Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AV1 hjälper Emil på Vikskolan

Med roboten AV1 kan Emil Johansson vara med i undervisningen i klassen, trots att han sitter i ett eget rum för att inte bli sjuk.

Text anne hammarskjöld Foto vikskolan 1 december 2017 it i skolan

IMG_6027_3.jpg

Emil Johansson gillar skolan med Jenny Callin och Robot.

– Nu kan jag vara med på lektionerna, lära mig mer och prata med klasskompisarna. Det är jag jätteglad för, säger Emil Johansson som började åk 7 på Vikskolan i Upplands Väsby i augusti.

Att börja på högstadiet är ett stort steg för vilken elev som helst, men kanske extra stort för Emil Johansson som fått hemundervisning under de första skolåren. En medfödd immunbristsjukdom gör Emil mycket känslig för infektioner och när han blir sjuk tar det lång tid att återhämta sig.

Enskild undervisning ger alla fakta men samtalen och diskussionerna i klassrummet behövs också och där kan Emil delta nu.

Jenny Callin , lärare och mentor på Vikskolan

Likvärdighet

Inför högstadiestarten var det viktigt att erbjuda Emil en lösning som å ena sidan skyddade honom från infektioner, å andra sidan erbjöd likvärdig undervisning.

– Emil arbetar i ett eget rum på skolan med en resursperson. Men i samråd med hans mamma ville vi ta ytterligare steg så att Emil skulle ha samma tillgång till behöriga lärare i alla ämnen som hans klasskompisar. Det var en i lärarkollegiet som tipsade om kommunikationsroboten AV1 och vi beställde den samma dag, berättar Jenny Callin som är Emils mentor och undervisar åk 7 och 9 i matte, NO, SO och programmering.

AV1, eller Robot som Emil Johansson kallar den, har blivit en stor tillgång för både elev, lärare och klasskompisar.

– Enskild undervisning ger alla fakta men samtalen och diskussionerna i klassrummet behövs också och där kan Emil delta nu. Hans klasskompisar tycker det är lika roligt och säger hej, hej Emil och sedan jobbar vi som vanligt tillsammans, säger Jenny Callin.

Grupparbete

Hon beskriver Emil som en supersocial kille som älskar skolan och är aktiv på rasterna utomhus. AV1 har gjort det möjligt att vara social inomhus också. 

– Vi har nyss haft grupparbete i samhällskunskap och jag kunde vara med. Det var jätteroligt att kunna vara med mer i klassrummet, säger han. 

Emil Johansson följer klassen med sin ipad och även de dagar då han behöver vara hemma kan han följa undervisningen så mycket orken räcker.

– Det är bra att inte komma efter när jag är sjuk. Ibland slutar jag tidigare och då kan jag fortsätta jobba med Robot när jag kommer hem.

Full koll

Jenny Callin och Emil Johansson betonar att AV1 kräver ett mycket starkt nät men för övrigt har den fungerat bra från första dagen. Jenny Callin har kommit på en ytterligare fördel med Robot.

– När jag går in till Emil påminner jag klassen om att jag hela tiden ser vad de gör, säger hon och skrattar.

Emil Johansson har ett par tips på vägen till andra som får en AV1.

– Du kan stänga av micken om du behöver hosta eller nåt. Och så kan du sträcka upp handen, då blir Robot blå, säger killen som vill bli it-tekniker eller utforska de stora haven när han blir stor.

 

 

Rekommenderad läsning

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Pojke_med_platta.jpg Pojke_med_platta.jpg Pojke_med_platta.jpg

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

När målet är 2025

10 jun 2016 ledarskap

VarbergsCIO.JPG VarbergsCIO.JPG VarbergsCIO.JPG

Hur arbetar man med det operativa när målen är fastställda till 2025? Varberg kommuns CIO Anders Boustedt delar med sig och ger råd.

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

BarnochIT_960x640.jpg BarnochIT_960x640.jpg BarnochIT_960x640.jpg

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.

Nytt tänk hos Microsoft

15 jul 2016 ledarskap

wpc2.jpg wpc2.jpg wpc2.jpg

Microsofts årliga partnerevent Worldwide Partner Conference (WPC) hölls i veckan och Ateas Anders Grönlund var en av tusentals partners på plats.
 Tjänstefieringen, virtual reality-genombrottet och samhällsengagemanget är tre av sakerna jag tar med mig hem, säger han.

Allt fler kvinnor söker sig till it-branschen

8 sep 2016 ledarskap

women it .jpg women it .jpg women it .jpg

Andelen antagna kvinnor på it- och datautbildningarna på KTH i Stockholm ökar. Anledningen tros vara riktade satsningar.
– Vi ser en positiv utveckling på skolan med fler och fler tjejer men det går fortfarande för sakta, säger rektor Peter Gudmundsson.

Visionen väcker innovationslust i Varberg

26 sep 2016 ledarskap

20160615_Atea-26.jpg 20160615_Atea-26.jpg 20160615_Atea-26.jpg

Virtuella brandmän, robotar inom omsorgen och skolor utan klassrum. Målet för Varbergs kommun är att automatisera  det administrativa arbetet till förmån för mänskliga möten. Den stora utmaningen är trögföränderligheten i offentlig förvaltning, menar Anders Boustedt, kommunens it-chef. 

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

Snip nordmaling.JPG Snip nordmaling.JPG Snip nordmaling.JPG video

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

Linköping tänker humant under digitaliseringen

8 dec 2016 ledarskap

67876-gamla-linkoping.jpg 67876-gamla-linkoping.jpg 67876-gamla-linkoping.jpg

Linköpings kommuns it-enhet, Lkdata, försöker effektivisera och digitalisera kommunen. I skolan satsas det på trådlösa nät och Ipads men Mathias Fernström, system och kommunikationschef, anser att fokuset kring digitalisering inte bara ska ligga på it, utan även på människan.
 Vi ska inte bara ge möjlighet till arbete, utan arbete med så bra resultat som möjligt, säger han. 

Sundsvalls kommun prisade - igen

21 dec 2016 it i skolan

10452224-sundsvall.jpg 10452224-sundsvall.jpg 10452224-sundsvall.jpg

Sundsvalls kommun har fått ta emot utmärkelsen Guldtrappan två år i rad för sitt digitala arbete. Det är bland annat resultatet av en långsiktig digitaliseringsprocess med nära koppling till pedagogiken, menar Katarina Eriksson från barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall.
 Man kommer inte långt med tekniken om inte lärarna använder den rätt, säger hon.