Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Nästa år har vi en robot”

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

Att i en kommun göra rätt saker och få invånarnas synpunkter på vad man ska göra är viktigt. Hur jobbar man med dessa frågor i Skellefteå kommun?

– Vi har gått ifrån att fokusera väldigt mycket på att göra saker rätt, till att vi nu ser att vi måste omvandla hela uppdraget. Hela Skellefteå kommuns uppdrag måste vi sätta under lupp och fundera över om det vi har idag är det som våra kommuninvånare vill ha imorgon, säger Marie Larsson, chef för kvalitet och förnyelse i Skellefteå kommun.

Hur ställs de frågorna?

– Vi har tränat mycket på invånar- och multidialog i många år, och nu tar vi steget vidare till att faktiskt få dialogen att bli medskapande, med hjälp av nya tekniker och arbetssätt. Vi jobbar med tjänstedesign, idégenerering, sprinttekniker och annat för att faktiskt klara av att flytta fram positionerna och införa det som efterfrågas.

Vad är det Skellefteås invånare efterfrågar?

– Man vill framförallt vara med och skapa, men exakt vad man vill ha förändras hela tiden. På det stora hela vill man vara trygg, självständig, och en del av utvecklingen. Vi måste ju också då klara av att ta bort det gamla till förmån för det nya, vilket kanske är den största utmaningen. Det är ju ingen julklappslista vi ska ta fram, utan att forma det framtidiga uppdraget.

Vad innebär det att vara trygg om du är från en äldre generation?

– Till exempel att man kan bo hemma i sin bostad; att man kan känna att om det händer något så kommer det hjälp på något sätt. Kanske inte personal som dyker upp hela tiden för att se att jag mår bra när jag mår bra, utan snarare att det kommer någon när det händer någonting. Det har vi inte klarat av i samma utsträckning tidigare, men med sensorer och trygghetskameror och andra nya tekniker så kommer vi att komma mycket längre på det området.

Hur kan automation, robotteknik och AI hjälpa Skellefteå?

– Om vi tar till exempel en ansökningsprocess där jag ska söka försörjningsstöd eller bygglov. Istället för att hålla på och kontrollera och begära in så mycket handlingar kan vi ha robotar som sköter stora delar av den processen. Inte allt, men så att våra handledare kan bli mer experter och stödja och konsultera på ett annat sätt än vad man klarar av idag, eftersom man idag får kontrollera handlingar så mycket. Det är inte speciellt värdeskapande.

När tror du att sådana lösningar är på plats?

– Jag tror vi har en robot redan 2018. Ännu vet vi inte riktigt exakt vad den ska ha för uppgifter, men vi tittar just nu på vilka processer den kan tänkas hjälpa till med. Men troligen sådant som är ofta och upprepande.

27 oktober 2017 Uppdaterad 26 november 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Af:s snabba datorbyte

6 okt 2020 digit

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.

Massa Piller Mot Ljusblå Bakgrund
video

Säker medicin i Helsingborg

2 okt 2020 digit

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna.