Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Koda lätt i Windows

Med HP:s nya dator Stream får du en elevdator fullt utrustad med Windows 10 Pro i S-mode och en bra grund inför höstens programmering i skolorna. Det menar Fredrik Johansson, gymnasielärare i Ronneby.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 12 juni 2018 it i skolan

– Jag är av den uppfattningen att det bästa är om mina elever är plattformsagnostiker, det vill säga att de kan använda alla typer av datorer med respektive operativsystem eller plattform. Med det sagt så innebär införandet av programmering att man vill ha en röd tråd mellan de olika årskurserna. Därför är de här Stream-datorerna med Windowsplattform föredömliga, menar Fredrik Johansson, förstelärare i datavetenskap och teknik på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby.

Ett och samma gränssnitt

HP:s Stream-dator med Windows 10 Pro i S-mode kommer med förinställda O365 och Windowsverktyg och är låsta mot Microsoft store, vilket ger just den begränsande typen av frihet som man ofta är ute efter när det kommer till elevdatorer.

Dessutom ingår det en fri uppgradering till Windows Pro för dem som vill.

När Fredrik Johansson hade hittat det han sökte efter skrev han ett blogginlägg för att uppmärksamma fler lärare och beslutsfattare i landet om datorns fördelar.

– I Ronneby har vi använt datorer med Windows på våra gymnasieskolor i några år och därför känns det naturligt att nya inköp är av liknande snitt. Därför gjorde jag en ordentlig genomlysning för se vad som fanns därute, till en så bra peng som möjligt. Ett av de främsta argumenten för Windowsplattformen är ju att eleverna i slutändan ska ut på en arbetsmarknad där man i väldigt stor utsträckning använder sig av Windows med Office-paket, med mera, säger Fredrik Johansson. 

Programmera mera

Elever i alla åldrar är förstås redan idag väl inkörda med att nästan uteslutande använda sina elevdatorer i sitt skolarbete, men i och med programmeringsämnets intåg kan det bli extra viktigt att det finns ett förtroende för de datorer och operativsystem man kör, och att det inte blir för mycket hopp mellan olika enheter och plattformar.

Via Windows-appen #code som man laddar ner från Windows store får man tillgång till alla väsentliga programmeringsspråk, såsom Python, C#, Swift eller Scratch.

– Inte minst Python håller ju på att bli verklig standard när det handlar om programmering av appar, där Snapchat är ett exempel som är framtaget med hjälp av Python-språket, så det är förstås viktigt att det går att använda sig av.

Hur långt har ni kommit med programmering i Ronneby?

– Vi har kommit en bra bit på vägen, inte minst tack vare en duktig IKT-grupp som backar oss lärare i kommunen. I första hand är ju detta en omställning för lärarna eftersom programmeringen innan gymnasiet i början bara kommer att handla om ett par lektioner per termin. Det handlar ju framförallt om att få till en samsyn i ämnet, så att lärarna vet var man ska ta vid när man får nya elever. För vår del innebär det att vi jobbar med Scratch i yngre åldrar, som har en hel del gemensamma beröringspunkter med Python, även om det förra är blockprogrammering och det senare textprogrammering.

Har du några tips på hur man kan underlätta införandet?

– Vi har valt att ingår i ett EU-projekt som heter Make Learn Share Europe, som går ut på att äldre elever undervisar yngre elever. För oss har det bland annat inneburit att vi så sent som för några veckor sedan höll i ett tjejhack, där elever som gör sitt första år på gymnasiet höll i en workshop med Python, för tjejer i sjunde klass från ett par skolor här i kommunen. Det gör att dessa elever är mer rustade inför kommande termin, och när vi frågade dem i en utvärdering om vad de tyckt om workshopen, tyckte runt 95 procent att det både var meningsfull och intressant. Det är rätt häftigt, tycker vi, säger Fredrik Johansson.

Rekommenderad läsning

Gävle_960x640.jpg

Gävle framtidssäkrar med Windows 10

8 jun 2017 digit

Säkrare och mer användarvänligt – det var två av ledorden som gjorde att Gävle valde att satsa på Windows 10 som plattform för sina närmare 19 000 enheter.

crowd people .jpg

Så skyddar du dig mot Krack

20 okt 2017 säkerhet

Använder din router WPA2 för att skydda din trafik? Då bör du omedelbart patcha den. Två dataforskare har påvisat en rad sårbarheter i protokollet som gör det möjligt för hackare att ta kontroll över dina enheter.

elever sitter självständigt och arbetar med plattor.jpg
video

När eleverna är smartare än läraren

30 jan 2018 it i skolan

Programmering är för många ett nytt ämne på skolschemat. Hur sker utvecklingen i undervisningen och vad gör man för att inte hålla tillbaka de snabba eleverna. Forskaren Linda Mannila och gymnasieläraren Fredrik Johansson ger sina bästa tips.

direktörsvillan i brunnsparken i ronneby.jpg
video
Ett samarbete mellan Targus och Voister

Ronneby chansar inte med skydden

10 apr 2018 it i skolan

I Ronneby fyller man i höst på antalet datorer och plattor till kommunens elever, från 1 500 till drygt 4 500. Därmed ökar också behovet att skydda utrustningen.  

en våg håller på att slå över intill en solig strand.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Inget brus med HP

17 sep 2018 digit

Nu presenterar HP en viktig pusselbit för smarta, digitala möten. Konferenssystemet HP Elite Slice skalar bort onödigt brus, innebär hög säkerhet och är lätt att använda.

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

AFA Försäkring väljer O365

28 jan 2019 digit

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.

kod-960640.jpg

App öppnar it-branschen

21 mar 2019 digit

Startupföretaget Imagilabs vill ge unga tjejer möjligheten att forma framtidens teknik. Nu tar Dora Palfi och Beatrice Ionascu kodning in i mobilen. Med deras app kan alla lära sig programmera utan förkunskaper.

microsoft-teams-news-960640.jpg

Smartare Teams med AI

25 sep 2018 digit

Teams blir smartare med hjälp av AI, Linkedin integreras med Outlook och flera nya funktioner som höjer säkerheten. Det var några av nyheterna i Microsoft 365 som lanseras under Ignite i Orlando.