Dell EMC sår IoT-frön

Gräslök, sallad och kryddor i vertikla väggar inomhus. Det amerikanska bolaget Aerofarms har nyligen startat sin nionde gigantiska inomhusodling. Allt sker med hjälp av senaste tekniken från Dell Technologies.

Det amerikanska bolaget Aerofarms använder big data och sensorer för att optimera vertikala odlingar inomhus. Aerofarms togs upp som ett exempel under Dell Technologies World hur teknik och kunskap inom IoT kan användas för att skapa nya affärsmodeller. Kirsten Billhardt, marketing director IoT, berättar om Dells planer framåt. 

– Vi tycker att IoT-marknaden verkligen börjar mogna. Det har tagit några år men sakta flyttar sig marknaden från att vara mycket proof of concepts och testande till att företag nu seriöst tittar på skapa nya affärsverksamheter baserat på IoT och det är väldigt spännande för oss, säger Kirsten Billhardt, marketing director IoT, Dell EMC

– Något vi ser är att när personer gör denna förflyttning så handlar det inte bara om att koppla upp saker mot varandra och flytta runt data, utan det finns mycket fler aspekter. Man måste förstå hur man ska managera enheterna samtidigt som bland annat säkerhet blir väldigt viktigt, och det ser vi ett ökat intresse kring just nu.

Vad vill ni på Dell EMC göra på den explosiva IoT-marknaden?

– Vi vill hjälpa våra kunder att utnyttja det som sakernas internet för med sig. Du investerar i IoT för dess fördelar och det kan vara en ökad effektivitet, nya affärsmodeller eller nya sätt att få till en ökad innovation och därmed en ökad glädje för kunden.

Läs mer: Teknik som utvecklar människan

Och vi ser att kunder ofta har utmaningar med att komma vidare i deras IoT-satsningar: Vart ska vi börja? Inom vilket område? Hur bygger jag en affärsstrategi? Vilka partners ska jag använda? Det finns många frågor för det är ett komplext område och inget för de svaghjärtade.

– Vår roll är att hjälpa våra kunder och det kan ske på många olika sätt. För ett drygt halvår sen, i oktober, stod Michael Dell på scen och lanserade formationen för Dell Technologies IoT solution script. Vi har nu gått ihop och fört samman de olika delarna inom Dell Technologies, som Pivotal, RSA, Secureworks och VMware. De här enheterna ska vi nu integrera allt mer och det kommer alla att uppleva under de kommande månaderna då vi tar fram fler specifika lösningar.

– Vi använder oss också av vårt partnerprogram, därför att det krävs mer än Dell Technologies eller någon enstaka partner för att leverera IoT-lösningar. Så vi har fört ihop företag som har fantastiska sensorer, fantastisk mjukvara eller andra specifika kunskaper som kan bidra till framtida IoT-lösningar.

Har ni några nya lanseringar här från Dell Technologies World?

– Ja, vi annonserade precis ett nytt partnerskap med Microsoft och Azure. Det kommer föra samman teknologier från VMware Pulse IoT-kontrollcenter och Dell Edge Gateways. De här delarna kommer att integreras och hjälpa till att förbättra möjligheterna att managera IoT-lösningar, vilket är en nyckelfaktor nu när IoT-marknaden mognar.

Läs mer: Zenuitys big data-lösning hyllas

Om vi tittar tre år framåt, vad har hänt hos er inom IoT?

– Inom tre år så kommer flera av Internet of things-löften ha blivit levererade. Det har under många år varit en marknad som legat långt fram i hajp-cykeln, men framöver kommer vi se en fortsatt mognad och det ganska snabbt. Vi kommer också att se andra teknologier som blockchain, AI och machine learning integreras med IoT och göra det mer säkert, tillgängligt och smart. Och där kommer vi på Dell Technologies spela en stor roll.

3 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng