Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Halmstad säkrar och socialiserar

Digitala lösningar ökar inte bara säkerheten utan också engagemanget. I Halmstad testar två äldreboenden en lösning för att anhöriga ska kunna ta del av de äldres aktiviteter. Och snart inför kommunen digitala signeringslistor för läkemedel, som väntas spara tid och skapa större säkerhet.

Text anne hammarskjöld Foto adobe stock 17 oktober 2017 it i vården

AdobeStock_107846287_2.jpg

– Att vi blev uttagna till LEDA för hälsa och omsorg har ökat intresset i förvaltningen och man kan säga att hela organisationen kommit igång med en digital transformation under året som gått. Vi har hela tiden haft höga ambitioner med vår digitalisering men LEDA har blivit en katalysator som gjort att it-utveckling kommit ännu högre på agendan. Nu har vi till exempel en mer aktiv dialog med enhetschefer i verksamheten och har bland annat genomfört workshops kring digitaliseringens möjligheter, säger Thomas Wollentz, utvecklingsledare och it-strateg i Halmstad kommun om deltagandet i SKL:s projekt.

Under LEDA-året har Thomas Wollentz och hans kollegor fått en del värdefulla erfarenheter även på hemmaplan. Till exempel har införandet av digitala signeringslistor för bland annat läkemedel inte riktigt följt den ursprungliga tidplanen.

– Nu är vi nöjda med vår kravspecifikation och i november ska vi ha valt leverantör och införandet börjar tidigt 2018. Ett systemstöd ska utgöra en viktig pusselbit i verksamheten under flera år och planeringsfasen måste få ta tid. I Halmstad har vi väldigt många olika projekt på gång och det gäller att inte bara stirra sig blind på de ekonomiska resurserna. Det ska också finnas tid och organisation att ta emot förändringarna för att maximera nyttoeffekterna. Det är helt enkelt viktigt att inte försöka göra för mycket på en gång och det tar vi med oss i framtiden.

Seniorg

Thomas Wollentz ser fram mot införandet av digitala signeringslistor.

Det är värdefullt att se att mamma gör trevliga saker som man också kan prata om vid nästa kontakt.

Thomas Wollentz , utvecklingsledare och it-strateg i Halmstad kommun

– Det kommer att ersätta väldigt mycket manuellt arbete inom hemtjänsten och hemsjukvården. Nu kommer sjuksköterskorna fylla i läkemedelslistorna i datorn och undersköterskorna ha tillgång till dem i sin smartphone tillsammans med viss avvikelsehantering. Det blir enklare, mer patientsäkert och är verkligen en guldstjärna i kanten för verksamheten som jag ser det.

En annan lösning för äldreomsorgen har Halmstad hämtat från förskolan.

– Inom förskolan är det vanligt och uppskattat med en mobil anhörigtjänst som gör att föräldrar kan se bilder från barnens aktiviteter under dagen. Nu testar vi appen Seniorg på två äldreboenden med positiva resultat. Via appen kan anhöriga se bilder av sin släkting från dagens aktiviteter. Det är värdefullt att se att mamma gör trevliga saker som man också kan prata om vid nästa kontakt.

Stopp för stuprör

Det är inte bara i Halmstads kommun som digitaliseringen står högt på dagordningen. I Halland samverkar sex kommuner och Region Halland genom en gemensam stöd- och samverkansstruktur där hallänningens bästa står i centrum.

– Vi bildar en gemensam stödstruktur med tre permanenta taktiska områden; barn och unga, mitt i livet och senior. Tvärs igenom dessa skär fem fokusområden som finns aktiva under cirka två år och där jag samordnar området digitalisering. Jag ser fram mot arbetet som omfattar regionens huvudmän inom vård och omsorg och där vi verkar för att undvika de berömda stuprören.

Halmstad i LEDA för hälsa och omsorg

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar.

Kommunerna som deltar inom området hälsa och omsorg är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

 

Rekommenderad läsning

Inför Digitala strategier

"Offentlig sektor har hamnat efter"

8 sep 2017 ledarskap

ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg

Regeringens Digitaliseringsråd och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar med att få till ett Sverige i digital framkant. Åsa Zetterberg är centralt involverad i båda sammanhangen och hon har tankar om vad som krävs för en lyckad digitalisering, både på nationell och kommunal nivå.  

Östersund störst på gps-larm

7 nov 2017 it i vården

AdobeStock_167675537_2.jpg AdobeStock_167675537_2.jpg AdobeStock_167675537_2.jpg

Östersund såg tidigt möjligheterna med välfärdsteknik för trygg och jämlik vård hemma. I dag är gps-larm, Iot och ett mobilt arbetssätt för personalen en del av vardagen. En framsynt organisation och långsiktiga samarbeten har banat vägen till framgång.

Trelleborg prisat för sitt mod

2 okt 2017 it i vården

AdobeStock_167757143_2.jpg AdobeStock_167757143_2.jpg AdobeStock_167757143_2.jpg

Socialförvaltningen i Trelleborg har visat vad kreativitet och synergieffekter kan erbjuda medarbetare och vårdtagare. Mer arbetstid med människor och betydligt kortare handläggningstider är bara några resultat för kommunen som uppmärksammats med Guldlänken för sitt mod i förändring.

Gammal är äldst i Skellefteå

23 okt 2017 it i vården

AdobeStock_136906517_2.jpg AdobeStock_136906517_2.jpg AdobeStock_136906517_2.jpg

För att ta reda på vad seniorer tycker och tänker när det gäller smarta, trygga hem vänder sig Skellefteå kommunen till experterna – seniorerna själva som vid sittande bord bekräftar för politiker och andra beslutsfattare att ålder bara är en siffra när det gäller digitalisering.

”Eleverna drabbas av stolpskotten”

29 jun 2017 it i skolan

jardenberg 1.jpg jardenberg 1.jpg jardenberg 1.jpg

Joakim Jardenberg, debattör och en av nyckelpersonerna i skolans digitalisering, publicerade ett inlägg på Facebook med uppmaningen att ”parkera ett stort antal pedagoger, skolledare och skolpolitiker i utvisningsbåset”. Voister har stämt av läget med Joakim Jardenberg. 

Vårdåret 2017

29 dec 2017 it i vården

Stetoskop och dator.jpg Stetoskop och dator.jpg Stetoskop och dator.jpg

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

Fortbildning för framgång i Nordmaling

3 maj 2017 it i skolan

AdobeStock_27564330_2.jpg AdobeStock_27564330_2.jpg AdobeStock_27564330_2.jpg video

Nordmaling är den lilla kommunen som blivit störst på digitalisering. Nu delar Västerbottens bästa skolområde sina erfarenheter med de andra kommunerna i LEDA för skola och lärande.

Så toppar Lidingö lärkurvan

29 maj 2017 it i skolan

AdobeStock_23675953_2.jpg AdobeStock_23675953_2.jpg AdobeStock_23675953_2.jpg

Lidingös skolor är nummer tre bland landets alla grundskolor. Ett genomtänkt digitaliseringsarbete visar att kommunen inte vilar på lagrarna. Nu vill Lidingö toppa redan goda resultat och uppskattar kunskapsutbytet i LEDA.