Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Digitaliseringen innebär smidigare resor för alla"

anna johansson pixlr.jpg

Infrastrukturminister Anna Johansson. Fotograf: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

Infrastrukturminister Anna Johansson, (S), drömmer om ett Kollektivtrafiksverige med mer öppna data och där man kanske bara behöver ett enda kort till sina resor inom landet.
 Där skulle man kunna ha biljetter från flera olika system och kunna kombinera dem i en och samma lösning. Man skulle även kunna beställa andra färdmedel, som till exempel hyrcykel eller gå med i en bilpool.

Tidigare under veckan har Voister skrivit om Västtrafiks och Stockholmstågs digitaliseringsresa. Som avslutning av serien har vi pratat med personen som sitter i pole position med beslutandeklubban i hand - infrastrukturminister Anna Johansson.

 Vi har bara sett början av digitaliseringen inom kollektivtrafiken, vilket i framtiden kommer leda till ett mycket smidigare resande för alla, säger hon.

Hur kan digitaliseringen utveckla resandet framöver?

 Just nu arbetas det mycket med mobility as a service. Vi hoppas att man framöver ska kunna ha ett och samma reskort, i till exempel en app i sin mobil, i sitt kontokort eller på annat smart ställe. På det kortet ska man kunna resa över länsgränser, till exempel med både Västtrafik och Hallandstrafiken. Man ska kunna ha biljetter från flera olika system och kunna kombinera dem i en och samma lösning.

 Vi tänker också att man inom det systemet ska kunna beställa en hyrcykel, gå in i en bilpool eller dylikt.

För att få till detta fullt ut krävs en skillnad i inställning. Ska man vara ett framgångsrikt företag framöver får man inte bara se till egna affären utan då krävs mer samarbete, menar Johansson. Vilket hon också har sett blir allt vanligare, öppenheten mot andra branscher och företag blir allt större.

 Det blir vanligare att samarbeta med andra i ett större system för att på så sätt skaffa fler resenärer. Alla vinner på att samarbeta med taxi, bilpooler eller biluthyrare. De är inte hot längre utan ökar istället värdet. Där börjar vi se en annan, mer tillmötesgående inställning vilket är otroligt viktigt och bra.

Vilka städer och länder ser du som föredömen?

 Västtrafik i Göteborgsområdet ligger långt fram i Sverige. Sedan är Schweiz ett föredöme, där använder man ett kort för alla resor inom landet. Det blir svårt att fixa i Sverige då vi är ett större land, men det finns definitivt aspekter man kan lära av andra länder.

 Vi måste börja dela öppna data mer, det vill säga öppna tidtabellerna så att de blir en fri resurs. På så sätt kan apputvecklare använda dem för att utveckla nya tjänster. Det handlar inte bara om kollektivtrafiken utan även om trafiken på vägarna. Där skulle man till exempel kunna se information om köbildning: ”väntar du ett tag så kommer du fram den här tiden”, och så vidare.

Finns det inga negativa aspekter av öppenheten och digitaliseringen?

 En parallell diskussion blir ju isåfall integritetsfrågan. Om all denna data tillgängliggörs och strömmar ut, hur säkerställer vi att den inte hotar den personliga integriteten? Och vem äger stordatan? Den sistnämnda frågan kommer bli en nyckelfråga och där finns det inga riktiga svar än.

15 juli 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Kristian Pohl

Rekommenderad läsning

netapp-AI960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Snabb AI-träning med NetApp

17 dec 2018 digit

NetApp och Nvidia skapar tillsammans ONTAP AI, en plattform som möjliggör snabbare träning av AI-modeller. Plattformen väntas få stor nytta för alla AI-intresserade aktörer, bland annat inom hälso- och sjukvård och i finansbranschen. 

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

ikea-960640.jpg

Så lyckas Ikea digitalt

5 okt 2018 digit

När Ikea ville bli snabbare på att anamma ny teknik så började bolaget arbeta efter Design Thinking och Lean Startup. De två arbetssättet plus ett ständigt mobilförst-tänk har varit lyckosamma drag för möbeljätten.

 

polisen-960640.jpg

Polisens viktigaste vapen

7 jun 2018 digit

För polisen har mobilen skapat ett informationsövertag som har gått om batongen vad gäller viktiga redskap. Under terrordådet i Stockholm skapades en app på en timme med bilder på den misstänkte gärningsmannen, vilket bidrog till det snabba gripandet.

oresundsbron.jpg
video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

healthcare-ai-gdpr-960640.jpg

Två av tio förstår GDPR

8 maj 2018 digit

Majoriteten av Sveriges befolkning är positiv till att myndigheter digitaliseras men tveksamma till att AI ska utföra arbetsuppgifter. Det visar en undersökning från Tieto, som även uppger att bara 20 procent av de tillfrågade förstår vad GDPR innebär. 

 

garo-plock-meraki-960640.jpg

Garo väljer molnbaserat

3 apr 2018 digit

Elinstallationsföretaget Garo växer konstant. För att kunna möta den ökade it-efterfrågan så har de outsourcat driften och börjat använda lösningen Molnbaserat nätverk.