Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Öppen källkod som innovationsmotor

Allt fler företag använder sig av open source för att sänka sina kostnader och få fram innovativa it-lösningar.

Nästan alla teknologier som driver utvecklingen har sitt ursprung i open source, säger Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat.

Text Karin Arnell Foto Per Häljestam 18 oktober 2016 digit

Nyfolkjpg.jpg

Open Source

Open Source (öppen källkod) är oftast datorprogram vars källkod inte är proprietär. Vem som helst kan kostnadsfritt använda programvaran, modifiera och vidaredistribuera utan att det kostar något.

Digitaliseringen sätter stor press på företag och organisationer att driva innovation och transformera sig för att kunna interagera med kunderna på helt nya sätt.

För 20 år sedan var det nördar som lekte. I dag är det en instrumentell del i nästan allt.

Det kan handla om allt från ett bryggeri som köper information av Facebook om var det är fest i helgen och fyller på lagren i närliggande butiker utifrån det, till en snabbmatskedja som gör det möjligt att beställa och betala maten direkt i mobilappen.

Jakten på att förenkla och appifiera är en utmaning för företag med traditionella it-lösningar som är svåra att ställa om. Samtidigt har open source gjort det möjligt för nya företag att komma fram.

För 20 år sedan var det nördar som lekte. I dag är det en instrumentell del i nästan allt, exempelvis Big Data, mobilitet, molnet och sociala medier.

Gigantisk global community

Varför kommer de nya teknologierna från open source-världen? Jo, enligt Ted Schönbeck finns det två sätt att ta sig an utveckling. Det ena är den traditionella världen där ett stort antal företag utvecklar sina produkter på order av ledningen vid egna isolerade utvecklingsenheter. Det andra är open source-världen som han beskriver som en gigantisk global community med över 15 miljoner utvecklare som arbetar tillsammans med över 1 miljon projekt. Alla får använda allt som skapas utan att betala.

Det skapar en otrolig innovationsmotor. Många av dem som jobbar på traditionella utvecklingsavdelningar ägnar kvällar och helger till att jobba i open source också, där de är fria att göra vad de vill.

Ted Schönbecjpgk.jpg

Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat.

Red Hat är världens största affärspartner inom open source och har de senaste åren vuxit kraftigt till följd av det ökade intresset.

En utmaning är att open source inte är riktigt färdigt, man måste ha personal som kan förfina och slutställa så att det passar ens egna behov. Där fungerar vi som en brygga mellan det gamla och nya. Vår framgångsfaktor är att vi hjälper företag att hitta rätt lösningar, certifierar dem och erbjuder support.

En fördel för många företag är att det inte krävs några stora investeringar för att komma igång.

Traditionella it-lösningar kräver vanligen att man köper mjukvara. Här köper du i stället en prenumeration på support. På så sätt är det möjligt att börja i liten skala och testa för att sedan skala upp eller ner efter behov.

Appifieringen driver utvecklingen

Ted Schönbeck menar att den största drivkraften i dag är appifieringen tillsammans med utvecklingen inne i it-organisationerna för att ta fram applikationer som stöder nya typer av appar.

Samtidigt tror han att det dröjer innan traditionell it försvinner helt.

Nya tjänster och appar måste däremot hamna någon annanstans då de gamla plattformarna inte är byggda för att hantera dessa. Därför tror jag att det kommer att bli allt vanligare med hybridmoln framöver.

 

Därför skriver vi om open source

Open source driver innovationen. Det menar flera av förespråkarna som finns i alla läger av it-branschen.

Allt fler företag och myndigheter väljer en it-miljö som bygger på open source. Samtidigt har nästan alla teknologier som driver utvecklingen i dag sitt ursprung i öppen källkod. Jakten på innovativa lösningar och sänkta kostnader är ett par drivkrafter. Det är också bakgrunden till vår serie om fenomenet som alla pratar om. Mejla gärna oss och berätta vad du eller din organisation har för erfarenhet av open source.

Rekommenderad läsning

"Bygg datacenter med öppen källkod"

30 jun 2016 digit

RedHatSummit2_960x640.jpg RedHatSummit2_960x640.jpg RedHatSummit2_960x640.jpg

Det mjukvarudefinierade samhället är den fjärde industriella revolutionen. Det var budskapet från Jim Whitehurst, CEO på Red Hat, som inledde årets Summit. 

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

optolexiajpg.jpg optolexiajpg.jpg optolexiajpg.jpg

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

Volvo Cars förbättrar tjänster med containrar

13 apr 2017 digit

198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg 198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg 198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg

Att använda sig av containrar för sina tjänster blir allt vanligare och några som tidigt hängt på är Volvo Cars som idag använder det för stora delar av sin verksamhet.

Öppen källkod lyfter kommuner

20 okt 2016 it i skolan

skolbarnjpg.jpg skolbarnjpg.jpg skolbarnjpg.jpg

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

AdobeStock_53015351_960x640.jpg AdobeStock_53015351_960x640.jpg AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG video

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

Västtrafik går i bräschen digitalt

11 jul 2016 digit

Ungdomar mobil pixlr.jpg Ungdomar mobil pixlr.jpg Ungdomar mobil pixlr.jpg

Västtrafik ser digitaliseringen av kollektivtrafiken som en stor möjlighet - via den ska de nå målet att fördubbla resandet till 2025.
– Vi har som första kollektivtrafikföretag i landet skapat en app där man köpa månadskort och enkelresor med digital biljett via mobilen, säger Kristian Lans, presschef.