Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Branscher i samarbete inför GDPR

Sveriges bemanningsföretag har gått samman för att reda ut frågetecknen inför GDPR. Ett av de deltagande företagen är Alpha CE, som rekommenderar fler branscher att göra på liknande sätt.

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 19 december 2017 säkerhet

branscher-samarbete-gdpr.jpg

– Med en gemensam kraftsamling blir det lättare att arbeta fram en godkänd uppförandekod som sedan förenklar anpassningen till GDPR, säger Botond Pakucs, it-chef på AlphaCE. 

AlphaCE är ett bemanningsföretag som arbetar med utbildning och matchning med fokus på att få personer långt bort från arbetsmarknaden ut i jobb, bland annat långtidsarbetslösa och nyanlända. Företaget finns på drygt 50 orter i Sverige, en siffra som ökar nästan konstant.

Som bemanningsföretag så är personuppgifter något av en råvara och de hanterar uppgifter för tusentals deltagare och elever varje år. Där inkluderas även så kallade känsliga personuppgifter, vilket innebär att det är extra viktigt att ha kontroll över hanteringen.

På initiativ av branschorganisationen Bemanningsföretagen har därför AlphaCE med flera andra företag i branschen börjat samarbeta kring en gemensam uppförandekod som ska gälla för hela branschen.

 I artikel 40 i GDPR så uppmuntrar man att utarbeta uppförandekoder med hänsyn till särdragen hos olika sektorer och de särskilda behoven hos olika företag. Förslag till uppförandekod kan sedan bli bedömda och godkända av den nationella tillsynsmyndigheten, Datainspektionen i Sverige. Förslag till den koden håller vi i Bemanningsföretagen på att tillsammans arbeta fram nu, säger Botond Pakucs, it-chef på AlphaCE.

Läs mer: Voister förklarar GDPR

En winwin-situation

Bemanningsbranschen är en av få yrkesgrenar som har påbörjat ett initiativ som detta, men Botond Pakucs rekommenderar flera att göra det. Det gör han av två primära anledningar där den ena är på grund av att GDPR i mångt och mycket fortfarande är en tolkningsfråga.

Många vet inte exakt hur de ska tolka förordningen, men om man skickar in ett förslag på uppförandekod till Datainspektionen får man en officiell bedömning ifall man tolkat det rätt eller fel. Det förenklar förhoppningsvis också arbetet för Datainspektionen som kan ta ett beslut ifall tolkningen stämmer för en hel bransch. Detta skapar en winwin-situation, menar Botond Pakucs.

Den andra anledningen är att många inom samma bransch står inför liknande problem och frågeställningar. 

– Något som är intressant med GDPR är att den slår olika hårt beroende på vilken bransch man jobbar i. Vissa kanske bara har uppgifter om sina kunder medan andra som sysslar med utbildning kan hantera personuppgifter om minderåriga elever i sina system, och då står de inför olika utmaningar.

– Då är det bra att branscher med liknande utmaningar går ihop och rådfrågar Datainspektionen: Är vår tolkning korrekt? Hur kan vi göra de här förändringarna? Jag kan tipsa fler branscher att göra detta om de vill underlätta det långsiktiga arbetet med GDPR.

Läs mer: Tre skoltips inför GDPR

Rekommenderad läsning

AdobeStock_112657547_Brexit_960x640.jpg

Tuffa dataskyddslagar trots Brexit

28 jun 2016 säkerhet

Trots det eventuella brittiska uttåget ur EU kommer man inte undan den nya dataskyddslagen som ska införas senast 25 maj 2018. Anledningen är handeln över gränserna.

GDPR .jpg

Därför pratar alla om GDPR

29 aug 2016 Säkerhet

Den 25 maj i år klubbades den nya dataskyddsförordningen igenom och nu väntar två års förberedelser innan den börjar gälla som ny lag i Sverige. Vad betyder förordningen och vad behöver företag göra? 

snip botond.JPG
video

Pokemon Go-lik app ger ett nytt språk

14 nov 2016 digit

AlphaCE är ett företag som jobbar med få ut människor i arbete, speciellt de allra längst bort från arbetsmarknaden. Just nu forskas det kring en Pokemon Go-liknande app som ska hjälpa nyanlända att snabbare lära sig svenska.  

KempMikkoLisa_960x640.jpg
podcast

HPE:s David Kemp tipsar om GDPR

6 dec 2016 säkerhet

Många ser problem och utmaningar när de tänker på GDPR, men David Kemp på HPE vill lyfta fram de affärsmässiga fördelarna som också kommer med införandet. 

folk .jpg
video
Voister förklarar

GDPR

19 apr 2017 Voister förklarar

GDPR berör oss alla. Bakom akronymen står nämligen en av de viktigaste förordningarna i Europa, inte bara för it-företag utan för alla företag som på något sätt hanterar personuppgifter.

skola gdpr.jpg

Tre skoltips inför GDPR

22 aug 2017 it i skolan

Hittills har det mest pratats om vad företag behöver göra för att anpassa sig till den nya dataförordningen GDPR, men det kommer även att innebära betydande uppoffringar för skolorna runt om i Sverige. Det anser i alla fall Pernilla Rönn, affärsområdeschef för informationssäkerhet på Combitech.

blöjaWEBB.jpg
video

Så klarar du GDPR-krav i flera länder

11 okt 2017 säkerhet

Fitesa tillverkar fiberväv till bland annat blöjor och har verksamheter i flera länder i Europa. Idag är utmaningen att få med alla på GDPR-tåget. 

skargard foto.jpg
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Server som möter GDPR-krav

17 nov 2017 digit

Allt mer handlar om mjukvarudefinierade system. Lenovo vill göra det ännu enklare att möta framtidens krav och lanserar nu en helt ny serie servrar under namnet ThinkSystem.

alphace.jpg

Så fick AlphaCE trådlöst

11 apr 2018 digit

Expansiva utbildningsföretaget AlphaCE behövde en säker och flexibel nätverkslösning till samtliga kontor inom bolaget. Det blev molnbaserade Cisco Meraki.