Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Därför ska du uppdatera W10

I Microsofts senaste uppdatering för Windows 10 ska användarna lättare kunna fokusera och komma tillbaka till gamla specifika tidpunkter. Men framförallt utökas skyddet mot ransomware och andra säkerhetshot.

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 2 juli 2018 digit

industrirobot-960640.jpg

Förut kom Windows uppdateringar var tredje år men den tiden är förbi. Nu rullas uppdateringarna ut två gånger per år med ofta mindre men ändå viktiga förändringar. Det tycker Henrik Byström, affärsområdeschef Modern Workplace & Microsoft 365, är en fullt rimlig förändring.

– Världen förändras och vi kan inte ha en plattform som uppdateras var tredje år. Säkerhetsbehoven ändras ständigt och det är en stark anledning till att vi nu kontinuerligt gör så uppdateringar istället för få och större.

I den något försenade uppdateringen, finns en hel del nytt. En av nyheterna är den så kallade focus assistant, som i vår informationsöverflödiga tidsera ska hjälpa dig att hålla fokus. Med den nya assistenten kan man mellan vissa tidpunkter välja att inte bli störd, men om man skulle vänta på ett viktigt mail eller dylikt från en viss person så kan man bestämma att just det ska gå igenom. 

Gå tillbaka dit du vill

En annan nyhet är timeline - ett verktyg som låter dig komma tillbaka till där du var vid en viss tidpunkt.

– På så sätt ska man kunna plocka upp det man tidigare jobbade med baserat på en tidslinje. Jag kan se när jag höll på med vad och komma tillbaka till en viss tidpunkt på ett enkelt sätt. Timeline och focus assistant är funktioner som numera finns och alla har tillgång till. Även om man inte fått uppdateringen än så kan man gå in och fixa det manuellt.

Just tidslinjefunktionen är också något som återfinns bland de nya säkerhetsdelarna. Med det nya tillägget One Drive Files Restore känner Windows av ifall man blivit utsatt av någon form av ransomware-attack. De identifierar var och när problemet dök upp och frågar om du vill återställa till versionen du hade innan attacken, och kan då gå tillbaka till en viss tidslinje.

Allmänt så är säkerhet något som Microsoft fokuserat mycket på i den nya uppdateringen. En annan nyhet är den virtualiserade webbläsaren Windows Defender App Guard som nu finns för alla Windows 10-användare, tidigare har funktionen bara funnits för enterprise-kunder. Om du råkar surfa in på en webbsida med dålig kod så ska inte koden komma åt dina personliga inställningar, utan istället hamnar den nu i en egen container.

– Många kunder undrade över varför de inte hade det här på sina hemmadatorer också, vilket var en rimlig åsikt. Därför lade vi in det även för privatanvändare nu. Säkerhetshoten växer så mycket och vi vill hjälpa alla så mycket vi kan, säger Henrik Byström.

Bort från lösenord

Genom Windows Account Protection så vill också Microsoft uppmuntra nya sätt att logga in. Lösenord kommer aldrig vara tillräckligt säkert så det vill de komma bort ifrån. Istället vill de göra det enklare för oss att logga in med ansiktsigenkänning, pinkod och donglar.

Vår högsta prioritet är att göra Windows säkrare för varje uppdatering. Windows Account Protection är nästa steg i att skydda våra användare.

Henrik Byström

– Huvudsyftet är att få bort lösenord till förmån för andra säkrare sätt, exempelvis biometriska metoder som ansiktsigenkänning och fingeravtryck. Flerfaktorautentisering, att man idag kombinerar ett lösenord med exempelvis en pinkod som skickas till din mobila enhet, gör det svårare för cyberkriminella att komma åt ett konto. Utmaningen är att få användarna att logga in genom flera olika säkerhetslager, samtidigt som man måste förkorta inloggningstiden och att användaren inte ska uppleva inloggningen som extra krånglig. Vår högsta prioritet är att göra Windows säkrare, tryggare och bättre för varje uppdatering. Windows Account Protection är nästa steg i att skydda våra användare.

Varför är det viktigt att uppdatera W10?

– Det är viktigt ur en produktivitetsaspekt, och med det sagt så vet vi ju att alla inte kommer använda alla nya funktioner. Men finns bra funktioner så kommer också användare att börja använda dem, det vet vi sedan tidigare.

– Men det allra viktigaste är just säkerhetsperspektivet; att man får det skydd som finns i en ständigt föränderlig miljö. Det är ju också anledningen till att vi gör mindre men mer frekventa uppdateringar numera. Det är lätt för alla att uppdatera och det ska inte kännas som ett projekt, utan det är en process som är enkel att göra för alla, avslutar Henrik Byström.

Rekommenderad läsning

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion. 

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

flera gamla telefonlurar i luften i olika färger.jpg

Teams nu i Slack

2 apr 2020 digit

Slack närmar sig Teams och har lanserat en app som gör att användare kan ringa in till Temas. Intresset har hittills varit mycket stort.

färgglatt godis.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

MS bjuder på O365

25 mar 2020 digit

Antalet hemmajobbare i Sverige har fullkomligt exploderat i takt med coronavirusets utbredning. För att underlätta för all verksamhet erbjuder nu Microsoft kostnadsfri användning av Officepaket och därmed kan Teams bli navet för allt arbete på distans.

två coronavirus, en röd till vänster och en blå till höger.jpg

Stopp för fake news

18 mar 2020 säkerhet

Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter Youtube och Reddit. Alla de stora plattformarna går samman för att motverka att falsk information om coronaviruset sprids via dem.

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor.