Vatikanen löser språket med AI

en bild över vatikanen och rom i när solen är i horisonten.jpg

Italienska forskare vill ta hjälp av AI för att försöka transkribera några av de urgamla texter som finns gömda i Vatikanens enorma samling.

– Vårt mål är att utveckla ett fullfjädrat system som transkriberar så mycket som möjligt från manuskripten, säger forskarna från Roma Tre University som precis har startat sitt pilotprojekt The Code System, till sajten MIT Technology Review.

Nästan 10 mil

Det sägs att det finns runt 8,5 kilometer med böcker, manuskript, brev, skriptrullar, med mera, i Vatikanens hemliga arkiv, där den äldsta texten kommer från 700-talet. Här finns brev från europeiska kungar och drottningar, och politiska och religiösa redogörelser i drivor – och det är i detta material forskalaget som leds av Donatella Firmani vill testa sin maskininlärningsalgoritm.

Till att börja med ska man sätta tänderna i det som kallas Vatikanregisterna. Det omfattar av över 18 000 sidor med korrespondens mellan katolska kyrkan och kungar, drottningar, politiker och andra religiösa institutioner från 1400-talets Europa.

– Dessa texter har aldrig tidigare transkriberats, och är i ljuset av det av enastående historisk relevans, säger forskarna.

Gymnasieelever till räddning

Det är förstås ingen lätt uppgift att söka låta en maskin transkribera och tolka ord och meningar vi människor får anstränga oss med, och där det dessutom inte finns någon tidigare data för algoritmen att träna på.

Läs mer: Den nya ansvarsfulla intelligensen

Läs mer: Vatikanen väljer Accenture

Man har också valt att låta sitt system undersöka bitar med penndrag för att sedan klistra ihop dem till en helhet där den får betydelse. Ett ’m’ kan i skrift exempelvis vara likt ’iii’, men det förra är rätt i ljuset av bokstäverna och orden runt omkring.

För att få ordning av pusslet av pennstreck som algoritmen urskilt tog man hjälp av 120 gymnasieelever som fick sätta ihop det till ord.

När algoritmen fick samma uppgift lyckades den till 65 procent. Det är ett stort steg fram, menar forskarna, och nu återstår att se hur arbetet med Vatikanens texter kan fortskrida.  

28 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng