Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

När elen är digital

Det internationella elbolaget Uniper arbetar intensivt med elförsörjningen för alla de digitala tekniker som blir allt vanligare, inte minst här i Sverige. Till sin hjälp tittar man bland annat på hur IoT och AI kan göra kärnkraften än mer effektiv.

Text Tim Leffler Foto OKG 22 augusti 2018 digit

flygfoto över oskarshamns kärnkraftverk2.jpg

Uniper är majoritetsägare i kärnkraftverket i Oskarshamn, OKG.

– Uniper har ett stort fokus på digitaliseringsfrågor. Det är en del av strategin för att bli mer konkurrenskraftig på en energimarknad i kraftig förändring. Vi har precis börjat den resan och organisationen i sin helhet är väldigt målmedveten. Alla är överens om att det innebär att vi testar oss fram och att det ges utrymme att jobba med innovation och nytänkande, säger Ramona Hunt, en av it-cheferna på Uniper i Sverige.

AI och IoT på kärnkraftverk

I Sverige är Uniper en av de stora aktörerna inom elproduktion med anläggningar inom både kärnkraft och vattenkraft.

I takt med att samhället digitaliseras ökar kraven på elkvalitet. Med stabil och planerbar baskraft i form av vattenkraft och kärnkraft har Sverige ett elsystem med små frekvensavvikelser och en hög leveranssäkerhet. 

Och det är en viktig förutsättning i ett samhälle där digitaliseringen blir alltmer påtaglig i människors vardag, enligt Ramona Hunt.

– AI och IoT är exempel på teknik som blir värdefullt för vår bransch, bland annat vid insamling av mätvärden från våra kraftverk. Dessa mätvärden används för analyser och planering av exempelvis förebyggande underhållsåtgärder. Om vi kan minska antalet oplanerade avbrott, så skulle det kunna resultera i en ännu högre elkvalitet jämfört med den Sverige har idag, säger Ramona Hunt.

Uniper

Uniper är en global aktör på energimarknaden, verksam i mer än 40 länder och med cirka 12 000 anställda. De viktigaste marknaderna är Tyskland, Ryssland, Sverige, Storbritannien, Benelux-länderna och Frankrike. I Sverige är Uniper en av de stora aktörerna inom elproduktion med en marknadsandel på 20 procent, och med anläggningar inom både kärnkraft och vattenkraft.

För att bättre kunna möta en framtid med en högre grad av digitalisering har Uniper Sverige skapat innovationsgrupper för att ge förutsättningar för nytänkande och vidareutveckling av modeller och tekniker. 

Säkrare el

– Att tänka digitalisering i vår bransch skiljer sig inte jämfört med andra branscher. Det som skiljer är vad man digitaliserar. För en bransch där man till exempel har en slutkundsportfölj är det viktigt att digitalisera och därmed effektivisera försäljnings- och leveransprocesser. I vår bransch handlar det om att effektivisera interna processer och vidareutveckla nya lösningar för att kunna tillhandahålla en ännu stabilare och förutsägbar leverans av el från våra produktionsanläggningar, säger Ramona Hunt.

Enligt Ramona Hunt är den största utmaningen är att hitta rätt nivå av digitalisering. Därför gäller det att ge utrymme för att prova sig fram och skapa ett klimat för innovationsgrupper inom Uniper att arbeta med frågan. Det är också viktigt att ha en omvärldsbevakning med syfte att ta till sig ny teknik och lösningar.

– Uniper är en viktig del i att säkra Sveriges utökade behov av högkvalitativ el. Om några år kommer vi att ha vidareutvecklat våra processer och metoder för att med ännu högra säkerhet och kvalitet kunna leverera den reglerbara el som behövs i ett digitaliserat samhälle, säger Ramona Hunt.

Rekommenderad läsning

kinta-ai-960640.jpg

AI för bättre fabriker

12 sep 2018 digit

Startupföretaget Kinta AI vill göra fabriker smartare och mer effektiva kring hur utrustning och maskiner används. Enligt Kinta AI beror 45 procent av sena tillverkningsordrar på fel i schemaläggningen, vilket det snart ska finnas en lösning för.

ikea-960640.jpg

Så lyckas Ikea digitalt

5 okt 2018 digit

När Ikea ville bli snabbare på att anamma ny teknik så började bolaget arbeta efter Design Thinking och Lean Startup. De två arbetssättet plus ett ständigt mobilförst-tänk har varit lyckosamma drag för möbeljätten.

 

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Framtiden är Tech intensity

25 sep 2018 digit

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

myser-med-gullig-katt.jpg

Smartare hem med Microsoft

1 nov 2018 digit

E.ON och Microsoft har inlett ett samarbete med fokus på att utveckla en mjukvarulösning för hemmet som kommer att sätta en ny standard för uppkopplade, smarta hem. E.ON räknar med att kunna lansera den första produkten på marknaden i början av nästa år.

rapsväxt i närbild.jpg

RISE smarta skördar

10 dec 2018 digit

Nu startar RISE en testbädd för digitaliserat jordbruk som erbjuder svenska industriföretag goda möjligheter att etablera sig i jordbruksbranschen. Uppkopplade åkrar och avancerade system för dataanalys ska bidra till ett mer lönsamt jordbruk enligt FN:s resolution Agenda 2030 för hållbar utveckling.

Vasteras.jpg
video

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.

spiralgalax-i-universum.jpg

Big bang med AI

16 nov 2018 digit

AI utvecklad för ansiktsigenkänning på Facebook har fått i uppdrag att identifiera helt andra stjärnor. AI-boten Claran skannar bilder som tagits av radioteleskop för att identifiera universums många miljoner galaxer och svarta hål.

pinocchio som leksak ligger och tittar upp i luften med armarna bakom huvudet.jpg

AI sköter gränskontrollen

2 nov 2018 digit

Om du ska in i Lettland, Ungern eller Grekland kan du nu stöta på digital patrull. Gränserna kommer nämligen att bemannas av en AI som ställer frågor till personer som ska in i landet.