Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Vem har råd att inte vara hållbar?"

Digitalisering stödjer arbetet inom hållbarhet. Det menar Sami Lundgren på den finska skogsindustrikoncernen UPM.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe Stock 8 november 2017 ledarskap

skog.jpg

– Att vara hållbara förbättrar riskhanteringen, effektiviteten och varumärkesvärdet. Det ökar också engagemanget hos våra anställda och höjer vår kreditvärdighet hos banker. Egentligen har man allt att tjäna på att arbeta hållbart, jag undrar istället hur företag har råd att inte vara hållbara, säger Sami Lundgren, Vice President för Environment and Responsibility, på UPM. 

UPM är en finländsk industrikoncern inom träförädling, och en av de största tillverkarna av massa och papper i världen. De fokuserar mycket på miljön och säger sig leda integrationen av bio- och skogsindustrin till en ny, hållbar och innovationsdriven framtid.

 Miljön är en väldigt viktig fråga inom skogsindustrin då vi i väldigt stor grad förlitar oss på naturresurser som skog och vatten. 

Läs mer: Hållbart hela vägen för Malmö

Sami Lundgren har lång erfarenhet från industrin samt en bakgrund i naturvetenskap. Han menar att det hjälper honom i hans arbete med UPM:s ledning och medarbetare.

– För hundra år sedan var socialt ansvar mycket viktigt när samhället inte erbjöd exempelvis skolor och sjukhus på samma sätt som nu. När statens roll kring sådant har ökat så har miljörollen, sedan cirka 70 och 80-talet, blivit viktigare för oss och andra företag. Extra intressant är också att det sociala ansvaret framöver kommer att öka igen och kompletteras med miljöfrågan nu när allt fler leveranskedjor blir globala.

Hållbarhet genom digitalisering

malmö .jpg

Atea Sustainability Focus

UPM är en av medlemmarna i Atea Sustainability Focus Advisory Board.

Atea Sustainability Focus är ett initiativ för att öka hållbarhetsarbetet inom it-branschen i Norden där alla verksamma uppmanas att komma in med förslag till förbättringar inom branschen.

ASF Advisory Board prioriterar förslag och tar dem vidare till den globala branschorganisationen Responsible Business Alliance.

När det gäller digitalisering och digitala redskap så har även det hjälpt till att förbättra hållbarheten för UPM, menar Sami Lundgren.

 Digitaliseringen förbättrar våra processer och gör allt mer effektivt, bland annat när det gäller arbetet i industrin och logistik men även i uppföljningen av data och material. Stora steg har tagits i exempelvis försäljnings- och försörjningskedjeprocesser och digitalisering ger helt nya möjligheter till skogsförvaltning. 

Vad skulle du vilja se från företag och politiker när det gäller hållbarhet?

 Jag skulle vilja att fler företag tar ledarrollen och inser vilken bra affärsmöjlighet det ger. Det finns ingen anledning att inte investera i miljön. När det gäller politiker så skulle jag vilja se att de skapar en rättvis arbetsmiljö globalt. Alla företag ska möta liknande regler, få samma möjligheter att arbeta hållbart och få riktlinjer hur de kan göra, oavsett var i världen företaget är beläget.

Läs mer: DNB ratar koljättar

Rekommenderad läsning

Louise Koch 960640.jpg

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Sallbring 960640.jpg

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

PhilBloomer_960x640.jpg
video

"It-företag, granska leverantörerna hårdare"

6 jul 2017 ledarskap

Det räcker inte med att ansluta sig till en organisation utan företag måste gräva djupare sina leverantörskedjor för att upptäcka brott mot mänskliga rättigheter och andra missförhållanden. Det säger Phil Bloomer, chef, Business and human rights research centre.

TrisaThompson960x640.jpg
video

Havsplast och hotlines gör Dell EMC mer hållbart

7 jul 2017 ledarskap

Dell EMC återanvänder plast som förorenar haven för att tillverka nya förpackningar och kunder välkomnas att besöka fabriker i Asien för att själva se villkoren. Trisa Thompson, global hållbarhetschef Dell EMC ser inget slut på arbetet.

Mobilmineraler_960x640.jpg
video

"It-branschens mineraler tar snart slut"

14 jul 2017 ledarskap

Tillgången på viktiga mineraler kommer att ta slut, och därför måste it-branschen bli bättre både på att återvinna och återanvända elektronik. Det menar Niklas Weibo,  SIMS recycling solutions, och Joachim Aronsson, affärsutveckling, Atea.

Kongo_PMU_960x640.jpg
video

Svagt EU-direktiv om konfliktmineraler

13 jul 2017 ledarskap

I våras kom ett nytt EU-direktiv om import av konfliktmineraler men Maria Bard, sakkunnig om Kongo, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, tycker att det är för smalt och tandlöst.

2030-sekretariatet_960x640.jpg

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

RydellAnnukka_960x640.jpg
video

"Viktigt att ha ett cirkulärt arbetssätt"

11 jul 2017 ledarskap

9 av 10 mobiltelefoner och datorer slängs istället för att återanvändas eller återvinnas. Annukka Dickens, chef för hållbarhet i leveranskedjan på HP och Andreas Rydell, hållbarhetschef på Atea, diskuterar utmaningarna.

lastmaskin som kör på mark brytningsmark nedsvärtad av kol.jpg

DNB ratar koljättar

9 jan 2018 ledarskap

Norges största finanskoncern DNB ser vikten av att integrera hållbarhetsarbete i sina affärsplaner. Förhoppningen är att det ska ge ringar på vattnet hos de företag och kunder man samarbetar med.