Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Roboten tar barnen till skolan

KarenDolva3_960x640.jpg

AV1 är sjuka barns förlängda arm i skolan, på fritiden och överallt där barnet egentligen skulle varit.

AV1 är den norska roboten som ska ge långtidssjuka barn ett aktivt liv tillsammans med sina vänner både i skolan och på fritiden. Nu siktar grundaren Karen Dolva på en etablering i Sverige.

Med sin vita plast, runda former och humanoida utformning kan AV1 vid första anblicken verka tillhöra kategorin leksaksrobotar som finns att köpa i butikerna. Men AV1 är under skalet något helt annat.

– Roboten föddes aldrig som en idé utan det här är resultatet av många olika undersökningar bland sjuka barn, familjer, sjukhus och organisationer. Visst finns det kontor som köpt in den för att de tycker att den är häftig, men det har aldrig varit målgruppen utan den är till för barn och ungdomar mellan fem och nitton år även om den används av äldre också, säger Karen Dolva, en av grundarna och CEO för företaget No Isolation som tagit fram roboten.

Roboten är tänkt att ge barnen en möjlighet att följa med sina vänner i skolan och på fritiden, men till skillnad från andra telepresence-system finns ingen skärm.

– Under utvecklingsarbetet var vi helt säkra på att slutprodukten skulle ha en skärm, men vi fick snabbt återkoppling från en tjej vi pratade med att om du är sjuk vill du inte behöva fixa dig för att vara med. Roboten används också i en situation, till exempel ett klassrum, där alla redan känner barnet och därför inte behöver se den som är borta. Användaren kan däremot se och höra allting som händer på en mobil enhet hemma, och genom ljussignaler i huvudet på roboten kan man till exempel räcka upp handen för att svara på en fråga eller signalera att man är närvarande men kanske inte orkar delta aktivt i en diskussion eller aktivitet.

Liten för enkelhetens skull

Den lilla roboten väger runt ett kilo och är gjord för att tåla en hel del vilket gör att det är enkelt för det sjuka barnets vänner att ta med sig den även ut på aktiviteter.

Det blir lite "pimp my robot" över det hela.

Karen Dolva , CEO, No Isolation

– När den är på styrs helt och hållet av barnet. Roboten kopplas ihop med appen på enheten och sedan är det bara barnet som kan styra den. All kommunikation sker krypterat och strömmas i realtid så ingen, inte ens vi, kan se vad som sker. Integritet har varit mycket viktigt för oss under utvecklingen, säger Karen Dolva.

En oväntad konsekvens har varit att barnen ofta väljer att smycka roboten för att skapa en personlig avatar.

– Det blir lite pimp my robot över det hela. De sätter klistermärken på dem eller målar dem. En robot vi fick tillbaka såg ut som Darth Vader. När användaren är frisk och roboten kommer tillbaka till oss är tanken att de får behålla plastskalet.

Äldre nästa målgrupp

Från början tänkte Karen Dolva och de två medgrundarna Marius Aabel och Matias Doyle utveckla en liknande produkt för äldre på temat kommunikation och ensamhet, men under arbetet på startuplabbet blev valet solklart.

– Vi hade känt varandra länge och det var dags att göra något ihop. Från början var vi inne på en produkt för äldre och det kommer vi också att ta fram längre fram, men när vi såg vilken skillnad vi kunde göra för långtidssjuka barn blev valet jättelätt. Det är verkligen inte den största målgruppen men där såg vi att vi kunde göra störst impact.

– Idag finns andra system men de fokuserar på så smala områden, som att effektivisera på något sätt eller att larma om man ramlar. Få produkter adresserar ensamhet och livsglädje. Där såg vi under vårt grundarbete ett stort behov när vi lärde oss vad som egentligen sker när man är ensam, säger Karen Dolva.

Robot_960x640.jpg

AV1 är designad för att kunna följa med i skolan och på fritiden. Runt ett kilo tung är det enkelt för andra barn att bära runt den.

Företaget har sedan starten 2015 vuxit från tre personer till trettio och från att man själv har skruvat ihop enheterna på kontoret har man gått till att leja ut produktionen till ett annat norskt företag. Nu siktar man på att etablera sig i Sverige.

– I Norge har vi sålt till skolor och organisationer som jobbar med välgörenhet. En organisation för hjärtsjuka barn köpte in flera stycken och gav bort till dem som behövde det mest. På sikt hoppas vi kunna finnas globalt och ta fram produkter för andra målgrupper, som äldre och handikappade vuxna.

3 april 2017 Reporter Miguel Guerrero digit

Rekommenderad läsning

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

datorseende-med-3d.jpg

Friare robot med 3D

5 sep 2018 digit

Nu kan 3D-modeller skapas från videor tagna med enkla kroppskameror. Detta genombrott inom datorseende och robotars orienteringsförmåga öppnar nya möjligheter för bland annat polis och räddningstjänst. Det visar en doktorsavhandling från Linköpings universitet

ivo-selfdrivingcar-960640.jpg

IVO gör alla bilar självkörande

17 aug 2018 digit

IVO, Intelligent Vehicle Operator, är en portabel robotchaufför som på fem minuter kan installeras in i valfri bil.

myrdrottning-myser-i-blomma.jpg

Myrsteg för robotar

17 jul 2018 digit

Genom att imitera myrors beteende kan robotar bli både billigare och mer tillförlitliga i sin navigering, visar ny forskning från Örebro universitet.

tva-sota-robotar-pa-aventyr.jpg

Robotar rökta utan karta

28 jun 2018 digit

Robotar kan hjälpa oss med många serviceuppgifter, både hemma och för att flytta gods på ett lager för att nämna några exempel. Men för att arbeta sida vid sida med människor behöver robotar bli medvetna om sin omgivning. Robotkartor kan vara en god hjälp, menar forskare vid Högskolan i Halmstad.

tva-glada-i-nedcabbad-bil.jpg
video

Robot väljer rätt ruta

1 jun 2018 digit

Med drygt 100 anläggningar finns det inte mycket Ryds Bilglas inte vet om trasiga vindrutor. Men det finns fler rutor än bilmodeller och för snabba och korrekta glasbeställningar tar bolaget hjälp av en robot, berättar Camilla Thörnqvist-Carlberg, it-projektledare på Ryds Bilglas.

robot-jobb-960640.jpg

När roboten gör ditt jobb

31 maj 2018 digit

OECD har sammanställt inom vilka yrken och i vilka länder som risken är störst att en robot utför jobben. Enligt rapporten kommer 46 procent av alla yrken i de 32 undersökta länderna att automatiseras.

ai-robot-tng-rekrytering-recruitment-matlda-test_2.jpg

Roligare rekrytering med Matlda

4 maj 2018 digit

Nu kommer rekryteringsroboten Matlda användas i Sverige för första gången. Målet med AI-stödet är att erbjuda jobbsökare en annorlunda och roligare upplevelse när de söker arbete.

exo-skelettet HAL fäst på en kvinna som står på ett löparband.jpg
video

Lång väntan på robotar

4 maj 2018 it i vården

Behovet av robotar inom e-hälsa är stort men trots intresse från landstingen tar det lång tid innan människor får den hjälp de behöver. Robotdalen var på plats under Vitalis och visade upp sina produkter.