Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digitalt stetoskop räddar liv

Coala heart monitor .jpg

Coala Heart Monitor kommunicerar trådlöst med din smartphone via coala-appen och visar dina resultat direkt samt lagrar dem i din personliga journal.

 

Själva idén till Coala Life kom upp under en middag 2004 där forskare, läkare och it-ingenjörer på något sätt ville digitalisera det analoga stetoskopet, som nästan varit oförändrat sedan 1800-talet.

 En utmaning med stetoskopet är att det är i huvudsak analogt, man sparar inte datan för framtida jämförelser och oftast är det bara en läkare som lyssnar på det svaga ljudet och gör en subjektiv bedömning. Vi har digitaliserat hjärtat och gjort det tillgängligt för en själv, men lika mycket för läkarkåren att kunna använda det, berättar vd:n och medgrundaren Philip Siberg,

Efter middagen började arbetet med att knäcka tekniken och kombinera ljudet med elektrisk mätning genom EKG. Tio år av forskning, utveckling och otaliga produktgenerationer senare var plattformen och patenten på plats. Philip Siberg reste då kapital och byggde ett bolag för att satsa och erbjuda det medicintekniska systemet till alla. Så för några månader sedan, mitt i julhandeln 2016, lanserade Coala Life sin produkt och tjänst Coala Heart Monitor.

Coala-Print_A4.jpg

Philip Siberg, vd, och Titti Lundgren, marknadschef, Coala Life.

 Det är en slutanvändarfokuserad lösning som inte fokuserar primärt på vården. Den möjliggör självscreening och analys av EKG som är hjärtats elektriska signaler, samt hjärtljudstester med stetoskopmembranet där man kan se och höra hur hjärtat mekaniskt arbetar. På så sätt kan man följa och analysera sitt hjärta när och vart man vill. Den kommunicerar trådlöst med din smartphone via coala-appen och visar dina resultat direkt samt lagrar dem i din personliga journal. Smarta algoritmer i molnet möjliggör analys med mycket hög precision. 

 Vi såg möjligheterna i att konsumenten får en allt större drivkraft att förstå sin kropp och vi har förpackat kvaliteten hos en diagnostisk EKG-apparat som man hittar på klinik, men skapat den i ett litet format.

Innan mätning registrerar man fakta om sig själv såsom ålder, vikt, rökare eller inte och så vidare. Sedan håller man den lilla coalan mot hjärtat i 30 sekunder där de integrerade sensorerna registrerar ditt EKG och hjärtljud, och efter det gör man ett så kallat tum-EKG för att få en ökad noggrannhet och förstärkt underlag för analys.

 Datan skickas sedan till Coala lifes och Microsoft Azures krypterade databaser i molnet. Där analyseras dem i realtid av algoritmer på samma sätt som en läkare ställer en preliminär diagnos. Hittar algoritmerna avvikelser i dina värden så syns det omgående i appen, och då kan man ringa in till hjärtupplysningen där vårdgivare ger sjukvård med hjälp av Coalans data och kan vägleda dig rätt. Alla mätningar sparas i journalen som du också kan dela med din vårdgivare eller läkare.

Vill man börja använda Coala Heart Monitor så får man teckna ett abonnemang vilket alla över 18 år kan göra. Än så länge är den typiske kunden cirka 60 år och storstadsbo, men Philip Siberg ser framför sig att användandet kommer breddas ut i landet och även nyttjas inom distansmedicin.

Coala Life kan hjälpa människor att hitta och göra något åt potentiella katastrofer i ett tidigt skede.

Philip Siberg , vd, Coala Life

 Den näst största anledningen till att personer åker till akuten av oro är på grund av hjärt- och bröstsmärtor, vilket är ungefär 250 000 svenskar per år. 90 procent av dem gör ett EKG-test och skickas sedan hem direkt. Fyra av tio som dör i världen gör det på grund av hjärtproblem och där har 50 procent inte haft något tidigare kliniskt tecken, men Coala Life kan hjälpa människor att hitta och göra något åt potentiella katastrofer i ett tidigt skede.

Finns det fler utvecklingsmöjligheter inom Coala Life?

 Det finns massor man kan göra. De här algoritmerna vi använder är ju väldigt smarta så där tänker jag att de kan lära sig att förutspå och hitta olika typer av hjärtsjukdomar i ett tidigt skede. Och den här unika databasen som vi har och som utökas varje timme tänker jag att vi kan ge till forskningsvärlden i framtiden för att kunna bota sjukdomar som kommer upp - vi försöker göra en så öppen databas som möjligt.

Philip Siberg hoppas också på att Coala Life om några år har expanderat verksamheten och då även jobbar utomlands.

 Vi håller på och söker ett USA-godkännande nu. Eftersom vi är i medicinteknik-världen så är det tunga processer att komma in i nya länder men nästa år ska vi gå in i USA och sedan ta oss vidare globalt. Vi kommer om några år även ha djupare algoritmer och en större produktportfölj så att gemene man ska kunna följa sin kropp på ett smart sätt.

 Jag tror att det här bara är början på en stor digital transformation av vården och hur individen får allt större makt och kunskap kring sin egen data, och det är väldigt spännande att vara en del av den.

17 mars 2017 Uppdaterad 16 januari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson it i vården

Rekommenderad läsning

Klimatdator 960640

MS klimatdator spår väder

23 apr 2021 digit

Storbritanniens meteorologiska institut ska tillsammans med Microsoft skapa världens mest avancerade väder- och klimatdator. Bland annat ska den förbättra noggrannheten i dagliga väderprognoser och ge tidiga varningar om extrema väderhändelser.

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Kölapp 960640

Smarta coronaköer

27 maj 2020 digit

Appen Kölapp gör det möjligt för butiker och restauranger att utan risk för smittspridning hjälpa sina kunder i tur och ordning. En QR-kod är allt som behövs för att köa i molnet.

datahall-server.jpg

Molnets bästa år

11 feb 2020 digit

Den globala marknaden för molntjänster värderades 2019 till 107 miljarder dollar, vilket är en ökning med 37 procent från 77 miljarder 2018. AWS är fortsatt störst, följt av Azure och Google Cloud.

vindkraft-960640.jpg

Spåra el per timme

20 jan 2020 digit

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.

par-som-aker-skridsko-en-fin-dag.jpg

Bättre vård vid astma

4 feb 2019 it i vården

Astmapatienter som får digitalt stöd får en förbättrad astmakontroll och lungfunktion. Det visar en ny studie av behandlingsprogrammet Astmakollen utvecklat av Region Dalarna och tillgängligt för patienter vid vårdcentral Ludvika/Grängesberg.

stack-med-stenar-960640.jpg

Flexiblare Azure Stack

27 sep 2018 digit

Azure Stack är inte längre statiskt. Snart kan man investera smått för att sedan öka i kapaciteten, om ett sådant behov skulle dyka upp. Samtidigt ökar Microsoft antalet servrar till maximalt 16 stycken.