Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

It-hoten i Sverige

dala hästar i olika färger och storlekar på rad.jpg

För att alla typer av cyberbrott ska minska, krävs det gedigna insatser från hela samhället. I Japan kom brottslingar så sent som i våras över miljontals dollar på 45 minuter i en kortbedrägerihärva. Samtidigt ökar risken med automatiserad cyberbrottslighet i takt med att AI utvecklas.

– Det finns en del som viftar bort kortbedrägerier med att bankerna ofta står för ersättningen, men de pengarna hämtar de hem i ökade räntor på sikt. Problemet blir att vi skolas in i ett samhällsklimat där bedrägerier av det här slaget nästan blir accepterade, och det tror jag inte att vi vill ha, säger Jan Olsson, nationell bedrägeriexpert Polisen, under ett seminarium i Almedalen.

Nyligen utfördes ett sådant bedrägeri i Japan, där man ändrade siffrorna till ett obegränsat uttag, varpå 800 så kallade målvakter gick in i olika butiker runt om i landet och gjorde uttag. Sammanlagt kom man över 15 miljoner dollar på 45 minuter.

Automatiserade bedrägerier kommer att öka.

Åsa Schwarz , Säkerhetskonsult på Knowit och författare

– Vi ser att ökningen har stannat av något i Sverige, men det är alltså fortfarande en stadig ökning. Stora, etablerade företag läcker data som såll, och detta utnyttjar brottslingar för att komma åt kortuppgifter. Ofta kan det vara så att man inte ens märker att någon har kommit över uppgifterna eftersom de ibland inte ens hinner använda, och det hinner bli gammalt, säger Jan Olsson.

Uppemot 160 000 svenskar har garanterat fått sina kortuppgifter stulna, och förr eller senare kommer alla att drabbas, enligt Jan Olsson. Ett exempel är hur brottslingar hackar sig in i SWIFT-systemet som banker använder sig av för att överföra pengar mellan varandra.

Kryptovalutor och GDPR försvårar

Även storskalig cyberbrottslighet ökar, och försvåras inte minst av kryptovalutor. Dels har det uppkommit en hel ny typ av brott där man stjäl datorkraft av företag för att bryta kryptovalutor som bitcoins, dels använder man denna valuta som betalning.

– I takt med att brottslingar har märkt att det faktiskt går att spåra dem trots att de använder sig av bitcoins, har de blivit väldigt snabba på att växla in den till vanliga valutor, säger Jan Olsson.

Ett annat aber som polisen har är GDPR.

– Det finns oerhört många företag som har missförstått GDPR och hänvisar till den lagen när de säger att de inte kan lämna ut personuppgifter, vilket i många fall helt enkelt inte stämmer. Där måste Datainspektionen gå ut och vara tydligare med vad som gäller, säger Jan Olsson.

Företagen måste förebygga

Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder, och så gott som alla invånare har tillgång till internet via bredband eller liknande. Utöver alla positiva aspekter det medför, gör det även att risken ökar för att vi utsätts av intrång av olika slag.

– När jag arbetade på MSB scannade vi igenom ip-adresser hos myndigheter och kommuner i Sverige, och upptäckte att det fanns mellan 30 000 och 40 000 opatchade maskiner runtom i landet. Det är verkligen en väg in för folk att begå brott. Styrelserummen börjar förstå detta mer och mer, men det måste ut i organisationerna. Man måste vara beredd på att det kan ta uppemot fem år att få all säkerhetsstruktur på plats, så det gäller att börja nu, säger Richard Oehme, chef för cybersäkerhet på PwC i Sverige.

Lagstiftning inte problemet

Åsa Schwarz, säkerhetskonsult på Knowit och årets säkerhetsperson år 2017, tror att vi kommer få ännu större problem i framtiden om vi inte på allvar börjar jobba mer med säkerhet.

seminarium microsoft almedalen.jpg

Från vänster: Richard Oehme, PwC; Jan Olsson, Polisen; Åsa Schwarz, Knowit; moderator Mathias Strand, chefsjurist, Microsoft

– Det finns nu så pass sofistikerade bottar och andra typer av maskininlärningsprogram som efterliknar mänskliga röster på ett sätt så att man inte hör skillnad. Jag tror att mängden automatiserade bedrägerier bara kommer att öka, och det måste vi vara vaksamma på, säger hon.

Hon menar att vår lagstiftning inte nödvändigtvis är det största problemet mot de hot som existerar där ute. Problemet är snarare att de lagar vi har inte följs.

– Deckaren Sju Nycklar som just har givit ut är en thriller om cyberbrott och är delvis en blinkning till politiker. Jag uppmanar alla att fråga de politiker de träffar hur det arbetar för att upprätthålla cybersäkerheten i ljuset av de lagar vi har, säger hon.

Tittar vi längre in i framtiden tror Åsa Schwarz att AI kommer ge ytterligare en dimension till de hot vi redan står inför.

3 juli 2018 Uppdaterad 5 mars 2019 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock, Microsoft

Rekommenderad läsning

Lampaffär960640

Varning för Insta-hack

7 apr 2021 säkerhet

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Sveriges Flagga Sorg

Försvar mot cyberattacker

18 feb 2021 säkerhet

Krigföring utan vapen, sårbarheter i samhället och hur vi kan förbereda oss för att gå offline. Det var några av ämnena när MSB, Försvarsmakten och Microsoft diskuterade cybersäkerhet. 

Dhl 960640

Nätfiske med paket

15 jan 2021 säkerhet

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.

Kina Ryssland

Största cyberhoten

21 okt 2020 säkerhet

Dagligen sker cyberspionage och angrepp mot Sverige från andra länder, främst från Kina och Ryssland. Informationen som olovligen hämtas in värderas till miljarder. För att stoppa läckaget krävs det ett betydligt bättre säkerhetsskyddsarbete. Det menar Säkerhetspolisen.

Ansiktsigenkänning 960640

Grönt för igenkänning

30 jun 2020 säkerhet

Datainspektionen har beslutat att tillåta anonym ansiktsigenkänning. Tanken är att tekniken ska göra det lättare att förstå kundbeteenden i fysisk handel.

Midsommarstång Sverige

Så hackas Sverige

24 jun 2020 säkerhet

De vanliga bedrägeribrotten minskar för första gången på evigheter samtidigt som staters cyberkrigsföring utvidgas och växer. Allt vanligare blir det även med attacker mot personer, inte teknik, vilket gör den basala cyberhygienen än mer viktig. Det menar företrädare från polisen, Statsrådsberedningen och Microsoft under Framtidsarenan.

svensk flagga i vinden2.jpg

Säpo om coronahot

29 apr 2020 säkerhet

I en tid när många jobbar hemma ökar risken att känslig information sprids och delas på ett felaktigt sätt. Nu varnar Säkerhetspolisen för cyberspionage och andra hot mot samhällsviktig verksamhet.