Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AV1 hjälper Emil på Vikskolan

Med roboten AV1 kan Emil Johansson vara med i undervisningen i klassen, trots att han sitter i ett eget rum för att inte bli sjuk.

Text anne hammarskjöld Foto vikskolan 1 december 2017 it i skolan

IMG_6027_3.jpg

Emil Johansson gillar skolan med Jenny Callin och Robot.

– Nu kan jag vara med på lektionerna, lära mig mer och prata med klasskompisarna. Det är jag jätteglad för, säger Emil Johansson som började åk 7 på Vikskolan i Upplands Väsby i augusti.

Att börja på högstadiet är ett stort steg för vilken elev som helst, men kanske extra stort för Emil Johansson som fått hemundervisning under de första skolåren. En medfödd immunbristsjukdom gör Emil mycket känslig för infektioner och när han blir sjuk tar det lång tid att återhämta sig.

Enskild undervisning ger alla fakta men samtalen och diskussionerna i klassrummet behövs också och där kan Emil delta nu.

Jenny Callin , lärare och mentor på Vikskolan

Likvärdighet

Inför högstadiestarten var det viktigt att erbjuda Emil en lösning som å ena sidan skyddade honom från infektioner, å andra sidan erbjöd likvärdig undervisning.

– Emil arbetar i ett eget rum på skolan med en resursperson. Men i samråd med hans mamma ville vi ta ytterligare steg så att Emil skulle ha samma tillgång till behöriga lärare i alla ämnen som hans klasskompisar. Det var en i lärarkollegiet som tipsade om kommunikationsroboten AV1 och vi beställde den samma dag, berättar Jenny Callin som är Emils mentor och undervisar åk 7 och 9 i matte, NO, SO och programmering.

AV1, eller Robot som Emil Johansson kallar den, har blivit en stor tillgång för både elev, lärare och klasskompisar.

– Enskild undervisning ger alla fakta men samtalen och diskussionerna i klassrummet behövs också och där kan Emil delta nu. Hans klasskompisar tycker det är lika roligt och säger hej, hej Emil och sedan jobbar vi som vanligt tillsammans, säger Jenny Callin.

Grupparbete

Hon beskriver Emil som en supersocial kille som älskar skolan och är aktiv på rasterna utomhus. AV1 har gjort det möjligt att vara social inomhus också. 

– Vi har nyss haft grupparbete i samhällskunskap och jag kunde vara med. Det var jätteroligt att kunna vara med mer i klassrummet, säger han. 

Emil Johansson följer klassen med sin ipad och även de dagar då han behöver vara hemma kan han följa undervisningen så mycket orken räcker.

– Det är bra att inte komma efter när jag är sjuk. Ibland slutar jag tidigare och då kan jag fortsätta jobba med Robot när jag kommer hem.

Full koll

Jenny Callin och Emil Johansson betonar att AV1 kräver ett mycket starkt nät men för övrigt har den fungerat bra från första dagen. Jenny Callin har kommit på en ytterligare fördel med Robot.

– När jag går in till Emil påminner jag klassen om att jag hela tiden ser vad de gör, säger hon och skrattar.

Emil Johansson har ett par tips på vägen till andra som får en AV1.

– Du kan stänga av micken om du behöver hosta eller nåt. Och så kan du sträcka upp handen, då blir Robot blå, säger killen som vill bli it-tekniker eller utforska de stora haven när han blir stor.

 

 

Rekommenderad läsning

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

carl heath.jpg

Carl Heath: Dåligt stöd till lärarna

20 jul 2017 it i skolan

Om ett år ska alla lärare kunna undervisa i programmering men för många är det en vit fläck på kunskapskartan i dag. Samtidigt saknas en nationell it-strategi och det nuvarande förslaget är tillbaka hos Utbildningsdepartementet för översyn.

16132-030_2.jpg

Ordning och toppresultat med O365

20 nov 2017 it i skolan

Med Office 365 som stöd för den pedagogiska utvecklingen når Mälardalens Tekniska Gymnasium resultat som andra skolor bara drömmer om.

skola-barn-segregation-960640.jpg

Skolan hänger inte med

29 jun 2018 it i skolan

Mobiler borde vara ett självklart verktyg och metadata behövs för att utveckla en modern skola. Troed Troedson har starka åsikter om dagens skola. Om inget görs kommer skolan att skapa ett A-lag och ett B-lag av framtidens elever.

BarnochIT_960x640.jpg

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.

Snip nordmaling.JPG
video

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

women it .jpg

Allt fler kvinnor söker sig till it-branschen

8 sep 2016 ledarskap

Andelen antagna kvinnor på it- och datautbildningarna på KTH i Stockholm ökar. Anledningen tros vara riktade satsningar.
– Vi ser en positiv utveckling på skolan med fler och fler tjejer men det går fortfarande för sakta, säger rektor Peter Gudmundsson.

67876-gamla-linkoping.jpg

Linköping tänker humant under digitaliseringen

8 dec 2016 ledarskap

Linköpings kommuns it-enhet, Lkdata, försöker effektivisera och digitalisera kommunen. I skolan satsas det på trådlösa nät och Ipads men Mathias Fernström, system och kommunikationschef, anser att fokuset kring digitalisering inte bara ska ligga på it, utan även på människan.
 Vi ska inte bara ge möjlighet till arbete, utan arbete med så bra resultat som möjligt, säger han. 

Ylva_Sundkvist 960640.jpg

Öppet, smart och optimerat - tre nyckelord för Piteå kommun

3 jan 2017 årets digitledare

Redan efter sex månader på sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun så nominerades Ylva Sundkvist till det nya priset årets digitaliseringsledare.
 Jag blev otroligt överraskad, det kändes väldigt inspirerande och kul.