Ny kunskap om kvinnohjärtat

kvinna-joggar-i-parken.jpg

Forskare på Karolinska Institutet och Karolinska Sjukhuset rekryterar 1 000 kvinnor till en stor studie av en digital EKG-teknik. The ReadHeart Study ska fastställa diagnosen för hjärtklappning och om det kan leda till bättre livskvalitet. Det är världens största digitala hjärtstudie med Coala Heart Monitor på kvinnohjärtat.

– Jag lider själv av hjärtrusning och jag vet hur viktig det är att få rätt diagnos, därför ligger den här studien mig extra varmt om hjärtat, säger Alexandra Charles, grundare och ordförande av 1,6 & 2,6 miljonerklubben, som stödjer studien, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Coala Life skapar digitalt stetoskop

Läs mer: Coala Life snart i USA

Vården missar symptom

Hjärtklappning är vanligt förekommande i befolkningen och kvinnor upplever oftare och mer uttalade symptom jämfört med män. Studien genomförs för att ny svensk forskning visar att kvinnor med hjärtrytmrubbningar oftare missas av vården än män och symptomen ofta avfärdas som psykologiska, stress eller oro. Kvinnor får dessutom vänta sex år längre än män på rätt behandling.

– Vi vill undersöka om vi kan fånga upp kvinnorna och ge rätt diagnos och behandling tidigare. Vi vill även se om direkt besked om symptomen inte är farliga kan minska stress, ångest och oro, säger Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi och grundare av Centrum för Genusmedicin, Karolinska Institutet, som leder studien.

Under två månader kommer 1 000 kvinnor själva ta sitt EKG dagligen med en Coala Heart Monitor när och var man vill i vardagen. Patientrekryteringen pågår under juni och juli eller till dess att studien är fulltecknad.

8 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng