Nu laserscannas all skog

massor-av-skog-fran-ett-flygplan-en-solig-dag.jpg

Under det största kartläggningsprojektet av sitt slag i Europa ska 75 procent av Sveriges yta laserscannas från luften. Projektet är ett resultat av skogsnäringens behov av laserdata. 

Svenska myndigheterna och skogsindustrin har inlett ett omfattande kartläggningsprojekt som täcker 350 000 km². Det inkluderar i stort sett Sveriges landyta utom fjällkedjan. Mer än halva Sveriges yta är täckt av skog och skogsnäringen använder aktuell laserdata för att kunna utföra högkvalitativa skattningar av timmervolym, tillväxt och andra parametrar som är nödvändiga för att kunna hantera och utveckla den svenska skogen.

Läs mer: Säkrare skog med laser

– Bland länder i Europa utmärker sig Sverige eftersom landet sträcker sig så långt norrut och avstånden är stora. I norra Sverige ligger flygplatserna långt ifrån varandra och hårt väder kan påverka sensorerna vi laserskannar med, säger Steen Davidsen, marknadsdirektör för Mapping & Surveying på COWI som just tecknat ett ramavtal för lasercanning från luften i ett pressmeddelande.

De luftburna sensorerna kan vara i drift natt som dag, men det går inte vid regn, snö, dimma eller om molnen hänger lågt – eftersom planen med laserskanningssensorerna flyger mer än två kilometer över marken.

Säkerhetsgodkända

Utmaningarna i ett projekt av den här storleken uppstår inte bara i luften.

– Vi har mycket specifika krav att uppfylla när det gäller datasäkerhet. Alla som är involverade i datahanteringen måste säkerhetsgodkännas av myndigheterna, säger Hans Strandberg, marknadschef för Mapping på COWI i Sverige.

Det betyder bland annat att insamlade data inte får lämna landet samt att databearbetningen äger rum i särskilt anpassade kontorsutrymmen, med en stängd it-miljö utan internetåtkomst.

Projektet pågår i 2-5 år och finansieras dels av svenska staten genom Skogsstyrelsen och Lantmäteriet, dels av den svenska skogsbrukssektorn. Två flygplan med sensorer kommer att användas i projektet under de första två åren.

20 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng