Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Slutet på ransomware?

Finns det en framtid utan ransomware? Det hoppas Intel Security som tillsammans med samarbetspartners erbjuder gratis hjälp till drabbade i initiativet No more ransom.

Text Fredrik Adolfsson 23 mars 2017 säkerhet

happy people 960640.jpg

 Det är hög tid att alla hederliga företag och organisationer börjar arbeta tillsammans därför att the bad guys har arbetat ihop hur länge som helst. Polisen kan inte kämpa mot ransomware själva och samma visa gäller för it-företagen, säger en av grundarna av No more ransom, Raj Samani, CTO EMEA på Intel Security.

I somras startade Intel Security, Kaspersky Labs, holländska polisen och Interpol tillsammans projektet No more ransom. Det är ett globalt initiativ grundat för att utbilda personer inom ransomware samt få dem som blivit utsatta att sluta betala in till hackarna. Istället för att betala kan man gå in på nomoreransom.org och skicka in de krypterade filerna, ibland sitter No more ransom på dekrypteringsnyckeln och då kan de lösa problemen helt gratis.

 Jag tycker att No more ransom har gått över förväntan och vi har fått mycket fler anslutna organisationer än vad vi trodde på förhand, vilket har gjort hackarna så arga att de bland annat namngett ett ransomware efter oss. Exempelvis har vi 20 polismyndigheter anslutna till oss i dagsläget.

Raj Samani 3.jpg

Raj Samani, CTO EMEA på Intel Security.

Anledningen till projektet No more ransom är ransomwares framväxt de senaste åren. Mellan april 2015 och mars 2016 blev cirka 718 000 användare attackerade, vilket är en 5,5 gånger så hög siffra som samma period året innan. Det blir också hela tiden lättare för hackarna att köra ransomware-kampanjer.

 Det kom en ny version nyss som är så enkel att använda att min elvaåriga dotter skulle kunna köra en egen ransomware-kampanj, och dessutom behöver man inte betala något för att köra den. Det är alltså fritt för alla att göra det och då förstår man vilka problem det kan bringa, därför är det viktigt att folk slutar betala hackarna. Betalar ingen så kommer de ju att sluta syssla med det - även fast det är enkelt.

Har ni något övergripande mål med No more ransom?

 Vårt mål är att fortsätta övertaget vi skapat för oss själva. Det är kanske naivt att säga att ransomware ska försvinna men det hoppas vi ju självklart på. Men vi ser det som en succé varje gång någon istället för att betala går till oss och vi kan hjälpa dem.

 Jag frågar alltid på konferenser hur många som hört talas om No more ransom och då brukar cirka 20 procent räcka upp handen, ett annat mål är att 100 procent av händerna ska vara uppe.

Ett annat budskap Raj Samani och de andra verksamma med No more ransom vill få ut är att ransomware inte bara spelar roll för personer som är verksamma inom it, utan det påverkar hela världen.

Kriminella rånar inte banker längre, de rånar en på nätet.

Raj Samani , CTO EMEA, Intel Security

 Alla måste förstå att ransomware påverkar dina chanser att få ett jobb, en sjukhusplats och så vidare. Det förstör enormt för samhället. Kriminella rånar inte banker längre, de rånar en på nätet.

 Alla människor är beroende av datorer och egentligen alla enheter i samhället styrs eller kommer snart att styras digitalt och då inkluderar jag medicin, hemmet, bilen - allt. Därför måste vi fortsätta jobba för en värld som våra barn kan vara i där vi inte låter hackarna vinna.

Rekommenderad läsning

Ingen säkerhet utan branschstandard

3 jun 2016 säkerhet

664013-technology-human-with-earth-eye_960x640.jpg 664013-technology-human-with-earth-eye_960x640.jpg 664013-technology-human-with-earth-eye_960x640.jpg

Branschen måste gå ihop och jobba efter standarder, annars försvåras säkerhetsarbetet för kunderna. Det är budskapet från Christoffer Callender, SE manager för Norden och Baltikum på Intel Security.

Kaspersky till motattack

15 jun 2018 säkerhet

ryssland-960640.jpg ryssland-960640.jpg ryssland-960640.jpg

Efter EU:s påståenden om att Kaspersky labs produkter är en säkerhetsrisk, så avslutar nu det ryska säkerhetsföretaget sina samarbeten med både Europol och Nomoreransom.

Gandcrab 2.0 slår till

7 mar 2018 säkerhet

crab.jpg crab.jpg crab.jpg

Gisslanprogrammet Gandcrab har under den senaste månaden infekterat runt 53 000 datorer runt om i världen. Europol och Bitdefender tog fram en gratistjänst som skydd men nu slår hackarna tillbaka.

Kulmen för ransomware

4 jun 2018 säkerhet

manniskor-i-konferenshall-i-rorelse.jpg manniskor-i-konferenshall-i-rorelse.jpg manniskor-i-konferenshall-i-rorelse.jpg

Antalet kryptokapningar fortsätter att öka. Samtidigt minskar antalet vd-bluffmejl och attacker med kidnappningsprogram något, visar en ny säkerhetsrapport.

En ny säkerhetsvärld

4 sep 2018 säkerhet

bilkrasch-sakerhet-960640.jpg bilkrasch-sakerhet-960640.jpg bilkrasch-sakerhet-960640.jpg

Hoten ökar och blir allt mer komplexa då hackare tar hjälp av AI och skapar maskinsnabba attacker. Samtidigt används vd-bedrägerier och andra angrepp till en stor kostnad för drabbade. Rik Ferguson, VP Security Research på Trend Micro, skissar en hotfull framtid under Trend Micros Xday.

Badrabbit attackerar Europa

25 okt 2017 säkerhet

crowd people 960640.jpg crowd people 960640.jpg crowd people 960640.jpg

Ett nytt, stort ransomware sprider sig i Europa. Badrabbit sprids via populära nyhetssajter och hittills har bland annat Danmark, Tyskland och Ryssland drabbats.  

Cisco: Mjukvaran hotar säkerheten

13 dec 2017 säkerhet

people-in-city.jpg people-in-city.jpg people-in-city.jpg

2017 har varit ett helt banbrytande år när det gäller cyberattacker, där Petya och WannaCry är några av de kändaste. Utvecklingen beror bland annat på att hårdvaran fortsätter utvecklas enligt Moores lag, men mjukvaran har hamnat efter.

Största it-hoten 2018

6 dec 2017 säkerhet

it-hot.jpg it-hot.jpg it-hot.jpg

It-säkerhetsföretaget Trend micro har i sin årliga spaningsrapport identifierat i huvudsak fyra farliga trender inom hackingvärlden att hålla ögonen öppna för – och där Sveriges demokratiska process kan hamna i farozonen.

IoT är årets största hot

19 mar 2018 säkerhet

Mikko_960x640.jpg Mikko_960x640.jpg Mikko_960x640.jpg

Internet of things kan i år komma att bli vad ransomware var förra året, nämligen det största hotet mot privatpersoner och företag. Det menar Mikko Hyppönen, F-Secure, som i april kommer till Sverige och talar på Strategi säkerhet 2018.