Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Google och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Från klassrum till koraller

Googles tjänster för skolan blir allt mer populära. Ett av de senaste tillskotten är Google Expeditions, som med hjälp av VR-teknik tar eleverna till unika platser över hela jorden.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 16 april 2018 it i skolan

– Med gmails lansering 2004 nådde vi snabbt många användare över hela världen. Vi såg att skolorna uppskattade enkelheten i Googles verktyg, med den stora lagringskapaciteten hos våra molntjänster och de extra möjligheter som realtidssamarbete erbjöd till lärare och studenter. Vi lanserade snart det som tidigare hette Google Apps for Education som gav skolor möjlighet att använda Googles teknologi samtidigt och hantera sina egna användar- och organisationspolicyer på ett smart sätt, som ett komplement till de verktyg de redan hade på respektive skola. Nu ser vi hur det som nu heter GSuite for Education stimulerar undervisningen för lärare och elever över hela världen, säger Gráinne Rietveld som leder arbetet med Google for Education för norra Europa.

Lärare ska lära

I många år skapade alltså inte Google några skolspecifika produkter. Men på senare tid har det blivit tydligt för dem att de kan hjälpa lärare att effektivisera sin kommunikation med sina elever, och minska det administrativa arbete som lärare hade att göra för att hantera ett stort antal dokument.

Som ett resultat av många diskussioner med lärare och skolgrupper om deras behov lanserades Google Classroom, som bland annat gör att lärare enkelt kan skapa läxuppgifter för studenter och automatiskt gruppera elevarbeten per uppgift i en mapp.

– Det absolut viktigaste är att lärare får ägna sig med att lära ut saker och engagera sig i sina elever. Den digitala biten ska helt enkelt bara fungera smärtfritt; det är vårt jobb att se till att tekniken är så enkel att använda som möjligt, så att lärare kan fokusera på undervisning, inte felsökning, säger Gráinne Rietveld.

Läs mer: Helsingborg väljer Google

AR och VR i skolan

De senaste tjänsterna i Googles verktygslåda inriktar sig på AR och VR i undervisningen.

Google Expeditions är en gratis app som kan användas tillsammans med VR-glasögon. Ett exempel på VR-glasögon är Google Cardboard, som är ett budgetvänligt headset, där användaren placerar sin smartphone.

Expeditions är idag en applikation som du installerar på din smartphone eller surfplatta, och som gör att du kan ta dina elever på virtuella expeditioner till hundratals olika platser över hela världen, som exempelvis pyramiderna i Kairo, samtidigt som läraren har möjlighet att beskriva var ni befinner er.

– Vi tillhandahåller information som läraren enkelt kan ta del av om de platser som ingår i paketet. En växande trend i klassrummen har varit efterfrågan på tjänster som AR och VR. Med vår AR-tjänst kan man med hjälp av en liknande uppställning som för VR, exempelvis sätta upp ett stort mänskligt öga i klassrummet som man kan gå runt och där läraren kan förklara de olika delarna, säger Gráinne Rietveld.

Koll på säkerheten

Google tillhandahåller sina verktyg till de skolor som vill, och det är skolorna själva som äger sina data, men för att underlätta för dessa skolors respektive säkerhetsarbete – inte minst inför GDPR – lanserar man under de kommande veckorna en tjänst som heter Data Loss Prevention, DLP, och som gör att du som admin kan flagga vilka typer av uppgifter som under inga omständigheter får lämna skolan.

– Man kanske har samlat in passnummer från sina elever inför en utlandsresa, och med den här tjänsten kan man automatiskt se till att blockera alla mail som innehåller dessa uppgifter, från att lämna skolan. Att skolorna har fullt mandat och kontroll på personuppgifter och andra känsliga data är oerhört viktigt för oss, säger Gráinne Rietveld.

Rekommenderad läsning

unga personer sitter på en rad och tittar i var sin padda.jpg
Ett samarbete mellan Google och Voister

Helsingborg väljer Google

6 apr 2018 it i skolan

Att uppmuntra till samarbete och i realtid följa elevernas arbete är några av de stora fördelarna med Googles verktyg för skolan. Det menar Eva Svensson, lärare och forskare inom digitalisering.

3dprint 960640.jpg

Skolan som kräver 3D-print och AI

25 okt 2017 it i skolan

Det teknikinriktade Curt Nicolin Gymnasiet är pionjärer när det gäller Hololens och 3D-printrar. Nästa steg kan bli en personlig AI till alla elever.

RossMahon_960x640.jpg
video

Google tar VR till svenska klassrum

12 jul 2017 it i skolan

Ett större fokus på det digitala ekosystemet runt eleven snarare än enheterna i sig. Det är en av de hetaste trenderna inom den svenska skolan menar Ross Mahon, Head of education Nordics, Google.

vr-glasogon-bland-provror.jpg

VR är forskarens bästa vän

11 maj 2018 digit

Med VR och AR kan forskarna lära mer om allt från framtidens smarta städer till livsfarliga virus. Vi andra kan se fram mot att snart kunna gå på fest eller resa runt världen utan att lämna soffan.

kvinnor-som-kramas960640.jpg
video

Det bästa av två världAR

5 jul 2018 digit

Vår förtjusning över tekniken riskerar att göra oss ensamma och deprimerade. Med AR öppnas nya möjligheter att vårda våra relationer samtidigt som vi utforskar en sagovärld av möjligheter långt bortom den fysiska världen. I hybridutrymmet kommer många höra dig skratta.

slottet-i-halmstad-med-segelbat.jpg
video

AR på schemat i Halmstad

17 jul 2018 digit

Ett inkluderande arbetssätt som bygger på vad invånarna och företagen vill ha är ledstjärnan för digitaliseringen i Halmstads kommun. Vägen dit heter kompetensutveckling om bland annat AI och IoT för kommunens medarbetare, ledning och politiker.

äldre dam i fina kläder och solbrillor framför en mur.jpg
video

Jakten på innovation

2 jan 2019 ledarskap

För att en organisation ska vara relevant idag finns det minst nio olika nya teknikområden, alltifrån AI till blockkedjor, vars affärsnytta måste rangordnas och prioriteras. Inte minst inom hälso- och sjukvårdssektorn finns det mycket att vinna med ny teknik, menar Dell EMC:s vice president CTO For Sales, Patricia Florissi.

bitar av datorgjorda kopparrör mot vit bakgrund.png
Voister förklarar

AR

2 apr 2019 Voister förklarar

Augmented reality, AR, skapar en digital värld i verkligheten. Tekniken slog igenom med Pokémon Go och spås bli oerhört värdefullt för alltifrån läkare till brandmän. Voister förklarar AR och hur du kan använda det. 

tva-fina-julgranar.jpg

AR av rätta virket

14 dec 2018 digit

Med samma teknik som används i Pokémon Go kan skogsägare nu mäta träd. Arboreal Trädhöjd gör det möjligt att samla och bearbeta data för bättre skogsförvaltning och mer exakta kundleveranser.