Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Öppen källkod lyfter kommuner

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.

Text Karin Arnell 20 oktober 2016 it i skolan

skolbarnjpg.jpg

SKL:s uppgift är att stödja och bidra till att utveckla kommuner, landsting och regioners verksamhet genom att vara ett nätverk för kunskapsutbyte och samordning. I rollen ingår att ge service och professionell rådgivning inom alla de frågor som medlemsorganisationerna är verksamma inom.

När det gäller digitalisering för att bland annat hitta nya effektivare arbetssätt och smartare tjänster inom välfärden är trenden tydlig.

 Vi ser ett större intresse för att dela lösningar. Det underlättas om man har byggt i öppen källkod och kan återanvända det som andra gjort och utveckla vidare. På så sätt kan man också ta sådant som utvecklats för andra branscher och modifiera, säger Anders Nordh, programansvarig vid avdelningen för digitalisering på SKL.

Lång tradition på väg att brytas

Det är upp till varje kommun att fatta beslut om vilka systemlösningar man väljer och det finns en lång tradition av att välja lösningar från stora välkända leverantörer.

Läs mer om open source

Artikeln om SKL:s arbete ingår i vår serie om open source utifrån olika perspektiv. Förespråkarna som finns i alla läger av it-branschen konstaterar att det är open source som just nu driver innovationen. I den första artikeln mötte vi Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat, som konstaterar att nästan alla dagens ledande teknologier har sitt ursprung i open source.

 I dag kan vi se att öppna lösningar börjar bryta ny mark, ett exempel är Open ePlatform – en e-tjänsteplattform byggd helt på öppna tekniker och som är framtagen av Riges, Det är ett samarbetsprojekt mellan fem kommuner i Västernorrland: Härnösand, Sundsvall, Timrå, Kramfors och Örnsköldsvik.

 Ett annat intressant projekt bedrivs inom föreningen Sambruk i syfte att ta fram ett öppet verksamhetssystem för skolan, Ivis.

Erfarenheten talar för open source

Jörgen Sandström, it-chef på SKL, har jobbat med öppen källkod i 15 år och tycker att erfarenheten talar för det.

 Risktagandet blir så mycket mindre och man slipper inlåsningseffekter. Men det hindrar inte att man väljer proprietära lösningar också. Samtidigt är det en annan risk då man inte vet vem som är ägare till källkoden i framtiden.

Han berättar att många i bland annat skolvärlden i dag jobbar med öppna lösningar.

 Där handlar det inte om öppen källkod eller inte, utan helt krasst om det är värt att lägga tusentals kronor på en ny ordbehandlare. Bakom de billigare lösningarna finns ofta ett öppet källkodsalternativ.

Rekommenderad läsning

Celler 960640

ML läser virus

22 dec 2020 digit

Fysiker vid Göteborgs universitet har tagit fram en programvara som mäter krafter som verkar på mikroskopiska partiklar. Utvecklingen kan vara viktig för att förstå partiklarnas struktur och funktion.

Närbild På Gul Tecknad Sol

Robot dödar virus

26 nov 2020 digit

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Krans Midsommar Sverige

Allt mer digg

2 jun 2020 digit

Svenska kommuner, regioner och myndigheter blir allt bättre på att ta vara på nyttan med digitalisering. Jämfört med förra årets mätning har den digitala mognaden i offentlig sektor ökat med 6 procent till 47 procent. Det visar årets Statusrapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

sveriges-riksdagshus.jpg

Öppen data för Sverige

16 apr 2020 digit

Inför öppenhet som standard, ta bort avgifterna för särskilt värdefulla datamängder och koordinera svensk datapolitik. Det är tre av punkterna som DIGG föreslår att regeringen ska ta ställning till. 

barn-tjej-960640.jpg

SKR trotsar Esam

16 dec 2019 digit

SKR stödjer inte Esams nya handledning Outsourcing 2.0 som menar att inget utrymme för riskanalys finns vad gäller molntjänster. SKR anser att kommuner och regioner bör få göra egna självständiga riskbedömningar.

tjej vinkar till en datorskärm hemma.jpg

Utökad fjärrundervisning

22 nov 2018 it i skolan

Skolverket föreslår nu i en rapport till regeringen att fjärrundervisning bör tillåtas i fler ämnen än vad som tillåts i nuvarande reglering.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

fem-personer-i-samtal-pa-rad.jpg

SKL:s råd för skolan

1 nov 2018 it i skolan

Nu erbjuder SKL ytterligare ett digitalt rådslag där lärare, rektorer och andra intresserade kan påverka #skolDigiplan, den nationella handlingsplanen för skolväsendets digitalisering. Rådslaget mellan den 30 oktober och 12 november lyfter upp konkreta frågor om bland annat digital kompetens.