Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Google och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Helsingborg väljer Google

Att uppmuntra till samarbete och i realtid följa elevernas arbete är några av de stora fördelarna med Googles verktyg för skolan. Det menar Eva Svensson, lärare och forskare inom digitalisering.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Martin Hejdesten 6 april 2018 it i skolan

unga personer sitter på en rad och tittar i var sin padda.jpg

– Eleverna delar spontant dokument med varandra och hjälper varandra utan att jag behöver tipsa eller säg till om det. En sådan drivkraft har jag inte sett hos mina elever någon gång sedan jag blev lärare, säger Eva Svensson som är SO-lärare på Gustavslundsskolan och som också forskar på hur man kan använda digitala resurser i undervisningen.

Fyra år med Classroom

Det var hösten 2014 som det blev möjligt för de lärare i Helsingborg att börja använda Googles tjänster för skola som till exempel Google Classroom.

Google Classroom ger en allt under ett och samma tak.

Eva Svensson , SO-lärare på Gustavslundsskolan

Eva Svensson har under hela sin tid som lärare försökt arbeta digitalt om möjligheten funnits, och hon har upplevt att det ger undervisningen ett lyft så länge det finns ett klart syfte bakom användningen. När möjligheten att arbeta med Googles verktyg infann sig passade det därför Eva Svensson som handen i handsken.

– Jag var ganska tidig med att försöka bygga upp portaler online där eleverna kunde få tillgång till material. Men det var först med Google Drive som jag kunde börja dela dokument och på allvar få en bättre överblick över mina elevers arbete. Och med Google Classroom fick jag till slut det jag letade efter. Det ökar möjligheten att skapa lektionsplaneringar, samla in uppgifter och följa elevers arbete i realtid. Det blir som en nod för all kommunikation i klassrummet, säger hon.

Läs mer: Från klassrum till koraller

Högt utbildningsvärde

Förutom att i dagsläget vara SO-lärare för högstadiet på Gustavslundsskolan i Helsingborg, utbildar sig även Eva Svensson som forskare vid Lunds universitet, där hon fokuserar på hur man bäst kan gå till väga för att använda digitala verktyg i skolans undervisning.

eva svensson, lärare i helsingborg.jpg

Eva Svensson, SO-lärare

I sin forskning har hon bland annat intervjuat 17 lärare just kring hur de använder och förhåller sig till Google Classroom och resultatet gav en inblick i hur det kan se ut.

– Överlag handlar det ju om att utnyttja verktygen i den utsträckning man förmår och det gjorde de lärare jag intervjuade på olika sätt. Oavsett i vilken utsträckning man använder det, kan både elev och lärare enkelt kan gå tillbaka och se hur eleven har utvecklats och vad som har varit svårt och mindre svårt inom ett visst ämne. Det kan ge en oerhörd vinst för lärandeprocessen i sin helhet, säger hon.

Finns det något du värderar extra högt?

– Det beror lite på vad jag vill göra, men naturligtvis att kunna dela ut och hämta in uppgifter på några få sekunder. Jag kan ha konversationer med en eller flera av mina elever samtidigt och ge dem diskussionsuppgifter där de får fylla i så mycket de hinner tills jag hämtar in och vi diskuterar i helklass. Jag kan planera mina lektioner och terminer, och pö om pö dela det som för tillfället är aktuellt till eleverna. Och allt under ett och samma tak; det blir annars lätt rörigt om man har flera kanaler mellan elev och lärare. Med Classroom får man helt enkelt ett kollaborativt lärande i en digital miljö där Google dessutom är väldigt lyhörda för feedback och ständigt uppdaterar sina verktyg, säger Eva Svensson. 

Rekommenderad läsning

bild på fiskar och koraller på stora barriärrevet.jpg
video
Ett samarbete mellan Google och Voister

Från klassrum till koraller

16 apr 2018 it i skolan

Googles tjänster för skolan blir allt mer populära. Ett av de senaste tillskotten är Google Expeditions, som med hjälp av VR-teknik tar eleverna till unika platser över hela jorden.

snip jardenberg ditz.JPG
video

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

ung-kvinna-lar-gammal-surfa.jpg

Unga gör äldre digitala

31 jan 2018 it i skolan

Många äldre i Sverige upplever ett digitalt utanförskap. Det vill elever i Helsingborg ändra på. Under våren arrangerar de it-träffar för att lära seniorer att hantera digitala verktyg och tjänster.

RossMahon_960x640.jpg
video

Google tar VR till svenska klassrum

12 jul 2017 it i skolan

Ett större fokus på det digitala ekosystemet runt eleven snarare än enheterna i sig. Det är en av de hetaste trenderna inom den svenska skolan menar Ross Mahon, Head of education Nordics, Google.

indienbarnmicrosoft960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Microsoft gör Jonslunds skola global

18 jun 2018 it i skolan

För några år sedan kunde läraren Emma Nääs ingenting om teknik. Idag är hon anlitad som internationell föreläsare inom digitalisering och har fått ta emot flera priser. Som hjälp och redskap i sitt arbete har Emma Nääs bland annat Microsoft Educator Community och Minecraft. 

direktörsvillan i brunnsparken i ronneby.jpg
video
Ett samarbete mellan Targus och Voister

Ronneby chansar inte med skydden

10 apr 2018 it i skolan

I Ronneby fyller man i höst på antalet datorer och plattor till kommunens elever, från 1 500 till drygt 4 500. Därmed ökar också behovet att skydda utrustningen.  

mountain-native-app-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

Oatly oat drink + shoes.jpg
podcast
ett samarbete mellan nutanix och voister

En hyperkonvergerad havredryck

29 maj 2019 digit

Svenska Oatly har som mål att producera 100 miljoner liter om året på sin anläggning i Landskrona samtidigt som man är på gång att öppna nya verksamheter i Nederländerna och USA. För att expansionen ska gå så smidigt som möjligt har man valt hyperkonvergerade datacenter från Nutanix.

elever-sitter-på-golvet.jpg

Hållbart klassrum på Hammarö

20 feb 2020 it i skolan

I Hammarö kommun har eleverna tillgång till en egen dator och lärarna utbildar varandra via Google Classroom och i workshops, men frågan om hållbarhet och återanvändning är ständigt aktuell.