Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

”Nästa år har vi en robot”

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 27 oktober 2017 digit

Att i en kommun göra rätt saker och få invånarnas synpunkter på vad man ska göra är viktigt. Hur jobbar man med dessa frågor i Skellefteå kommun?

– Vi har gått ifrån att fokusera väldigt mycket på att göra saker rätt, till att vi nu ser att vi måste omvandla hela uppdraget. Hela Skellefteå kommuns uppdrag måste vi sätta under lupp och fundera över om det vi har idag är det som våra kommuninvånare vill ha imorgon, säger Marie Larsson, chef för kvalitet och förnyelse i Skellefteå kommun.

Hur ställs de frågorna?

– Vi har tränat mycket på invånar- och multidialog i många år, och nu tar vi steget vidare till att faktiskt få dialogen att bli medskapande, med hjälp av nya tekniker och arbetssätt. Vi jobbar med tjänstedesign, idégenerering, sprinttekniker och annat för att faktiskt klara av att flytta fram positionerna och införa det som efterfrågas.

Vad är det Skellefteås invånare efterfrågar?

– Man vill framförallt vara med och skapa, men exakt vad man vill ha förändras hela tiden. På det stora hela vill man vara trygg, självständig, och en del av utvecklingen. Vi måste ju också då klara av att ta bort det gamla till förmån för det nya, vilket kanske är den största utmaningen. Det är ju ingen julklappslista vi ska ta fram, utan att forma det framtidiga uppdraget.

Vad innebär det att vara trygg om du är från en äldre generation?

– Till exempel att man kan bo hemma i sin bostad; att man kan känna att om det händer något så kommer det hjälp på något sätt. Kanske inte personal som dyker upp hela tiden för att se att jag mår bra när jag mår bra, utan snarare att det kommer någon när det händer någonting. Det har vi inte klarat av i samma utsträckning tidigare, men med sensorer och trygghetskameror och andra nya tekniker så kommer vi att komma mycket längre på det området.

Hur kan automation, robotteknik och AI hjälpa Skellefteå?

– Om vi tar till exempel en ansökningsprocess där jag ska söka försörjningsstöd eller bygglov. Istället för att hålla på och kontrollera och begära in så mycket handlingar kan vi ha robotar som sköter stora delar av den processen. Inte allt, men så att våra handledare kan bli mer experter och stödja och konsultera på ett annat sätt än vad man klarar av idag, eftersom man idag får kontrollera handlingar så mycket. Det är inte speciellt värdeskapande.

När tror du att sådana lösningar är på plats?

– Jag tror vi har en robot redan 2018. Ännu vet vi inte riktigt exakt vad den ska ha för uppgifter, men vi tittar just nu på vilka processer den kan tänkas hjälpa till med. Men troligen sådant som är ofta och upprepande.

Rekommenderad läsning

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg video

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

"Mellanmjölk från regeringen"

26 okt 2017 it i skolan

skolbarnWEBB.jpg skolbarnWEBB.jpg skolbarnWEBB.jpg video

I Skellefteå kommun hade man väntat sig något skarpare innehåll när beslutet om digitaliseringsstrategin från regeringen offentliggjordes i förra veckan. Men med programmeringsämnets intåg i kursplanerna vet man ändå var man skall lägga sitt krut.

Swedbank: Vi vill göra affärer på biblioteket

20 okt 2016 ledarskap

snip swedbank.JPG snip swedbank.JPG snip swedbank.JPG video

Swedbank vill möjliggöra att deras rådgivare ska kunna göra affärer - som exempelvis betala ut lån - utanför bankkontoren, men det finns vissa säkerhetsaspekter att lösa först.

Så ska Scania nå sina mål

20 okt 2016 ledarskap

snip per andersson.JPG snip per andersson.JPG snip per andersson.JPG video

Scania ska via programmet Scania Enterprise Collaboration nå sina långsiktiga mål när det gäller bland annat försäljningsvolymer. Programmet ska leda till modernare och effektivare arbetsverktyg och ansvarig över det är Per Andersson.

Nordic Paper tar hjälp av robot

26 sep 2017 digit

paper factory.jpg paper factory.jpg paper factory.jpg video

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

 

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

kollgegacoach 960640.jpg kollgegacoach 960640.jpg kollgegacoach 960640.jpg video

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

Östergötland blir Sveriges grönaste län

12 okt 2017 ledarskap

landshövding linköping snip.JPG landshövding linköping snip.JPG landshövding linköping snip.JPG video

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har satt ett högt mål – hennes län ska bli Sveriges mest hållbara och hållbarast i världen. För att komma dit väver länsstyrelsen in miljöfrågor i det mesta av sin verksamhet.

Universitetet med Europas bästa support

30 okt 2017 digit

studenter i gräs 960640.jpg studenter i gräs 960640.jpg studenter i gräs 960640.jpg

Linnéuniversitetet har i en årlig studentbarometer fått utmärkelsen Europas bästa it-support. Dessutom är det småländska universitetet näst bäst i världen.