Skickliga robotar i Skövde

en kvinna med laboratoriekläder och andningsmask studerar ett provrör på nära håll.jpg

Högskolan i Skövde har ingått ett samarbete med storföretaget Eurofins för att tillsammans utveckla framtidens kollaborativa robotar. 

– Att samarbeta med Högskolan i Skövde ger oss som företag möjlighet att få tillgång till spetskompetens samtidigt som vi får nya ögon på vår verksamhet. För oss är det viktigt att hitta intressanta samarbeten som berör såväl grundutbildning som forskning. Dels för att utveckla vår nuvarande situation men dels också för att utforska var vi vill vara om fem år, säger Mattias Karlsson, verksamhetsutvecklare på Eurofins Food and Feed Testing Sweden.

Ingenjörsinstitutionen i Skövde anordnar varje år seminarier där man delvis bjuder in personer från näringslivet för att visa upp den senaste tekniken och inspirera till mer samverkan.

Läs mer: Robothunden som fixar allt

Tack vare dessa seminarier fick man kontakt med Eurofins, som är en av världens största aktörer inom laboratorietester av olika sorters livsmedel. Bland annat tittar man på hur man kan optimera samarbetet mellan robotar och människor och utveckla bättre kollaborativa robotar. 

Under våren 2018 kommer även en student på högskolan att göra sitt examensarbete knutet till Eurofins.

Läs mer: Mänskliga roboten Hasel

Läs mer: "Jag vill ha en liten robot"

– Tillsammans med Eurofins undersöker vi hur en kollaborativ robot kan användas för en adaptiv, mobil och flexibel lösning i deras laboratorium. Vi undersöker också hur tekniker som AR och röststyrning kan fungera ihop med robotar, säger Magnus Holm, lektor vid institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde.

Källa: Högskolan i Skövde

14 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerdigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng