Bot vann hackathon på liv och död

SOS Alarm har genomfört ett hackathon med Sveriges tekniska högskolor för att få fram nya idéer kring hur 112 kan utvecklas. Första pris gick till en bot som kan korta svarstiden vid larm och rädda liv.

28 november 2017 it i vården

ripmoahnwcaapppix8vbmq_2.jpg

– Det vinnande förslaget har stor potential att förbättra utalarmering i nödsituationer, men vi kommer också att gå vidare och undersöka alla tävlingsförslagen för att se om de kan bidra till att hjälpen larmas ut säkrare och mer effektivt i framtiden, säger Mattias Hindfelt, CIO vid SOS Alarm.

Under sista helgen i november arrangerade SOS Alarm för första gången sitt hackathon på liv och död.

Det var laget Wayne Enterprises från Chalmers tekniska högskola med Isaac Gonzalez, Måns Lundvall, Robin Griffiths och Joel Tegman som vann det första hackathon på liv och död.

Snabbare utryckning

Det vinnande förslaget innebär att utveckla en bot som med hjälp av AI lär sig använda hela SOS Alarms kunskapsbank kring vilka åtgärder och hjälpresurser som krävs vid en viss händelse. Genom att bygga på tidigare erfarenheter kan boten räkna ut exempelvis hur många ambulanser som behövs och föreslå detta för operatören. Fullt utvecklad kan en sådan funktion spara viktiga sekunder eller till och med minuter i akuta nödsituationer och därmed bidra till att rädda fler liv. 

Hackathon på liv och död är en lagtävling där studenter från våra fem tekniska högskolor bjöds in för att göra prototyper av nya tjänster för ett tryggare Sverige. De medverkande lagen kompletterades med innovationscoacher från Innovation 360.

Källa: SOS Alarm

Senaste nytt

Nya Teams – snabbare, smidigare och med AI-assistans

29 mars 2023

Nya Microsoft Teams blir snabbare att öppna upp, använder 70 procent mindre lagringsutrymme och får en helt ny design. Därtill kommer AI att integreras för att underlätta arbetet innan, under och efter dina möten. 

Svenska forskare undersöker hur en typisk hackare ser ut

29 mars 2023

Vilka socioekonomiska, demografiska och tekniska aspekter är signifikanta för cyberbrottslighet? Det ska forskare från tre svenska lärosäten ta reda på. Syftet är att stärka det förebyggande arbetet mot cyberbrott.

IMY:s nya innovationshubb

28 mars 2023

Inom sitt regeringsuppdrag har Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) utfört ”metod- och kunskapsutvecklande insatser" för olika aktörer i samhället. Detta har nu mynnat ut i en ny innovationshubb.

AI-styrda drönare ska sköta Eon:s besiktning

27 mars 2023

Drönare som styrs av AI ska ersätta helikoptrar när det gäller Eon:s årliga kontroller av det 24 000 kilometer långa luftburna elnätet. Drönarna ska öka kvaliteten och leveranssäkerheten samt minska bolagets miljöpåverkan. 

44 procent av kommuner och regioner utsatta för cyberattacker

27 mars 2023

Närmare hälften av Sveriges kommuner och regioner har utsatts för it-attacker det senaste året, visar en ny enkät. Ett exempel är förra veckans attack mot 150 kommuners trygghetslarm, som misstänks vara en rysk aktion. För att komma tillrätta med problemen krävs bland annat att offentlig sektor ställer ökade krav på sina leverantörer.

Stäng