Drönare vs rånare

mexiko-döskalle-drönare-960640.jpg

I den mexikanska staden Ensenada rensar en drönare gatorna från kriminella. På fyra månader har den flugit på cirka 1 600 larm och sänkt den totala brottsligheten med tio procent.

Den nya något annorlunda drönarsatsningen i Ensenada, en stad i närheten av Tijuana, verkar lyckad. Stadens poliskår menar att Quadcopter, som drönaren heter, under fyra månader lett till mer än 500 arresteringar.

Quadcopter har flugit på cirka 25 larm om dagen sedan starten, vilket innebär mer än 1 600 färder sammanlagt. I staden har under samma tidsperiod brottsligheten gått ner med tio procent, och inbrotten med 30 procent.

 Den har hjälpt oss att minska utryckningstiderna men också att fånga personer när de gör något olagligt, säger Jesus Ramos Avendaño, CTO på Ensenadas polisstyrka. 

Först på plats

Polisen använder mjukvara från Kalifornia-baserade drönarföretaget Cape, vilket automatiserar bland annat starter och landningar. Vilken polis som helst i Ensenada kan se videos live från drönaren, oavsett om de är inne på kontoret eller ute i fält. Ofta är den först på brottsplatsen och kan då ge polisen ögon på vad som sker.

 Tjuvar har en klocka i deras huvud från det att de till exempel krossar ett fönster till när polisen anländer, drönaren har nu drastiskt sänkt det tidsspannet, säger Capes vd Chris Rittler.

Källa: Wired

14 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng