Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smarta kläder som hör och ser

girl-smart-clothes.jpg

Högskolan i Borås nya projekt Suitceyes ska få personer med dövblindhet att leva livet fullt ut. Med smarta textilier som bas ska de på ett enklare sätt kunna orientera sig själva och kommunicera bättre.

– Kan man se men inte höra - eller vice versa - så kan man lösa det mesta. Men har man inget av de två sinnena så är det väldigt svårt. Och samhället kan heller inte nyttja deras kunskaper och personligheter om vi inte skapar nya möjligheter. Att förbättra kommunikationen kan bli ett stort lyft för alla, säger Nasrine Olson, lektor på Högskolan i Borås och projektledare för Suitceyes.

Dövblindhet

Dövblindhet är en kombinerad nedsättning av syn och hörsel. Graden av dövblindhet kan variera från person till person, en del är helt och hållet döva och blinda, medan andra kan ha ytterst lite syn och/eller hörsel kvar. Man kan vara dövblind från födseln eller få dövblindhet av olika anledningar, så som ålder, sjukdom eller olycka.

I Europa beräknas cirka 2,5 miljoner personer vara dövblinda. Siffran förväntas öka framöver i och med att medellivslängden ökar.

Suitceyes är ett nystartat treårigt projekt som leds av Högskolan i Borås. Övriga deltagare kommer från sex andra organisationer och länder, varav fyra är universitet eller forskningscentrum från Grekland, Tyskland, England och Holland.

Haptik, kameror och AI

Själva grundtanken för projektet är att utveckla klädesplagg som ska agera som kommunikativt gränssnitt för personer med dövblindhet. Detta kan ske på olika sätt. Det första tillvägagångssättet är haptisk information (kommunikation via beröring), och det andra är mer som en kamerasensor som fångar upp personens rum.

– Nu kan personer med dövblindhet ha svårt att till och med hitta saker i sitt eget rum utan hjälp från någon. Men med hjälp av sensorer så ska de kunna få information om vad som händer runtomkring dem, till exempel genom vibrationer, värme och lukt.

– Vi tänker också att kamerasensorer exempelvis ska kunna informera ifall det är en vägg eller en dörr framför dem, samt om ett barn leker med en boll så kan sensorerna berätta var bollen är nånstans.

I arbetet ska de också utreda möjligheterna med att införa machine learning för att på så sätt kunna underlätta för användarna bland annat när det handlar om ansiktsigenkänning.

– Vi tänker att plagget kanske talar om att tre av personerna framför dig är dina släktingar, två av dem känner du inte. Det kan förenkla mycket i personens kommunikation.

Suitceyes

Suitceyes står för Smart, User-friendly, Interactive, Tactual, Cognition-Enhancer that Yields Extended Sensosphere.

Högskolan i Borås är projektkoordinator och ansvarar, genom Biblioteks- och informationsvetenskap samt Smart Textiles, för utveckling av det smarta haptiska gränssnittet genom att använda smarta textilier.

Projektet ingår i Horizon 2020, EU:s största forsknings- och innovationsprogram.

Händerna viktiga för kommunikation

Idag är händerna det vanligaste sättet att kommunicera på. Där finns ett helt språk som personer med dövblindhet och tolkar använder för att kommunicera med varandra. Men det finns också individuella skillnader i hur mycket det går att förklara och förstå.

Läs mer: Spelande dukar och övervakande kläder i Borås

– Vissa av dem som föddes med dövblindhet och samtidigt har andra kognitiva nedsättningar har aldrig lärt sig konceptet med ord, då kan kommunikationen bli så försvårad att gränssnittet kanske inte blir till någon hjälp, tyvärr, säger Nasrine Olson.

För vissa av dem som kan handspråket så kan den kommunikationen ibland komma att bli ett störande moment, eftersom händerna används till så många olika saker i ens liv.

– Som det är nu måste de alltid använda händerna för både kommunikation och andra sysslor. Och känsel har man ju över hela kroppen så då kan också kommunikationen ske överallt, tänker vi.

Avslutningsvis, när projektet är färdigt om tre år, kommer personer med dövblindhet att ha smarta textilier på sig då?

– Det är svårt att veta exakt när något blir verklighet, men vad vi däremot vet är att inget händer ifall ingen forskar. Målet är iallafall att utforma en prototyp som är användbar rent praktiskt, och som sedan kan komma att utvecklas vidare efter projektet.

16 mars 2018 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Svenskt e-leg inom EU

19 jan 2021 digit

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Kläder Höst AI 960640

AI för mode

27 okt 2020 digit

AI och big data kan innebära en klädindustri med mer kundanpassade produkter och en hållbarare produktion och konsumtion. Det slås fast i en avhandling från Högskolan i Borås.

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen. 

Tvätt Molnet Woocode

Tvättråd i molnet

21 sep 2020 digit

Woocode har utvecklat ett molnbaserat, automatiserat system för design, beställning och print av tvättrådsetiketter för Rudholm & Haak. Planen är även att föra in blockchain i arbetet.

hogskolan-i-boras.jpg

Ny svensk textil

17 feb 2020 digit

Ett helt nytt textilmaterial har utvecklats vid Högskolan i Borås. Materialet är lätt, starkt, vädertåligt, billigt att tillverka och dessutom helt återvinningsbart.

ansikten-personer-960640.jpg

Nya direktiv om igenkänning

3 feb 2020 digit

Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har nu tagit fram nya direktiv som ska tydliggöra och vägleda användningen av kamerabevakning och ansiktsigenkänning. 

tvillingbarn ligger och tittar i kameran.jpg

Frisk med digital tvilling

6 aug 2019 digit

Avancerade datormodeller av sjukdomar kan användas för bättre diagnos och behandling. Nu är målet att med digitala tvillingar kunna prova ut den bästa medicinen för varje enskild patient. Forskare vid Linköpings universitet ingår i det internationella samarbetet med modellerna.

csr-blockkedja.jpg

Blockkedjor i garderoben

30 jul 2019 digit

Spårning av kläderna vi köper är ett krav för etik och hållbarhet. Dagens spårbarhetssystem med QR-koder och RFID-chip har stora nackdelar och nu testar forskare möjligheterna med blockkedjeteknik.

färglada kläder i en garderob.jpg

EU:s smarta kläder

1 jul 2019 digit

Personer med dövblindhet kommunicerar bland annat via beröring och rörelser på kroppen. Nu arbetar forskare i Borås med att digitalisera och integrera kommunikationssätten i kläder.