Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Öppen källkod som innovationsmotor

Allt fler företag använder sig av open source för att sänka sina kostnader och få fram innovativa it-lösningar.

Nästan alla teknologier som driver utvecklingen har sitt ursprung i open source, säger Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat.

Text Karin Arnell Foto Per Häljestam 18 oktober 2016 digit

Nyfolkjpg.jpg

Open Source

Open Source (öppen källkod) är oftast datorprogram vars källkod inte är proprietär. Vem som helst kan kostnadsfritt använda programvaran, modifiera och vidaredistribuera utan att det kostar något.

Digitaliseringen sätter stor press på företag och organisationer att driva innovation och transformera sig för att kunna interagera med kunderna på helt nya sätt.

För 20 år sedan var det nördar som lekte. I dag är det en instrumentell del i nästan allt.

Det kan handla om allt från ett bryggeri som köper information av Facebook om var det är fest i helgen och fyller på lagren i närliggande butiker utifrån det, till en snabbmatskedja som gör det möjligt att beställa och betala maten direkt i mobilappen.

Jakten på att förenkla och appifiera är en utmaning för företag med traditionella it-lösningar som är svåra att ställa om. Samtidigt har open source gjort det möjligt för nya företag att komma fram.

För 20 år sedan var det nördar som lekte. I dag är det en instrumentell del i nästan allt, exempelvis Big Data, mobilitet, molnet och sociala medier.

Gigantisk global community

Varför kommer de nya teknologierna från open source-världen? Jo, enligt Ted Schönbeck finns det två sätt att ta sig an utveckling. Det ena är den traditionella världen där ett stort antal företag utvecklar sina produkter på order av ledningen vid egna isolerade utvecklingsenheter. Det andra är open source-världen som han beskriver som en gigantisk global community med över 15 miljoner utvecklare som arbetar tillsammans med över 1 miljon projekt. Alla får använda allt som skapas utan att betala.

Det skapar en otrolig innovationsmotor. Många av dem som jobbar på traditionella utvecklingsavdelningar ägnar kvällar och helger till att jobba i open source också, där de är fria att göra vad de vill.

Ted Schönbecjpgk.jpg

Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat.

Red Hat är världens största affärspartner inom open source och har de senaste åren vuxit kraftigt till följd av det ökade intresset.

En utmaning är att open source inte är riktigt färdigt, man måste ha personal som kan förfina och slutställa så att det passar ens egna behov. Där fungerar vi som en brygga mellan det gamla och nya. Vår framgångsfaktor är att vi hjälper företag att hitta rätt lösningar, certifierar dem och erbjuder support.

En fördel för många företag är att det inte krävs några stora investeringar för att komma igång.

Traditionella it-lösningar kräver vanligen att man köper mjukvara. Här köper du i stället en prenumeration på support. På så sätt är det möjligt att börja i liten skala och testa för att sedan skala upp eller ner efter behov.

Appifieringen driver utvecklingen

Ted Schönbeck menar att den största drivkraften i dag är appifieringen tillsammans med utvecklingen inne i it-organisationerna för att ta fram applikationer som stöder nya typer av appar.

Samtidigt tror han att det dröjer innan traditionell it försvinner helt.

Nya tjänster och appar måste däremot hamna någon annanstans då de gamla plattformarna inte är byggda för att hantera dessa. Därför tror jag att det kommer att bli allt vanligare med hybridmoln framöver.

 

Därför skriver vi om open source

Open source driver innovationen. Det menar flera av förespråkarna som finns i alla läger av it-branschen.

Allt fler företag och myndigheter väljer en it-miljö som bygger på open source. Samtidigt har nästan alla teknologier som driver utvecklingen i dag sitt ursprung i öppen källkod. Jakten på innovativa lösningar och sänkta kostnader är ett par drivkrafter. Det är också bakgrunden till vår serie om fenomenet som alla pratar om. Mejla gärna oss och berätta vad du eller din organisation har för erfarenhet av open source.

Rekommenderad läsning

RedHatSummit2_960x640.jpg

"Bygg datacenter med öppen källkod"

30 jun 2016 digit

Det mjukvarudefinierade samhället är den fjärde industriella revolutionen. Det var budskapet från Jim Whitehurst, CEO på Red Hat, som inledde årets Summit. 

optolexiajpg.jpg

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

skolbarnjpg.jpg

Öppen källkod lyfter kommuner

20 okt 2016 it i skolan

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.

198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg

Volvo Cars förbättrar tjänster med containrar

13 apr 2017 digit

Att använda sig av containrar för sina tjänster blir allt vanligare och några som tidigt hängt på är Volvo Cars som idag använder det för stora delar av sin verksamhet.

ted red hat snip.JPG
video

Ta hjälp av 16 miljoner utvecklare

1 nov 2016 digit

Ted Schönbeck, teknisk chef, Red Hat och Anders Jansson, specialist datacenter, Atea, diskuterar fördelarna med öppen källkod och vad som krävs för att ta steget dit.

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

AstraZeneca satsar på en enhet

7 nov 2016 digit

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg

Red Hat: Optimera utvecklingen med devops

15 dec 2016 digit

Devops, mikrotjänster och containrar är tre av de hetaste begreppen inom utveckling just nu. Ted Schönbeck, teknisk chef på Red Hat förklarar fördelarna och berättar hur du kan komma igång.

SSAB_960x640.JPG
video

Så förbättrade SSAB sin servicedesk

6 okt 2016 digit

En global servicedesk med lokal förankring gav bästa resultatet. Anders Svensson, globalt ansvarig för supporten på SSAB berättar om arbetet.