Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Blockkedjor

Många experter menar att de innebär en lika stor revolution för samhället som internet självt. Andra vill använda dem för att påskynda och säkerställa transaktioner. Blockkedjor är en av de hetaste trenderna just nu, och Voister förklarar varför.

Text Miguel Guerrero Foto Adobestock 4 september 2017 Voister förklarar

Tänk dig en kedja av olika informationsblock där en logg av någon form av transaktion är lagrad i varje block. Förutom själva informationen finns ett digitalt fingeravtryck som verifierar blockets innehåll samt spår av föregående block. Blocken är krypterade med anonymiserade nycklar och lagras på distribuerade nätverk där de hela tiden kontrolleras av alla vilket ger total transparens. Blocken är helt innehållsoberoende vilket innebär att du kan koda in vilken information du vill i blocken.

Vad är fördelen med blockkedjor?

En av de största fördelarna med blockkedjor är att de är i princip omöjliga att falsifiera. Eftersom transaktionerna lagras på servrar där alla kan granska dem är det omöjligt att ändra på informationen i efterhand. Korruption och annat fusk blir alltså mycket svårare.

Det blir också enklare att följa en transaktion eftersom hela historiken går att utläsa på ett och samma ställe.

Vad kan blockkedjor användas till?

Allt. De kan till exempel användas för att spåra diamanter från upphovsställe genom hela leverantörskedjan till slutkunden. Det kan också användas till exempelvis en individs sjukjournal. Genom att tilldela patienten själv nycklarna kan han eller hon själv bestämma hur information ska delas inom vården.

Blockkedjor skulle också till exempel kunna användas för att verifiera lönetransaktioner och skatteinbetalningar vilket skulle kunna eliminera behovet av deklarationen som ett kontrollverktyg.

Idag är blockkedjor ett hett ämne inte minst inom logistik och finansbranschen där transaktionerna är många och kraven på spårbarhet är höga.

Finns det nackdelar?

Nja, egentligen handlar det mer om att tekniken och dess tillämpningar är i sin linda. De flesta känner till Bitcoin och andra valutor som är en typ av användning av blockkedjor, men på sikt tror vissa experter att blockkedjor kan innebära en revolution för hur samhällsekonomin fungerar. Den stora vinsten ligger inte i tekniken i sig utan hur det ökade förtroendet påverkar våra affärsmodeller.

Rekommenderad läsning

Blockkedjor och crowdsourcing förändrar Lantmäteriet

5 jun 2017 ledarskap

lantmateriet.jpg lantmateriet.jpg lantmateriet.jpg video

Lantmäteriets verksamhet har rötter från 1600-talet. Nu tar myndigheten en tätposition i det digitala ekosystemet och jobbar aktivt med både blockkedjor och crowdsourcing. Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet och Stefan Fasth, Atea berättar hur det funkar och hur andra kan göra.

Så använder Nasdaq blockchain

4 jul 2017 digit

nasdaq_960x640.jpg nasdaq_960x640.jpg nasdaq_960x640.jpg video

Bannerannonsering och system för att hantera röstlängder i bolagsstyrelser. Det är två av tillämpningarna av blockkedjor som Nasdaq ägnar sig åt. Johan Toll, chef blockchain på Nasdaq, berättar om planerna. 

Slipp deklarationen med blockkedjor

7 jul 2017 digit

deklaration_960x640.jpg deklaration_960x640.jpg deklaration_960x640.jpg

Säkerställda transaktioner med hjälp av blockkedjor skulle kunna ersätta många av Skatteverkets kontrollfunktioner, som till exempel deklarationen. 

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg video

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

Därför säkrar blockkedjor alltmer

2 okt 2017 digit

blockWEBB.jpg blockWEBB.jpg blockWEBB.jpg

I en tid när riskerna med AI och självlärande botar och datorer oroar allt fler finns en teknik för trygg informationsöverföring under stark utveckling. Blockkedjor ger säkerhet och transparens för myndigheter och banker.

Drönare hittar elfel

1 dec 2017 digit

kraftledning snö.jpg kraftledning snö.jpg kraftledning snö.jpg

Blockkedjor som har hela historiken på alla flygplansdelar och drönare som upptäcker brott i kraftledningar. Ny teknik kan effektivisera många av dagens problem. Det menar Bas de Vos på IFS Labs.

Blockchain ökar förtroendet för offentlig sektor

4 maj 2017 digit

Blockchain_960x640.jpg Blockchain_960x640.jpg Blockchain_960x640.jpg

Tekniken bakom bland annat bitcoin, blockkedjor, kan användas för att säkra alla typer av transaktioner. Inom offentlig sektor finns det därför många användbara tillämpningar menar Christer Berg, verksamhetsledare på Dataföreningen. 

Voister förklarar

Bitcoin

23 jan 2018 voister förklarar

en bitcoin uppbyggd av små pixlar som kommer upp ur marken.jpg en bitcoin uppbyggd av små pixlar som kommer upp ur marken.jpg en bitcoin uppbyggd av små pixlar som kommer upp ur marken.jpg

Kryptovalutan bitcoin har både hyllats och dissats. Varför svänger valutan så mycket i värde och vilka är riskerna? Voister förklarar hur allt hänger ihop.