Det bästa av två världAR

Vår förtjusning över tekniken riskerar att göra oss ensamma och deprimerade. Med AR öppnas nya möjligheter att vårda våra relationer samtidigt som vi utforskar en sagovärld av möjligheter långt bortom den fysiska världen. I hybridutrymmet kommer många höra dig skratta.

– AR kommer att förändra hur vi agerar med den fysiska världen och med den digitala världen. AR kommer att skapa hybridutrymmen där vi kan interagera med allt och alla typer av digitala upplevelser. På så sätt förenas det bästa av två världar; den nedärvda kunskapen vi har om vår fysiska värld som vår kropp och hjärna är utvecklad för, med gränslösa digitala möjligheter. Vi har en sagovärld alldeles inom räckhåll, säger Galit Ariel, creative director, Wondarlands, som utvecklar AR-lösningar och AR-strategier för företag.

Varför tror du mer på AR än på VR?

– VR har absolut en roll att spela, men jag bedömer att möjligheterna är mer begränsade eftersom det främst handlar om en upplevelse som speglar den fysiska världen och det tillför inte så mycket som vi inte kan få i vårt vanliga liv. Styrkan med AR är möjligheten att förvalta våra befintliga beteenden, vanor och relationer och samtidigt tillföra ytterligare dimensioner och upplevelser.

Kan AR göra oss mindre ensamma?

– Det är jag helt övertygad om. Upplevelsen av ensamhet beror delvis på att vi förlorat möjligheter till beröring och att möta någon annans blick. Vi hänger över våra skärmar och istället för fysiska möten umgås vi med digitala klick. När vi rör vid någon frigörs hormonet endorfiner, utan det ökar risken för depression och det är vad som händer när umgås mer framför skärmen. Som människor är vi skapade för att vara lyckliga i en fysisk verklighet.

När slår AR igenom på bred front?

– Det har redan börjat och tekniken finns men jag tror det kommer ta ytterligare ett till två år för utvecklingen av bättre innehåll, en ökad acceptans hos användarna och lite vett och etikett i hybridutrymmet. Inom fem till tio år kommer vi undra hur vi någonsin klarade oss utan AR.

5 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter fredrik adolfssondigitFoto Fredrik Kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng