Kryptokapningen växer

myllrande-manniskor-pa-konferens.jpg

Under februari påverkades 42 procent av världens organisationer av kryptokapare och Coinhive var den vanligaste skadliga koden.

– De senaste fyra månaderna har kryptokapning blivit ett alltmer utbrett hot. Kryptokapning påverkar inte bara prestandan negativt utan så snart en kryptokapare har infekterat ett nätverk kan den användas för att sprida annan skadlig kod. Det är därför viktigare än någonsin att företag implementerar en cybersäkerhetsstrategi med många lager, som skyddar mot såväl kända som okända hot, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point.

Läs mer: Kryptonappning sprider malware

Läs mer: ComboJack tar dina kryptopengar

Rapporten visar att Coinhive, som utvinner kryptovalutan Monero, var den vanligaste skadliga koden under februari, både globalt och i Sverige. Dessutom återfinns Coinhive-konkurrenten Cryptoloot på andra plats globalt och på tredje plats i Sverige. Cryptoloot använder offrets CPU- eller GPU-kraft för att addera transaktioner till blockkedjan och kan på så sätt utvinna valuta. Cryptoloot påverkade 16 procent av organisationerna globalt i februari, jämfört med 7 procent i januari.

Rough Ted stort i Sverige

I Sverige var malvertising-viruset RoughTed, som sprider sig via annonser och ad-blockers på nätet, den näst vanligaste skadliga koden under februari.

Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map, som drivs av Check Point, och är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet.

15 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng