Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Vem har råd att inte vara hållbar?"

Digitalisering stödjer arbetet inom hållbarhet. Det menar Sami Lundgren på den finska skogsindustrikoncernen UPM.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe Stock 8 november 2017 ledarskap

skog.jpg

– Att vara hållbara förbättrar riskhanteringen, effektiviteten och varumärkesvärdet. Det ökar också engagemanget hos våra anställda och höjer vår kreditvärdighet hos banker. Egentligen har man allt att tjäna på att arbeta hållbart, jag undrar istället hur företag har råd att inte vara hållbara, säger Sami Lundgren, Vice President för Environment and Responsibility, på UPM. 

UPM är en finländsk industrikoncern inom träförädling, och en av de största tillverkarna av massa och papper i världen. De fokuserar mycket på miljön och säger sig leda integrationen av bio- och skogsindustrin till en ny, hållbar och innovationsdriven framtid.

 Miljön är en väldigt viktig fråga inom skogsindustrin då vi i väldigt stor grad förlitar oss på naturresurser som skog och vatten. 

Läs mer: Hållbart hela vägen för Malmö

Sami Lundgren har lång erfarenhet från industrin samt en bakgrund i naturvetenskap. Han menar att det hjälper honom i hans arbete med UPM:s ledning och medarbetare.

– För hundra år sedan var socialt ansvar mycket viktigt när samhället inte erbjöd exempelvis skolor och sjukhus på samma sätt som nu. När statens roll kring sådant har ökat så har miljörollen, sedan cirka 70 och 80-talet, blivit viktigare för oss och andra företag. Extra intressant är också att det sociala ansvaret framöver kommer att öka igen och kompletteras med miljöfrågan nu när allt fler leveranskedjor blir globala.

Hållbarhet genom digitalisering

malmö .jpg

Atea Sustainability Focus

UPM är en av medlemmarna i Atea Sustainability Focus Advisory Board.

Atea Sustainability Focus är ett initiativ för att öka hållbarhetsarbetet inom it-branschen i Norden där alla verksamma uppmanas att komma in med förslag till förbättringar inom branschen.

ASF Advisory Board prioriterar förslag och tar dem vidare till den globala branschorganisationen Responsible Business Alliance.

När det gäller digitalisering och digitala redskap så har även det hjälpt till att förbättra hållbarheten för UPM, menar Sami Lundgren.

 Digitaliseringen förbättrar våra processer och gör allt mer effektivt, bland annat när det gäller arbetet i industrin och logistik men även i uppföljningen av data och material. Stora steg har tagits i exempelvis försäljnings- och försörjningskedjeprocesser och digitalisering ger helt nya möjligheter till skogsförvaltning. 

Vad skulle du vilja se från företag och politiker när det gäller hållbarhet?

 Jag skulle vilja att fler företag tar ledarrollen och inser vilken bra affärsmöjlighet det ger. Det finns ingen anledning att inte investera i miljön. När det gäller politiker så skulle jag vilja se att de skapar en rättvis arbetsmiljö globalt. Alla företag ska möta liknande regler, få samma möjligheter att arbeta hållbart och få riktlinjer hur de kan göra, oavsett var i världen företaget är beläget.

Läs mer: DNB ratar koljättar

Rekommenderad läsning

Transparens viktigast för hållbarhet

19 jan 2018 ledarskap

kina-fabrik-hållbarhet.jpg kina-fabrik-hållbarhet.jpg kina-fabrik-hållbarhet.jpg

När bolag som Ikea, H&M och Alfa Laval drar upp riktlinjer för framtidens hållbarhet så är transparens den absolut viktigaste. Under torsdagen tog Bob Mitchell, vice president RBA, emot ASF Advisory Boards rapport.

DNB ratar koljättar

9 jan 2018 ledarskap

lastmaskin som kör på mark brytningsmark nedsvärtad av kol.jpg lastmaskin som kör på mark brytningsmark nedsvärtad av kol.jpg lastmaskin som kör på mark brytningsmark nedsvärtad av kol.jpg

Norges största finanskoncern DNB ser vikten av att integrera hållbarhetsarbete i sina affärsplaner. Förhoppningen är att det ska ge ringar på vattnet hos de företag och kunder man samarbetar med.

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch 960640.jpg Louise Koch 960640.jpg Louise Koch 960640.jpg

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Sallbring 960640.jpg Sallbring 960640.jpg Sallbring 960640.jpg

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

2030-sekretariatet_960x640.jpg 2030-sekretariatet_960x640.jpg 2030-sekretariatet_960x640.jpg

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

ASF 960640.jpg ASF 960640.jpg ASF 960640.jpg

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

Ikeas hållbara paket

13 mar 2018 digit

kvinna-shoppar-pa-ikeas-koksavdelning.jpg kvinna-shoppar-pa-ikeas-koksavdelning.jpg kvinna-shoppar-pa-ikeas-koksavdelning.jpg

Ungefär 900 miljoner människor besöker Ikeas varuhus varje år. De platta paketen som kommer med hem innehåller inte bara omtyckt design och inredning utan också ett långtgående engagemang i hållbarhet.

Så hjälper Dell EMC:s vårdapp

4 maj 2018 digit

indien-foto-960640.jpg indien-foto-960640.jpg indien-foto-960640.jpg video

Från moderkort till guldsmycken och havsplast som blir till nya material. Dell EMC fortsätter att driva hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det senaste tillskottet är vårdappen som ska diagnostisera diabetes, cancer och andra allvarliga sjukdomar i Indien. Trisa Thompson, Chief Responsibility Officer på Dell EMC, förklarar. 

Ett samarbete mellan Dell EMC och Voister

Rena hav med hållbarhetskrav

29 nov 2017 digit

dellplastWEBB.jpg dellplastWEBB.jpg dellplastWEBB.jpg video

Med nästan allt förpackningsmaterial tillverkat av återvunnen plast vill Dell EMC gå i bräschen i hållbarhetsfrågan. Bland annat genom att använda plast som annars skulle åkt ut i haven.