Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

SKL:s guide till digitala prov

I höst genomförs det första steget i digitaliseringen av de nationella proven och frågorna är många från skolorna. Därför arbetar SKL tillsammans med Skolverket och Swedish EdTech Industry med en vägledning som ska vara klar under våren. 

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 10 april 2018 it i skolan

elever-vantar-pa-prov-i-skolam.jpg

– Jag förstår att många huvudmän känner sig osäkra. Dels för att ett stort antal skolor inte kör några prov digitalt, dels för att höstens förändring ställer både tekniska och praktiska krav på hur man får skriva. Till exempel när det gäller blandningen av öppet och stängt, som att kunna låsa skrivytan men samtidigt tillåta ordlistor, ordböcker et cetera. En annan viktig del är avidentifieringen, säger Johanna Karlén, programansvarig för skolans digitalisering på SKL.

Läs mer: Digitala prov 1.0

I höst blir det obligatoriskt att använda dator eller annan digital enhet när elever skriver uppsatsdelar i svenska, svenska som andraspråk och engelska. Förändringen gäller i årskurs 9 i grundskolan, årskurs 10 i specialskolan, gymnasieskolan och i komvux på gymnasial nivå.

Inget blir någonsin 110 procent från starten och det är först när vi verkligen provar praktiskt som vi ser vad som fungerar och inte.

Johanna Karlén , programansvarig för skolans digitalisering på SKL

Viktiga insikter

Som stöd för skolornas förberedelser arbetar SKL nu med att ta fram en vägledning i nära samarbete med Skolverket och Swedish Edtech Industry. Innehållet kommer bland annat omfatta viktiga insikter från utvalda huvudmän.

– Vi har bett dem om inspel i form av egna erfarenheter och lösningar och Swedish Edtech Industry föreslår leverantörer av digitala provtjänster. Vägledningen kommer också innehålla förslag om hur man kan göra med det mer praktiska, som rutiner för laddning, provvakter med mera. Vi är mitt i den här utvärderingen men räknar med att inom de närmaste veckorna kunna skicka innehållet på remiss.

Värsta som kan hända

Vägledningen kommer finnas att hämta på skolverket.se och skl.se under våren. Johanna Karlén framhåller att innehållet kan kompletteras och revideras, till exempel med fler förslag på leverantörer. Hon vill också skicka med ett lugnande ord på vägen.

– Visst är det kort om tid men vi måste ju försöka. Inget blir någonsin 110 procent från starten och det är först när vi verkligen provar praktiskt som vi ser vad som fungerar och inte. Här finns gott om erfarenhet i landet och jag hoppas att vi får en bra fortsatt dialog kring lösningar och vad som är rimliga krav för genomförande. Tillsammans med Skolverket gör vi allt vi kan för att erbjuda de förutsättningar och den information som behövs under våren och de kommande åren fram till 2022 när alla nationella prov ska genomföras digitalt.

Rekommenderad läsning

tre-flickor-vid-dator.jpg

Digitala prov 1.0

26 feb 2018 it i skolan

Om fyra år ska de nationella proven genomföras digitalt. Skolverket förbereder införandet och valet av digital provplattform är bara en av flera viktiga utmaningar som återstår att lösa.

nationella-digitala-prov-960640.jpg
video

Inga försökskaniner

13 apr 2018 it i skolan

Från och med 2022 blir nationella proven digitala. Det innebär att proven är anonymiserade och förhoppningsvis mer likvärdiga. Trots att förändringen ska ske snart finns det ingen risk att eleverna hamnar mellan stolarna. Det menar Karin Hector-Stahre på Skolverket.

 

jannie-jeppesen-960640.jpg

Edtechkartan tar greppet om skolan

16 apr 2018 it i skolan

I den allt mer digitala skolvärlden har Swedish Edtech Industry skapat edtechkartan.se. Kartan ger en snabb koll på skolans digitala tjänster och produkter.

larare-visar-tre-elever-med-padda.jpg

Glöm it i skolan

7 mar 2018 it i skolan

Skolans digitalisering handlar mer om att driva förändring och mindre om teknik, där ansvaret ligger på skolledare och huvudmän menar Lars Lingman på Skolverket.

en flicka i förgrunden som tittar mot en lärare utanför kameran; andra barn i bakgrunden.jpg

Skolan söker standard

10 jul 2018 it i skolan

För att underlätta inköp av digitala verktyg till skolan behövs standarder och styrning. Det menar bland annat skolchefen i Skellefteå kommun. Därför välkomnas SKL:s kommande handlingsplan av alla i branschen med öppna armar.

tjej vinkar till en datorskärm hemma.jpg

Utökad fjärrundervisning

22 nov 2018 it i skolan

Skolverket föreslår nu i en rapport till regeringen att fjärrundervisning bör tillåtas i fler ämnen än vad som tillåts i nuvarande reglering.

benen syns på tre barn som sitter på mur med dator.jpg

SKR kräver ersättning

31 jan 2020 it i skolan

Staten bör ersätta kommuner och privata aktörer för deras kostnader i samband med införandet av digitala nationella prov. Enligt SKR kommer annars investeringarna äta upp andra viktiga satsningar i skolan.

skola-lika-för-lärare-redigerad-960640.jpg
video

Lanseringen Lika för lärare

12 apr 2018 it i skolan

Med SKL:s nya verktyg Lika för lärare ska Sveriges lärare få hjälp att prioritera i sin digitala skolvardag. Lansering är 19 april och projektledare är Johanna Karlén.  

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.