Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Spelande dukar och övervakande kläder - i Borås händer grejer

Bordsdukar innehållandes både piano och trummor, kläder för behandling av neurologiska sjukdomar, mätning av bioimpedans eller kanske övervakning av äldre  - det är bara några av funktionsområdena för smarta textilier.

Text Fredrik Adolfsson 3 augusti 2016 it i skolan

spelandebordsduk pixlr.jpg

Världens första spelande bordsduk. Foto: Anna Sigge.

Mats Johansson jobbar sedan januari 2015 50 procent som forskare åt Smart Textiles och 50 procent med liknande uppdrag på Textilhögskolan i Borås, tidigare var han lärare på skolan. Smart Textiles är ett initiativ vid Textilhögskolan som ger forskare och näringsliv möjlighet att ta fram innovationer som ska ge fördelar för industri, sjukvård och miljö. Nyligen arbetade de och högskolan ihop med ett projekt där de tog fram världens första spelande bordsduk, Mats Johansson låg bakom lanseringen.

 Idén kommer från långt bak på 80-talet när jag spelade trummor i ett band. Jag tröttnade på det evinnerliga soundcheckandet och byggde om mina vanliga trummor till ett digitalt trumset. För något år sen började jag på Smart Textiles och vi ville göra ett projekt som inkluderade textil, sensorer och ljud och då uppdaterade vi tekniken och inkluderade både trummor och piano.

 Egentligen kretsar inget kring bordsduken. Det handlar mer om att visa på tekniken - att man med textila material och tekniker kan göra dessa typer av produkter.

Mats Johansson.jpg

Mats Johansson, textilhögskolan i Borås. Fotograf: Ida Lindström

Smart Textiles har främst tre specifika fokusområden: arkitektur och interiör, hållbar textil samt hälsa och medicin. I det sistnämnda området ser man ett ökande behov på grund av en allt mer åldrande befolkning, och där personer kanske inte alltid kommer ha råd och lust att besöka sjukhus. Där kommer mycket att hända i framtiden, tror Johansson.

 Nu trycker man på en knapp om något händer, och det är kanske inte alltid så enkelt för de äldre. Framöver tror jag att mattor, möbler och kläder själva ska kunna sköta en slags övervakning kring vad som sker. Det skickas iväg ett larm via till exempel kläderna vilket har fördelen av att vi alltid har kläder på oss. Man kan lika gärna integrera sådant i klädesplaggen istället för att behöva köpa en pryl till.

 Det kan vara strumpor och vantar som mäter bioimpedans och skickar iväg en larmsignal när det är läge för dialys. Då vet både sjukhuset och personalen att det är dags - istället för att åka för säkerhets skull. Mycket pengar går att tjäna där.

Det finns också en miljöaspekt av att använda sig av smarta textilier, menar Mats Johansson. Bomull går inte att odla i större volymer samtidigt som behovet av fibrer ökar, resurserna är slut. Däremot finns det ett överskott av träd och papper, och därför satsas det mycket på att utveckla cellulosabaserade material.

 Det kan användas till textilfibrer. Materialutvecklingar sker också på nya plaster som är klimatpositiva. De använder mer växthusgas än vad som behövs för att tillverka det.

Mats Johansson har lång erfarenhet av att arbeta med forskning och utveckling och han ser en förändring mot tidigare. Det finns ett klart ökat intresse och det kommer in fler förfrågningar från icke textila företag och institutioner. Förut kom ofta etablerad textilindustri och ville göra projekt 2.0 av något, nu kan till exempel en läkare helt utan textil kunskap få en idé och höra av sig.

 Det händer ofta att man får säga nej till projekt då vi inte har resurserna, man får gå på de bästa idéerna. Men man får också vara lite försiktig, en produkt kanske är lättare och enklare som de var, allt måste inte textilifieras, det är en avvägning man får göra.   

Rekommenderad läsning

BarnochIT_960x640.jpg

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.

forskning (00000002).jpg
video

Digitalt lärande förbättrar skolresultaten

13 jul 2016 it i skolan

Samsung, Gleerups och Atea stödjer ett forskningsprojekt om digitalt lärande på fem högstadieskolor. Redan efter ett år finns det lärdomar hur it i skolan kan skapa större glädje i undervisningen och bättre betygsresultat.

wpc2.jpg

Nytt tänk hos Microsoft

15 jul 2016 ledarskap

Microsofts årliga partnerevent Worldwide Partner Conference (WPC) hölls i veckan och Ateas Anders Grönlund var en av tusentals partners på plats.
 Tjänstefieringen, virtual reality-genombrottet och samhällsengagemanget är tre av sakerna jag tar med mig hem, säger han.

familjeläkarna snip.JPG
video

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

programmering snip.JPG

Skolprogrammering - ett mål som infriades

11 jul 2016 it i skolan

Dåligt intresse för it-utbildningar fick Christine Kastner Johnson att vilja få in programmering i skolan. Tre år senare har planerna uppfyllts. I Almedalen fick bland annat politiker och lärare testa programmering för första gången, en av dem var Inger Källgren Sawela, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

AdobeStock_80355183_Aifloo_960x640.jpg

Smartness ger trygghet åt äldre

1 sep 2016 digit

Vad har en AI, wearables, ett positioneringssystem för butiker och ett alarmsystem gemensamt? De utgör grunden i svenska Aifloo Smartcare, ett smart övervakningssystem för att ge äldre och sjuka ett tryggt och fritt liv i hemmet.

women it .jpg

Allt fler kvinnor söker sig till it-branschen

8 sep 2016 ledarskap

Andelen antagna kvinnor på it- och datautbildningarna på KTH i Stockholm ökar. Anledningen tros vara riktade satsningar.
– Vi ser en positiv utveckling på skolan med fler och fler tjejer men det går fortfarande för sakta, säger rektor Peter Gudmundsson.

snip oscar frisendahl.JPG
video

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

bamford 960x640.jpg

Anne Bamford: Höj lärarnas status

6 okt 2016 it i skolan

Professor Anne Bamford menar att Sverige har redskapen för att lyckas bättre i skolan, men att skon klämmer på vissa ställen.
 Lärarna känner sig inte tillräckligt värdefulla och de är alltför upptagna i det vardagliga skötandet av skolan och kan inte fokusera på att inspirera och lära ut.