Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digitala prov 1.0

Om fyra år ska de nationella proven genomföras digitalt. Skolverket förbereder införandet och valet av digital provplattform är bara en av flera viktiga utmaningar som återstår att lösa.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 26 februari 2018 it i skolan

tre-flickor-vid-dator.jpg

– Målet med digitala nationella prov är att det ska minska administrationen för lärarna, effektivisera genomförandet på skolorna och göra bedömningen mer likvärdig och rättssäker, säger Karin Hector-Stahre som är projektledare på Skolverket.

Bakom förändringen som bland annat berör grundskolans åk 3, 6 och 9 och gymnasieskolan ligger ett regeringsuppdrag från 2017 som bland annat omfattar digitalisering av nationella prov och bedömningsstöd. Förändringen speglar också utvecklingen mot att proven ska få allt större betydelse för betygsättningen.

Rent praktiskt behöver varje skola en säkerhet kring internetuppkoppling och enheter så att en hel årskurs kan genomföra ett nationellt prov samtidigt.

Kommer den infrastrukturen finnas på plats till 2022?

– Förutsättningarna ser bra ut. Det är vår bedömning att en majoritet av skolorna skulle kunna genomföra digitala nationella prov inom 2-3 år.

För Skolverket väntar också en rad strategiska beslut.

– Vi ska bland annat bestämma vilket verktyg som proven ska utvecklas i. Det kommer vi göra under våren och lämna besked i höst. Då kommer vi också gå ut med information om minimikraven för skolornas internetuppkoppling.

Standardwebbläsare

Skolorna kommer inte själva behöva upphandla provplattformen.

– Skolverket kommer att utveckla proven så att de är tillgängliga i en standardwebbläsare som Internet Explorer, Edge, Chrome, Firefox och Safari och vi kommer också att tillhandahålla provplattformen till alla skolor.

Karin Hector-Stahre vill betona att höstens uppsatsdelar i svenska, svenska som andraspråk och engelska för åk 9, gymnasieskolan och komvux inte är en del av digitaliseringen av de nationella proven.

– Det är ett pappersprov som tidigare med förändringen att eleverna nu ska använda en digital enhet för att skriva sin text.

Med start i höst kommer Skolverket driva en försöksverksamhet med utvalda skolor. Från 2021 ska det finnas ett urval digitala nationella prov och från 2022 finns de tillgängliga i sin helhet.

– De första digitala proven kommer vara en 1.0-lösning som kommer att utvecklas vidare för att bra alltid kan bli ännu bättre, avslutar Karin Hector-Stahre.

På Skolverkets webbplats finns mer information som uppdateras kontinuerligt.

Rekommenderad läsning

nationella-digitala-prov-960640.jpg
video

Inga försökskaniner

13 apr 2018 it i skolan

Från och med 2022 blir nationella proven digitala. Det innebär att proven är anonymiserade och förhoppningsvis mer likvärdiga. Trots att förändringen ska ske snart finns det ingen risk att eleverna hamnar mellan stolarna. Det menar Karin Hector-Stahre på Skolverket.

 

elever-vantar-pa-prov-i-skolam.jpg

SKL:s guide till digitala prov

10 apr 2018 it i skolan

I höst genomförs det första steget i digitaliseringen av de nationella proven och frågorna är många från skolorna. Därför arbetar SKL tillsammans med Skolverket och Swedish EdTech Industry med en vägledning som ska vara klar under våren.

en flicka i förgrunden som tittar mot en lärare utanför kameran; andra barn i bakgrunden.jpg

Skolan söker standard

10 jul 2018 it i skolan

För att underlätta inköp av digitala verktyg till skolan behövs standarder och styrning. Det menar bland annat skolchefen i Skellefteå kommun. Därför välkomnas SKL:s kommande handlingsplan av alla i branschen med öppna armar.

programmering barn .jpg

Skolans reaktion på regeringsbeslut

14 mar 2017 it i skolan

– Lite fegt men ett steg i rätt riktning, säger Mikael Odin, rektor på grundskolan Nya Elementar, om regeringens nya satsning på it och programmering i grund- och gymnasieskolan. 

jannie-jeppesen-960640.jpg

Edtechkartan tar greppet om skolan

16 apr 2018 it i skolan

I den allt mer digitala skolvärlden har Swedish Edtech Industry skapat edtechkartan.se. Kartan ger en snabb koll på skolans digitala tjänster och produkter.

larare-visar-tre-elever-med-padda.jpg

Glöm it i skolan

7 mar 2018 it i skolan

Skolans digitalisering handlar mer om att driva förändring och mindre om teknik, där ansvaret ligger på skolledare och huvudmän menar Lars Lingman på Skolverket.

Glad flicka med platta.jpg

Kommunernas huvudvärk

15 jan 2018 it i skolan

Ansvaret för skolans digitalisering ligger hos kommunerna. Det förtydligades ytterligare i höstens regeringsbeslut om skolans digitalisering och är något som välkomnas av professor Åke Grönlund.

kvinna-och-man-vid-bildskarm.jpg

RISE utbildar lärare

21 feb 2018 it i skolan

Under februari börjar 400 lärare i hela landet en nätbaserad utbildning i programmering för grundskolans senare år och gymnasieskolan. Utbildningen är framtagen av RISE i samarbete med Academedia och projektet Makerskola.

fundersam-tonarstjej-med-hoodie.jpg

Så skyddar sig skolan

6 dec 2018 it i skolan

Å ena sidan är tillgången till datorer och plattor en förutsättning för elevernas utbildning i ett allt mer digitalt klassrum. Å andra sidan behöver skolan kunna skydda sin stora investering om olyckan är framme. Skolverkets chefsjurist Sara Andersson har några goda råd på vägen.