Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Google och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Från klassrum till koraller

Googles tjänster för skolan blir allt mer populära. Ett av de senaste tillskotten är Google Expeditions, som med hjälp av VR-teknik tar eleverna till unika platser över hela jorden.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 16 april 2018 it i skolan

– Med gmails lansering 2004 nådde vi snabbt många användare över hela världen. Vi såg att skolorna uppskattade enkelheten i Googles verktyg, med den stora lagringskapaciteten hos våra molntjänster och de extra möjligheter som realtidssamarbete erbjöd till lärare och studenter. Vi lanserade snart det som tidigare hette Google Apps for Education som gav skolor möjlighet att använda Googles teknologi samtidigt och hantera sina egna användar- och organisationspolicyer på ett smart sätt, som ett komplement till de verktyg de redan hade på respektive skola. Nu ser vi hur det som nu heter GSuite for Education stimulerar undervisningen för lärare och elever över hela världen, säger Gráinne Rietveld som leder arbetet med Google for Education för norra Europa.

Lärare ska lära

I många år skapade alltså inte Google några skolspecifika produkter. Men på senare tid har det blivit tydligt för dem att de kan hjälpa lärare att effektivisera sin kommunikation med sina elever, och minska det administrativa arbete som lärare hade att göra för att hantera ett stort antal dokument.

Som ett resultat av många diskussioner med lärare och skolgrupper om deras behov lanserades Google Classroom, som bland annat gör att lärare enkelt kan skapa läxuppgifter för studenter och automatiskt gruppera elevarbeten per uppgift i en mapp.

– Det absolut viktigaste är att lärare får ägna sig med att lära ut saker och engagera sig i sina elever. Den digitala biten ska helt enkelt bara fungera smärtfritt; det är vårt jobb att se till att tekniken är så enkel att använda som möjligt, så att lärare kan fokusera på undervisning, inte felsökning, säger Gráinne Rietveld.

Läs mer: Helsingborg väljer Google

AR och VR i skolan

De senaste tjänsterna i Googles verktygslåda inriktar sig på AR och VR i undervisningen.

Google Expeditions är en gratis app som kan användas tillsammans med VR-glasögon. Ett exempel på VR-glasögon är Google Cardboard, som är ett budgetvänligt headset, där användaren placerar sin smartphone.

Expeditions är idag en applikation som du installerar på din smartphone eller surfplatta, och som gör att du kan ta dina elever på virtuella expeditioner till hundratals olika platser över hela världen, som exempelvis pyramiderna i Kairo, samtidigt som läraren har möjlighet att beskriva var ni befinner er.

– Vi tillhandahåller information som läraren enkelt kan ta del av om de platser som ingår i paketet. En växande trend i klassrummen har varit efterfrågan på tjänster som AR och VR. Med vår AR-tjänst kan man med hjälp av en liknande uppställning som för VR, exempelvis sätta upp ett stort mänskligt öga i klassrummet som man kan gå runt och där läraren kan förklara de olika delarna, säger Gráinne Rietveld.

Koll på säkerheten

Google tillhandahåller sina verktyg till de skolor som vill, och det är skolorna själva som äger sina data, men för att underlätta för dessa skolors respektive säkerhetsarbete – inte minst inför GDPR – lanserar man under de kommande veckorna en tjänst som heter Data Loss Prevention, DLP, och som gör att du som admin kan flagga vilka typer av uppgifter som under inga omständigheter får lämna skolan.

– Man kanske har samlat in passnummer från sina elever inför en utlandsresa, och med den här tjänsten kan man automatiskt se till att blockera alla mail som innehåller dessa uppgifter, från att lämna skolan. Att skolorna har fullt mandat och kontroll på personuppgifter och andra känsliga data är oerhört viktigt för oss, säger Gráinne Rietveld.

Rekommenderad läsning

Ett samarbete mellan Google och Voister

Helsingborg väljer Google

6 apr 2018 it i skolan

unga personer sitter på en rad och tittar i var sin padda.jpg unga personer sitter på en rad och tittar i var sin padda.jpg unga personer sitter på en rad och tittar i var sin padda.jpg video

Att uppmuntra till samarbete och i realtid följa elevernas arbete är några av de stora fördelarna med Googles verktyg för skolan. Det menar Eva Svensson, lärare och forskare inom digitalisering.

Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Microsoft gör Jonslunds skola global

18 jun 2018 it i skolan

indienbarnmicrosoft960640.jpg indienbarnmicrosoft960640.jpg indienbarnmicrosoft960640.jpg video

För några år sedan kunde läraren Emma Nääs ingenting om teknik. Idag är hon anlitad som internationell föreläsare inom digitalisering och har fått ta emot flera priser. Som hjälp och redskap i sitt arbete har Emma Nääs bland annat Microsoft Educator Community och Minecraft. 

Google tar VR till svenska klassrum

12 jul 2017 it i skolan

RossMahon_960x640.jpg RossMahon_960x640.jpg RossMahon_960x640.jpg video

Ett större fokus på det digitala ekosystemet runt eleven snarare än enheterna i sig. Det är en av de hetaste trenderna inom den svenska skolan menar Ross Mahon, Head of education Nordics, Google.

AR lyfter klassrummet

27 feb 2018 it i skolan

en fantasyvärld med regnbåge och öar i himmlen.jpg en fantasyvärld med regnbåge och öar i himmlen.jpg en fantasyvärld med regnbåge och öar i himmlen.jpg video

Virtuella klassrum kan vara räddningen för elever som inte vill gå till skolan. Adam Palmqvist tipsar hur olika former av gamification och AR gör undervisningen intressant.

Ett samarbete mellan Adobe och Voister

Dimension gör alla till 3D-experter

28 feb 2018 digit

riverflow-foto-adobe.jpg riverflow-foto-adobe.jpg riverflow-foto-adobe.jpg video

VR och AR blir allt viktigare inom bland annat mode- och verkstadsindustrin, vilket ställer krav på 3D-redigering. I Adobes senaste tillskott, Dimension, finns alla verktyg för att jobba tredimensionellt. 

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Nvidia tar nästa steg inom VR

30 maj 2017 digit

Quadro_960x640.jpg Quadro_960x640.jpg Quadro_960x640.jpg

Det stora genombrottet för VR är i faggorna när Lenovo samarbetar med Nvidia för att skapa en ny, modern designplattform. 

Voister 1 år

Dags för digital demokrati

31 maj 2017 digit

autonom båt svartvit.jpg autonom båt svartvit.jpg autonom båt svartvit.jpg

Den demokratiska digitaliseringen innebär pappersrobotar i skolan, VR i äldrevården och självkörande båtar - och än har vi bara sett början. 

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Server som möter GDPR-krav

17 nov 2017 digit

skargard foto.jpg skargard foto.jpg skargard foto.jpg

Allt mer handlar om mjukvarudefinierade system. Lenovo vill göra det ännu enklare att möta framtidens krav och lanserar nu en helt ny serie servrar under namnet ThinkSystem.

Nominerad årets digitaliseringsledare

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.