Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Koda lätt i Windows

Med HP:s nya dator Stream får du en elevdator fullt utrustad med Windows 10 Pro i S-mode och en bra grund inför höstens programmering i skolorna. Det menar Fredrik Johansson, gymnasielärare i Ronneby.

– Jag är av den uppfattningen att det bästa är om mina elever är plattformsagnostiker, det vill säga att de kan använda alla typer av datorer med respektive operativsystem eller plattform. Med det sagt så innebär införandet av programmering att man vill ha en röd tråd mellan de olika årskurserna. Därför är de här Stream-datorerna med Windowsplattform föredömliga, menar Fredrik Johansson, förstelärare i datavetenskap och teknik på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby.

Ett och samma gränssnitt

HP:s Stream-dator med Windows 10 Pro i S-mode kommer med förinställda O365 och Windowsverktyg och är låsta mot Microsoft store, vilket ger just den begränsande typen av frihet som man ofta är ute efter när det kommer till elevdatorer.

Dessutom ingår det en fri uppgradering till Windows Pro för dem som vill.

När Fredrik Johansson hade hittat det han sökte efter skrev han ett blogginlägg för att uppmärksamma fler lärare och beslutsfattare i landet om datorns fördelar.

– I Ronneby har vi använt datorer med Windows på våra gymnasieskolor i några år och därför känns det naturligt att nya inköp är av liknande snitt. Därför gjorde jag en ordentlig genomlysning för se vad som fanns därute, till en så bra peng som möjligt. Ett av de främsta argumenten för Windowsplattformen är ju att eleverna i slutändan ska ut på en arbetsmarknad där man i väldigt stor utsträckning använder sig av Windows med Office-paket, med mera, säger Fredrik Johansson. 

Programmera mera

Elever i alla åldrar är förstås redan idag väl inkörda med att nästan uteslutande använda sina elevdatorer i sitt skolarbete, men i och med programmeringsämnets intåg kan det bli extra viktigt att det finns ett förtroende för de datorer och operativsystem man kör, och att det inte blir för mycket hopp mellan olika enheter och plattformar.

Via Windows-appen #code som man laddar ner från Windows store får man tillgång till alla väsentliga programmeringsspråk, såsom Python, C#, Swift eller Scratch.

– Inte minst Python håller ju på att bli verklig standard när det handlar om programmering av appar, där Snapchat är ett exempel som är framtaget med hjälp av Python-språket, så det är förstås viktigt att det går att använda sig av.

Hur långt har ni kommit med programmering i Ronneby?

– Vi har kommit en bra bit på vägen, inte minst tack vare en duktig IKT-grupp som backar oss lärare i kommunen. I första hand är ju detta en omställning för lärarna eftersom programmeringen innan gymnasiet i början bara kommer att handla om ett par lektioner per termin. Det handlar ju framförallt om att få till en samsyn i ämnet, så att lärarna vet var man ska ta vid när man får nya elever. För vår del innebär det att vi jobbar med Scratch i yngre åldrar, som har en hel del gemensamma beröringspunkter med Python, även om det förra är blockprogrammering och det senare textprogrammering.

Har du några tips på hur man kan underlätta införandet?

– Vi har valt att ingår i ett EU-projekt som heter Make Learn Share Europe, som går ut på att äldre elever undervisar yngre elever. För oss har det bland annat inneburit att vi så sent som för några veckor sedan höll i ett tjejhack, där elever som gör sitt första år på gymnasiet höll i en workshop med Python, för tjejer i sjunde klass från ett par skolor här i kommunen. Det gör att dessa elever är mer rustade inför kommande termin, och när vi frågade dem i en utvärdering om vad de tyckt om workshopen, tyckte runt 95 procent att det både var meningsfull och intressant. Det är rätt häftigt, tycker vi, säger Fredrik Johansson.

12 juni 2018 Uppdaterad 7 januari 2021 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

karlskrona-hustak.jpg

Mer kod i Karlskrona

26 feb 2020 it i skolan

När Karlskrona kommun anställde en programmerare blev det en snabb utveckling som sparar tid för anställda, elever och lärare. Först ut var digital blankett- och vaccinationshantering och snart kommer en chattbot och en e-hälsoapp, som flera andra kommuner har visat intresse för. 

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor. 

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

kalmar-lan-buss-olandsbron.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Kalmars nya containrar

1 nov 2019 digit

Samarbeten över kompetensgrupper, ta hjälp av experter och se till att ha rätt teknikpersonal. Det var några av de viktigaste byggstenarna när Region Kalmar län byggde en containerbaserad plattform via Red Hat Openshift.

balonger svävar ut från en öppen dörr.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Därför väljer Skövde Teams

11 okt 2019 digit

När verksamheterna i kommunen ville ha ett mobilt arbetssätt föll valet på Teams. Resultatet är färre mejl och ett snabbare och enklare samarbete.