Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

"Vem har råd att inte vara hållbar?"

skog.jpg

Digitalisering stödjer arbetet inom hållbarhet. Det menar Sami Lundgren på den finska skogsindustrikoncernen UPM.

– Att vara hållbara förbättrar riskhanteringen, effektiviteten och varumärkesvärdet. Det ökar också engagemanget hos våra anställda och höjer vår kreditvärdighet hos banker. Egentligen har man allt att tjäna på att arbeta hållbart, jag undrar istället hur företag har råd att inte vara hållbara, säger Sami Lundgren, Vice President för Environment and Responsibility, på UPM. 

UPM är en finländsk industrikoncern inom träförädling, och en av de största tillverkarna av massa och papper i världen. De fokuserar mycket på miljön och säger sig leda integrationen av bio- och skogsindustrin till en ny, hållbar och innovationsdriven framtid.

 Miljön är en väldigt viktig fråga inom skogsindustrin då vi i väldigt stor grad förlitar oss på naturresurser som skog och vatten. 

Läs mer: Hållbart hela vägen för Malmö

Sami Lundgren har lång erfarenhet från industrin samt en bakgrund i naturvetenskap. Han menar att det hjälper honom i hans arbete med UPM:s ledning och medarbetare.

– För hundra år sedan var socialt ansvar mycket viktigt när samhället inte erbjöd exempelvis skolor och sjukhus på samma sätt som nu. När statens roll kring sådant har ökat så har miljörollen, sedan cirka 70 och 80-talet, blivit viktigare för oss och andra företag. Extra intressant är också att det sociala ansvaret framöver kommer att öka igen och kompletteras med miljöfrågan nu när allt fler leveranskedjor blir globala.

Hållbarhet genom digitalisering

malmö .jpg

Atea Sustainability Focus

UPM är en av medlemmarna i Atea Sustainability Focus Advisory Board.

Atea Sustainability Focus är ett initiativ för att öka hållbarhetsarbetet inom it-branschen i Norden där alla verksamma uppmanas att komma in med förslag till förbättringar inom branschen.

ASF Advisory Board prioriterar förslag och tar dem vidare till den globala branschorganisationen Responsible Business Alliance.

När det gäller digitalisering och digitala redskap så har även det hjälpt till att förbättra hållbarheten för UPM, menar Sami Lundgren.

 Digitaliseringen förbättrar våra processer och gör allt mer effektivt, bland annat när det gäller arbetet i industrin och logistik men även i uppföljningen av data och material. Stora steg har tagits i exempelvis försäljnings- och försörjningskedjeprocesser och digitalisering ger helt nya möjligheter till skogsförvaltning. 

Vad skulle du vilja se från företag och politiker när det gäller hållbarhet?

 Jag skulle vilja att fler företag tar ledarrollen och inser vilken bra affärsmöjlighet det ger. Det finns ingen anledning att inte investera i miljön. När det gäller politiker så skulle jag vilja se att de skapar en rättvis arbetsmiljö globalt. Alla företag ska möta liknande regler, få samma möjligheter att arbeta hållbart och få riktlinjer hur de kan göra, oavsett var i världen företaget är beläget.

Läs mer: DNB ratar koljättar

8 november 2017 Uppdaterad 9 mars 2020 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Adobe Stock

Rekommenderad läsning

Pant Elektronik
video

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

Kylskåp960640
video

Electrolux gröna väg

27 maj 2020 digit

För Electrolux går it och hållbarhet hand i hand. Bolaget satsar på virtuella servrar, mätning av hållbarhetsdata i fabriker, ramavtal på all hårdvara och videomöten. Nu önskas en ökad transparens inom molnsektorn. 

öresundsbron.jpg

Malmös hållbara väg

23 apr 2020 digit

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

en rauk på gotland.jpg
video

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor. 

fisk-hållbarhet.jpg

Gartner hyllar Dell

22 maj 2019 ledarskap

Gartner har prisat Dell Technologies för sitt hållbarhetsarbete. En anledning är Nextwave, projektet där man har som mål att skapa världens första försörjningskedja med havsplast.

tre öringar hoppar i vatten.jpg

Så jobbar Vattenfall hållbart

25 apr 2019 digit

3D som visar hur fiskar beter sig i strömmande vatten är ett av Vattenfalls hjälpmedel för att ta ansvar för en hållbar miljö. Men även drönare och sensorer bidrar till bolagets hållbarhetsarbete.

oljeraffenanderi mot blå himmel en sommarkväll.jpg

Rockström pekar på it-branschen

28 mar 2019 ledarskap

It-branschen har alla förutsättningar att gå i bräschen för en hållbar klimatomställning. Och det behövs. Enligt den senaste klimatforskningen måste vi halvera utsläppen inom tio år, annars kan kan allt vara för sent.

vinranka-960640.jpg

Så blir Systembolaget hållbart

26 mar 2019 ledarskap

Systembolaget har investerat i ett verktyg som ska ge en bättre överblick och transparens i leverantörskedjan. Bolaget arbetar även med att följa upp uppförandekoden 200 gånger om året. Allt sker för en ökad hållbarhet.