Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Därför ska du uppdatera W10

I Microsofts senaste uppdatering för Windows 10 ska användarna lättare kunna fokusera och komma tillbaka till gamla specifika tidpunkter. Men framförallt utökas skyddet mot ransomware och andra säkerhetshot.

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 2 juli 2018 digit

industrirobot-960640.jpg

Förut kom Windows uppdateringar var tredje år men den tiden är förbi. Nu rullas uppdateringarna ut två gånger per år med ofta mindre men ändå viktiga förändringar. Det tycker Henrik Byström, affärsområdeschef Modern Workplace & Microsoft 365, är en fullt rimlig förändring.

– Världen förändras och vi kan inte ha en plattform som uppdateras var tredje år. Säkerhetsbehoven ändras ständigt och det är en stark anledning till att vi nu kontinuerligt gör så uppdateringar istället för få och större.

I den något försenade uppdateringen, finns en hel del nytt. En av nyheterna är den så kallade focus assistant, som i vår informationsöverflödiga tidsera ska hjälpa dig att hålla fokus. Med den nya assistenten kan man mellan vissa tidpunkter välja att inte bli störd, men om man skulle vänta på ett viktigt mail eller dylikt från en viss person så kan man bestämma att just det ska gå igenom. 

Gå tillbaka dit du vill

En annan nyhet är timeline - ett verktyg som låter dig komma tillbaka till där du var vid en viss tidpunkt.

– På så sätt ska man kunna plocka upp det man tidigare jobbade med baserat på en tidslinje. Jag kan se när jag höll på med vad och komma tillbaka till en viss tidpunkt på ett enkelt sätt. Timeline och focus assistant är funktioner som numera finns och alla har tillgång till. Även om man inte fått uppdateringen än så kan man gå in och fixa det manuellt.

Just tidslinjefunktionen är också något som återfinns bland de nya säkerhetsdelarna. Med det nya tillägget One Drive Files Restore känner Windows av ifall man blivit utsatt av någon form av ransomware-attack. De identifierar var och när problemet dök upp och frågar om du vill återställa till versionen du hade innan attacken, och kan då gå tillbaka till en viss tidslinje.

Allmänt så är säkerhet något som Microsoft fokuserat mycket på i den nya uppdateringen. En annan nyhet är den virtualiserade webbläsaren Windows Defender App Guard som nu finns för alla Windows 10-användare, tidigare har funktionen bara funnits för enterprise-kunder. Om du råkar surfa in på en webbsida med dålig kod så ska inte koden komma åt dina personliga inställningar, utan istället hamnar den nu i en egen container.

– Många kunder undrade över varför de inte hade det här på sina hemmadatorer också, vilket var en rimlig åsikt. Därför lade vi in det även för privatanvändare nu. Säkerhetshoten växer så mycket och vi vill hjälpa alla så mycket vi kan, säger Henrik Byström.

Bort från lösenord

Genom Windows Account Protection så vill också Microsoft uppmuntra nya sätt att logga in. Lösenord kommer aldrig vara tillräckligt säkert så det vill de komma bort ifrån. Istället vill de göra det enklare för oss att logga in med ansiktsigenkänning, pinkod och donglar.

Vår högsta prioritet är att göra Windows säkrare för varje uppdatering. Windows Account Protection är nästa steg i att skydda våra användare.

Henrik Byström

– Huvudsyftet är att få bort lösenord till förmån för andra säkrare sätt, exempelvis biometriska metoder som ansiktsigenkänning och fingeravtryck. Flerfaktorautentisering, att man idag kombinerar ett lösenord med exempelvis en pinkod som skickas till din mobila enhet, gör det svårare för cyberkriminella att komma åt ett konto. Utmaningen är att få användarna att logga in genom flera olika säkerhetslager, samtidigt som man måste förkorta inloggningstiden och att användaren inte ska uppleva inloggningen som extra krånglig. Vår högsta prioritet är att göra Windows säkrare, tryggare och bättre för varje uppdatering. Windows Account Protection är nästa steg i att skydda våra användare.

Varför är det viktigt att uppdatera W10?

– Det är viktigt ur en produktivitetsaspekt, och med det sagt så vet vi ju att alla inte kommer använda alla nya funktioner. Men finns bra funktioner så kommer också användare att börja använda dem, det vet vi sedan tidigare.

– Men det allra viktigaste är just säkerhetsperspektivet; att man får det skydd som finns i en ständigt föränderlig miljö. Det är ju också anledningen till att vi gör mindre men mer frekventa uppdateringar numera. Det är lätt för alla att uppdatera och det ska inte kännas som ett projekt, utan det är en process som är enkel att göra för alla, avslutar Henrik Byström.

Rekommenderad läsning

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

blogg_Windows10_960x640.jpg

Grattis på ettårsdagen, Windows 10

21 jun 2016 digit

Nu är det ett år sedan Windows 10 släpptes och i juli släpper Microsoft nästa stora uppdatering: Windows 10 Anniversary Update. Här är några av nyheterna.

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

AstraZeneca satsar på en enhet

7 nov 2016 digit

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

WannaCry_960x640.jpg

Så attackerade WannaCry världen

15 maj 2017 säkerhet

På ett par dagar infekterade WannaCry hundratusentals datorer över hela världen. Nu befarar säkerhetsexperter fler vågor av viruset.

ramnicu valcea 2.jpg
video

Hackerville, phishing-mail och framtidens skydd

16 jun 2017 säkerhet

Hackervärlden är numera en industri och på olika håll i världen finns det städer där en stor del av befolkningen ägnar sig åt nätkriminalitet. Predrag Mitrovic på Microsoft pratar om omfattningen och varför phishing-mail fortfarande är effektiva och hur man ska skydda sig.

Gävle_960x640.jpg

Gävle framtidssäkrar med Windows 10

8 jun 2017 digit

Säkrare och mer användarvänligt – det var två av ledorden som gjorde att Gävle valde att satsa på Windows 10 som plattform för sina närmare 19 000 enheter.

AdobeStock_80882540_2.jpg

Ökad säkerhet för SCB med W10

1 aug 2017 digit

Innan Microsoft ens hade släppt Windows 10 ville Statistiska centralbyrån, SCB, hoppa på tåget för att komma ikapp sin it-roadmap. Nu har man rullat ut det på samtliga datorer och är mycket nöjd med resultatet.

scaniabil-pa-vag.jpg
video

Scania i ledning med O365

5 jun 2018 digit

Med koncernens största erfarenhet av O365 och Windows 10 är Scania en ledstjärna inom Volkswagen. Nu jobbar företaget för att med goda exempel förändra arbetssättet bland drygt 30 000 medarbetare.

kille gör armhävningar på en brygga utanför umeå universitet.jpg
video

Bättre forskning och färre fuskare

5 jun 2018 digit

Ett universitet ska inte bara hålla vanliga cyberattacker borta, utan även försöka motverka möjligheten till fusk. Samtidigt efterfrågas gemensamma digitala plattformar som forskare från vitt skilda områden kan använda sig av för att lagra sin data och utföra analyser. Något som Umeå universitet är i full gång med.