AV1 hjälper Emil på Vikskolan

IMG_6027_3.jpg

Emil Johansson gillar skolan med Jenny Callin och Robot.

Med roboten AV1 kan Emil Johansson vara med i undervisningen i klassen, trots att han sitter i ett eget rum för att inte bli sjuk.

– Nu kan jag vara med på lektionerna, lära mig mer och prata med klasskompisarna. Det är jag jätteglad för, säger Emil Johansson som började åk 7 på Vikskolan i Upplands Väsby i augusti.

Att börja på högstadiet är ett stort steg för vilken elev som helst, men kanske extra stort för Emil Johansson som fått hemundervisning under de första skolåren. En medfödd immunbristsjukdom gör Emil mycket känslig för infektioner och när han blir sjuk tar det lång tid att återhämta sig.

Enskild undervisning ger alla fakta men samtalen och diskussionerna i klassrummet behövs också och där kan Emil delta nu.

Jenny Callin, lärare och mentor på Vikskolan

Likvärdighet

Inför högstadiestarten var det viktigt att erbjuda Emil en lösning som å ena sidan skyddade honom från infektioner, å andra sidan erbjöd likvärdig undervisning.

– Emil arbetar i ett eget rum på skolan med en resursperson. Men i samråd med hans mamma ville vi ta ytterligare steg så att Emil skulle ha samma tillgång till behöriga lärare i alla ämnen som hans klasskompisar. Det var en i lärarkollegiet som tipsade om kommunikationsroboten AV1 och vi beställde den samma dag, berättar Jenny Callin som är Emils mentor och undervisar åk 7 och 9 i matte, NO, SO och programmering.

AV1, eller Robot som Emil Johansson kallar den, har blivit en stor tillgång för både elev, lärare och klasskompisar.

– Enskild undervisning ger alla fakta men samtalen och diskussionerna i klassrummet behövs också och där kan Emil delta nu. Hans klasskompisar tycker det är lika roligt och säger hej, hej Emil och sedan jobbar vi som vanligt tillsammans, säger Jenny Callin.

Grupparbete

Hon beskriver Emil som en supersocial kille som älskar skolan och är aktiv på rasterna utomhus. AV1 har gjort det möjligt att vara social inomhus också. 

– Vi har nyss haft grupparbete i samhällskunskap och jag kunde vara med. Det var jätteroligt att kunna vara med mer i klassrummet, säger han. 

Emil Johansson följer klassen med sin ipad och även de dagar då han behöver vara hemma kan han följa undervisningen så mycket orken räcker.

– Det är bra att inte komma efter när jag är sjuk. Ibland slutar jag tidigare och då kan jag fortsätta jobba med Robot när jag kommer hem.

Full koll

Jenny Callin och Emil Johansson betonar att AV1 kräver ett mycket starkt nät men för övrigt har den fungerat bra från första dagen. Jenny Callin har kommit på en ytterligare fördel med Robot.

– När jag går in till Emil påminner jag klassen om att jag hela tiden ser vad de gör, säger hon och skrattar.

Emil Johansson har ett par tips på vägen till andra som får en AV1.

– Du kan stänga av micken om du behöver hosta eller nåt. Och så kan du sträcka upp handen, då blir Robot blå, säger killen som vill bli it-tekniker eller utforska de stora haven när han blir stor.

 

 

1 december 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto vikskolan

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng