Svenska Globhe flyger drönare för FN

Malawi

Efter testen i FN:s drönarkorridor i Malawi kan Globhe få uppdraget att leverera drönarteknik till organisationen.

Globhe har valts ut till att flyga i FN:s drönarkorridor i Malawi. Utvärderingen kan leda till uppdraget som leverantör av drönarteknik till organisationen.

– Det vi ska testa är godstransporter för sjukvården, snabb kartläggning av områden i realtid samt drönare som temporära wifi-hotspots när infrastrukturen ligger nere i ett visst område, säger Helena Samsioe, grundare och vd för Globhe.

Den 29 juni öppnas den så kallade drönarkorridoren i Malawi, som de utvalda företagen får tillgång till för tester under ett år. I korridoren har FN och Malawis regering gett företagen fritt luftrum att utföra drönarflygningar och testa olika typer av scenarios. FN kommer därefter att besluta om vilka tjänster de ska köpa in framöver.

Globhes affärsidé är att samarbeta med olika drönarföretag. Helena Samsioe beskriver det som ett Uber för drönare, eftersom de inte äger farkosterna själva, utan matchar kundens efterfrågan med lämplig teknisk leverantör. Och det är ett av skälen till att man valdes ut av FN.

– De gillar vårt koncept – att vi inte begränsas av en tekniklösning utan samarbetar med olika leverantörer. Vi erbjuder även konsulter på plats som hjälper till med implementeringen och vi kommer att leverera data baserat på testerna.

Helena från Globhe.jpg

Helena Samsioe, grundare och vd för Globhe.

Vad sker just nu i projektet?

– Det är mycket fokus på att få ihop vår invigning i Malawi, vi jobbar med exporttillstånd och syr ihop våra samarbeten på plats. Det händer även spännande saker för oss på hemmaplan, 12 juni invigs vårt drönarlabb i Kista, Urban Drone Lab. Det består av en testmiljö dit olika företag, myndigheter och universitet bjuds in för att testa lämplig drönarteknik för deras verksamheter.

Läs mer om Globhes drönarprojekt i Rwanda. 

16 maj 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Daniel RetzDigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng