Från ax till limpa med blockkedja

frukt-blockchain-960640.jpg

Blockkedjor inom livsmedelsindustrin öppnar helt nya möjligheter för konsumenterna att kräva seriös djurhållning och garanterad kvalitet hela vägen fram till kylskåpet. Nu behöver EU och andra aktörer se över möjligheterna att med både regler och ekonomiska incitament öka aktörernas intresse för transparens på kundernas villkor.

 – Om vi använder oss av blockkedjan genom alla leverantörsled skulle vi i framtiden kunna scanna en vara i butiken och se hela ledet. Om något av dessa företag har dålig rating skulle kunderna kunna flagga för det och fråga de andra varför de samarbetar med en oseriös aktör. Efter påtryckningar kanske just det företaget byts ut. Det är grejen med blockchain – det visar alla problem, och då ligger det i allas intresse att följa reglerna, säger Ivan Liljeqvist, föreläsare och expert på blockkedjor, som tillsammans med Anders Källström, vd på LRF, och Hanna Skoog, projektledare på Axfoundation, höll ett seminarium om blockchain och livsmedel i Almedalen.

Utmanar hela strukturen

Hanna Skoog höll med men ser problem med att få alla att gå med. 

– Om inte alla företag går in i blockkedjan blir det ingen verkan. Hur ska vi få alla att vilja göra det? Tekniken i sig med integration och manuella processer kommer vi att lösa. Men vi skulle behöva ett nätverk av organisationer som började med att koppla upp sig.

Detta ser också Anders Källström som en potentiell framtida utmaning. Eftersom alla vill behålla makten över sin kund så utmanar blockchain hela strukturen, och företagen som vet att de bryter mot lagar kommer ju knappast vilja visa upp detta, menar han.

– De kommer ju aldrig vilja erkänna det. Så vi måste få till några som driver frågan och som kanske sätter olika incitament. Livsmedel transporteras inom många olika länder med helt olika lagar, så där skulle EU kunna börja ställa krav. Ett exempel skulle kunna vara att om man går med i kedjan så slipper man EU-tullarna.

Involvering av AI och IoT

Som avslutning ville också Ivan Liljeqvist trycka på att det finns en koppling mellan blockchain och två andra supertrender, AI och IoT. Men vad dessa tre kan göra ihop är än så länge svårt att sia om.

– Med IoT-redskap kan man till exempel mäta matens temperatur, men ensam gör inte den tekniken så stor skillnad. Om vi istället ser kombinationen IoT och blockchain där man kan faktiskt kan bevisa matens kyla genom kedjan så blir det klockrent. Detta är två omogna branscher som kommer växa upp och ihop.

– Likadant är det med AI, utan data så kan den ju inte göra så mycket. Men när den har ett värde kan den faktiskt börja handla. Potentiellt kommer du kanske inte behöva veta så mycket saker om varorna du precis köpt in, utan istället har du en AI som kollar upp sådant åt dig. Du kanske får ett drönarpaket hem med matvaror dagen innan du faktiskt visste att du behövde dem. Det ska bli spännande att se vad det blir.

5 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng