Big data i Västerås

vasteras-smart-stad-960640.jpg

Billiga sensorer och kameror påskyndar utvecklingen av smarta städer. Västerås har gjort mycket rätt vad det gäller samarbeten och teknik och delar gärna med sig av erfarenheterna.

– Vi blir smartare för varje år som går och det har pågått länge. Då syftar jag på ehälsotjänster, trygghetslarm, soptunnor som berättar när de ska tömmas, logistiksystem, och så vidare. Skillnaden i arbetet är att vi nu fokuserar på hur vi håller ihop, bygger ihop och till max utnyttjar alla de här delarna, säger Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås stad. 

Västerås stad är just nu, tillsammans med bland annat ABB och Mälarenergi, mitt i arbetet att utveckla stadens kontrollrum med hjälp av ny teknik. 

– Till exempel så har vi flera hundra kameror runt om i staden som vi skulle kunna använda till att göra proaktiva stadsanalyser, istället för att bara titta på dem i bevissynpunkt när något brott har skett. Vi tänker också att vi genom kameror, sensorer och till och med sociala medier tidigare kan upptäcka vattenläckor, förhindra stora stopp och oroligheter på stan. Vi kan genom att följa twitterflöden upptäcka var bråk kan uppstå och då i samarbete kommun och polis emellan förebygga att de bryter ut.

– Jag har länge varit frustrerad över att vi inte kan använda datan smartare än vi gör, men nu är utvecklingen på gång.

Tekniken inte längre för dyr

En av de största anledningarna till att satsa på den smarta staden är enligt Jörgen Sandström en effektivisering, både för kommunen och medborgarna. Genom att spara in på energikostnader via smart uppvärmning och minska transportkostnader genom optimerad rutthantering för bland annat sopåkare, så behöver inte pengar i samma utsträckning brännas i onödan. Andra anledningar är bland annat en ökad säkerhet och bekvämlighet.

– Med all data och alla sensorer ute i samhället kan vi hålla koll på var det finns lediga parkeringsplatser och genom internet och appar meddela det till personer som precis inkommit till staden. Vi kan också skicka trygghetspersonal där vi ser att det behövs, och där det på mer avlägsna ställen behövs extra belysning kan vi bidra med även det.

Anledningen till att det händer nu - inte 2008 eller 2028 - beror på att det är först nu det är möjligt. Tidigare har tekniken varit för dyr, avancerad och otillgänglig, medan man nu kan handla de flesta behövliga digitala redskap billigt på Clas Ohlsson, menar Jörgen Sandström. Han tror också att fler kommuner kan följa efter och dra nytta av Västerås arbete.

– Inom offentlig sektor finns ju ingen konkurrens och vi är helt transparenta, vilket på sitt sätt kan vara bra. Vi delar med oss av alla våra erfarenheter så att andra kommuner kan dra nytta av vårt arbete. Det ger oss en väldig utvecklingskraft, och våra lösningar passar nästan alla kommuner, stora som små.

18 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng