Flen väljer Googles moln

Säkert, mobilt och sömlöst. För Flens kommun finns det bara fördelar med molnet och Google blev det självklara valet.

Vi har valt Google för att det är en mobil och modern plattform. Vi känner att vi får en större säkerhet med Google, eftersom all kommunikation är krypterad. Mobiliteten är ju som sagt utsökt eftersom man kan jobba hemifrån eller på tåget och ändå komma åt alla dokument. Så det finns väldigt många fördelar, säger Håkan Franzén, teknisk chef i Flens kommun.

Läs mer: Vi försökte skydda känslig information

Vilka är utmaningen nu?

När man ska flytta en hel kommun till en molnbaserad plattform så är den en transformeringsprocess som tar längre tid än man tror. Många är vana att skicka filer till varandra och nu delar vi filer med olika rättigheter och som alltid är aktuella. Det är ett nytt arbetssätt att tänka på och många är vana vid sina gamla verktyg.

Vad gör ni som kommun för övrigt vad det gäller mobilitet?

Vi har lagt in i våra upphandlingskrav för nya system att de ska vara molnbaserade så hela kommunen blir helt mobil. Så då ställer vi krav i upphandlingen när till exempel Socialförvaltningen behöver nya system så ska de vara molnbaserade.

Läs mer: Facklig koll på GDPR

Vad leder det till?

Det leder till ökad säkerhet och mobilitet. Man blir inte låst att sitta i kommunens nätverk utan kan jobba mobilt nära sina kunder och det blir säkert och bra.

Hur ser er verksamhet ut 2020?

Då hoppas jag att hela transformeringsprocessen är klar så att alla jobbar mobilt och att alla kan jobba i den dator, platta eller mobil de vill och att allt är sömlöst.

Läs mer: Hotet från kreativ personal

19 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron, Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng