Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Nästa år har vi en robot”

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 27 oktober 2017 digit

Att i en kommun göra rätt saker och få invånarnas synpunkter på vad man ska göra är viktigt. Hur jobbar man med dessa frågor i Skellefteå kommun?

– Vi har gått ifrån att fokusera väldigt mycket på att göra saker rätt, till att vi nu ser att vi måste omvandla hela uppdraget. Hela Skellefteå kommuns uppdrag måste vi sätta under lupp och fundera över om det vi har idag är det som våra kommuninvånare vill ha imorgon, säger Marie Larsson, chef för kvalitet och förnyelse i Skellefteå kommun.

Hur ställs de frågorna?

– Vi har tränat mycket på invånar- och multidialog i många år, och nu tar vi steget vidare till att faktiskt få dialogen att bli medskapande, med hjälp av nya tekniker och arbetssätt. Vi jobbar med tjänstedesign, idégenerering, sprinttekniker och annat för att faktiskt klara av att flytta fram positionerna och införa det som efterfrågas.

Vad är det Skellefteås invånare efterfrågar?

– Man vill framförallt vara med och skapa, men exakt vad man vill ha förändras hela tiden. På det stora hela vill man vara trygg, självständig, och en del av utvecklingen. Vi måste ju också då klara av att ta bort det gamla till förmån för det nya, vilket kanske är den största utmaningen. Det är ju ingen julklappslista vi ska ta fram, utan att forma det framtidiga uppdraget.

Vad innebär det att vara trygg om du är från en äldre generation?

– Till exempel att man kan bo hemma i sin bostad; att man kan känna att om det händer något så kommer det hjälp på något sätt. Kanske inte personal som dyker upp hela tiden för att se att jag mår bra när jag mår bra, utan snarare att det kommer någon när det händer någonting. Det har vi inte klarat av i samma utsträckning tidigare, men med sensorer och trygghetskameror och andra nya tekniker så kommer vi att komma mycket längre på det området.

Hur kan automation, robotteknik och AI hjälpa Skellefteå?

– Om vi tar till exempel en ansökningsprocess där jag ska söka försörjningsstöd eller bygglov. Istället för att hålla på och kontrollera och begära in så mycket handlingar kan vi ha robotar som sköter stora delar av den processen. Inte allt, men så att våra handledare kan bli mer experter och stödja och konsultera på ett annat sätt än vad man klarar av idag, eftersom man idag får kontrollera handlingar så mycket. Det är inte speciellt värdeskapande.

När tror du att sådana lösningar är på plats?

– Jag tror vi har en robot redan 2018. Ännu vet vi inte riktigt exakt vad den ska ha för uppgifter, men vi tittar just nu på vilka processer den kan tänkas hjälpa till med. Men troligen sådant som är ofta och upprepande.

Rekommenderad läsning

skolbarnWEBB.jpg
video

"Mellanmjölk från regeringen"

26 okt 2017 it i skolan

I Skellefteå kommun hade man väntat sig något skarpare innehåll när beslutet om digitaliseringsstrategin från regeringen offentliggjordes i förra veckan. Men med programmeringsämnets intåg i kursplanerna vet man ändå var man skall lägga sitt krut.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

östersunds fk.jpg
video

Mer fotboll med digital teknik

9 nov 2017 ledarskap

Inga digitala domare men en ökad upplevelse för fans. Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK, rekryterar för mer digital teknik på läktarna. 

ljungdalen bergs kommun.jpg
video

Stora utmaningar i glesbygd

21 nov 2017 ledarskap

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

studenter i gräs 960640.jpg

Universitetet med Europas bästa support

30 okt 2017 digit

Linnéuniversitetet har i en årlig studentbarometer fått utmärkelsen Europas bästa it-support. Dessutom är det småländska universitetet näst bäst i världen. 

bendersWEBB.jpg

Benders rustar för digitaliseringsboom

19 okt 2017 ledarskap

Det är hög tid för byggföretag att komma ikapp sina motsvarigheter i andra branscher. Det menar Mathias Olsson, operativchef på byggföretaget Benders.

paper factory.jpg
video

Nordic Paper tar hjälp av robot

26 sep 2017 digit

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

 

snip swedbank.JPG
video

Swedbank: Vi vill göra affärer på biblioteket

20 okt 2016 ledarskap

Swedbank vill möjliggöra att deras rådgivare ska kunna göra affärer - som exempelvis betala ut lån - utanför bankkontoren, men det finns vissa säkerhetsaspekter att lösa först.