Mänskliga roboten Hasel

snip hasel.JPG

Nästa steg inom mjuk robotik tros vara här. Roboten Hasel kan handskas med råa ägg, lyfta 200 gånger sin egen vikt, och är billig och självläkande.

Nästa generations robotar är kanske inte de metalliska, stora Star Wars-liknande robotarna som många tror. Keplinger Research Group på University of Colorado har nämligen utvecklat en ny dimension av mjuka robotar. De kan se ut på tre olika sätt där alla går vid namn Hasel (hydraulically amplified self-healing electrostatic) och är gjorda av mjuka material som reagerar på applicerad spänning.

Dessa spås kunna ha en stor inverkan på framtiden då de är anpassningsbara och lämpar sig väl för samverkan med människor, eftersom de både är smidiga och starka. Hasel kan lyfta 200 gånger sin egen vikt, men också ta i och leverera vidare känsliga föremål, exempelvis ett rått ägg eller ett smultron.

Efterliknar mänskliga muskler

Något som tidigare varit ett frågetecken inom soft robotics är bristen på artificiella muskler som kan visa upp en tillräckligt hög mångsidighet och uthållighet. Men Keplinger Research Group har utvecklat en ny klass av mjuka, elektriskt aktiverade enheter som kan efterlikna expansioner och sammandragningar av mänskliga muskler.

Dessa enheter skapas med hjälp av plastpåsar fyllda med elektriskt isolerande vätskor. På påsarnas sidor sitter elektroder som dras mot varandra när man tillför el, vilket får vätskan att dra ihop sig och bilda ett tryck vars kraft kan användas till en lyftarm. Hasel kan också självförnya sina rörelser och självläka från elektriska skador, vilket utgör ett stort framsteg inom mjuk robotik.

– Hasels artificiella muskler kan reproducera en bläckfiskarms anpassningsförmåga, en kolibris hastighet och styrkan hos en elefant, säger Christoph Keplinger, en av forskarna bakom tekniken.

Det kommer förmodligen att krävas lite tid och arbete innan Hasel-tekniken används i kommersiella robotar. Men kombinationen högeffektiv och billig spås kunna betyda att andra forskare blir intresserade, vilket kan snabba upp innovationen och processen.

Källa: Singularity University 

17 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Keplinger Research Group

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng