Ett samarbete mellan Google och Voister

Från klassrum till koraller

Googles tjänster för skolan blir allt mer populära. Ett av de senaste tillskotten är Google Expeditions, som med hjälp av VR-teknik tar eleverna till unika platser över hela jorden.

– Med gmails lansering 2004 nådde vi snabbt många användare över hela världen. Vi såg att skolorna uppskattade enkelheten i Googles verktyg, med den stora lagringskapaciteten hos våra molntjänster och de extra möjligheter som realtidssamarbete erbjöd till lärare och studenter. Vi lanserade snart det som tidigare hette Google Apps for Education som gav skolor möjlighet att använda Googles teknologi samtidigt och hantera sina egna användar- och organisationspolicyer på ett smart sätt, som ett komplement till de verktyg de redan hade på respektive skola. Nu ser vi hur det som nu heter GSuite for Education stimulerar undervisningen för lärare och elever över hela världen, säger Gráinne Rietveld som leder arbetet med Google for Education för norra Europa.

Lärare ska lära

I många år skapade alltså inte Google några skolspecifika produkter. Men på senare tid har det blivit tydligt för dem att de kan hjälpa lärare att effektivisera sin kommunikation med sina elever, och minska det administrativa arbete som lärare hade att göra för att hantera ett stort antal dokument.

Som ett resultat av många diskussioner med lärare och skolgrupper om deras behov lanserades Google Classroom, som bland annat gör att lärare enkelt kan skapa läxuppgifter för studenter och automatiskt gruppera elevarbeten per uppgift i en mapp.

– Det absolut viktigaste är att lärare får ägna sig med att lära ut saker och engagera sig i sina elever. Den digitala biten ska helt enkelt bara fungera smärtfritt; det är vårt jobb att se till att tekniken är så enkel att använda som möjligt, så att lärare kan fokusera på undervisning, inte felsökning, säger Gráinne Rietveld.

Läs mer: Helsingborg väljer Google

AR och VR i skolan

De senaste tjänsterna i Googles verktygslåda inriktar sig på AR och VR i undervisningen.

Google Expeditions är en gratis app som kan användas tillsammans med VR-glasögon. Ett exempel på VR-glasögon är Google Cardboard, som är ett budgetvänligt headset, där användaren placerar sin smartphone.

Expeditions är idag en applikation som du installerar på din smartphone eller surfplatta, och som gör att du kan ta dina elever på virtuella expeditioner till hundratals olika platser över hela världen, som exempelvis pyramiderna i Kairo, samtidigt som läraren har möjlighet att beskriva var ni befinner er.

– Vi tillhandahåller information som läraren enkelt kan ta del av om de platser som ingår i paketet. En växande trend i klassrummen har varit efterfrågan på tjänster som AR och VR. Med vår AR-tjänst kan man med hjälp av en liknande uppställning som för VR, exempelvis sätta upp ett stort mänskligt öga i klassrummet som man kan gå runt och där läraren kan förklara de olika delarna, säger Gráinne Rietveld.

Koll på säkerheten

Google tillhandahåller sina verktyg till de skolor som vill, och det är skolorna själva som äger sina data, men för att underlätta för dessa skolors respektive säkerhetsarbete – inte minst inför GDPR – lanserar man under de kommande veckorna en tjänst som heter Data Loss Prevention, DLP, och som gör att du som admin kan flagga vilka typer av uppgifter som under inga omständigheter får lämna skolan.

– Man kanske har samlat in passnummer från sina elever inför en utlandsresa, och med den här tjänsten kan man automatiskt se till att blockera alla mail som innehåller dessa uppgifter, från att lämna skolan. Att skolorna har fullt mandat och kontroll på personuppgifter och andra känsliga data är oerhört viktigt för oss, säger Gráinne Rietveld.

16 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i skolanFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng