Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Digitaliseringen innebär smidigare resor för alla"

Infrastrukturminister Anna Johansson, (S), drömmer om ett Kollektivtrafiksverige med mer öppna data och där man kanske bara behöver ett enda kort till sina resor inom landet.
 Där skulle man kunna ha biljetter från flera olika system och kunna kombinera dem i en och samma lösning. Man skulle även kunna beställa andra färdmedel, som till exempel hyrcykel eller gå med i en bilpool.

Text Fredrik Adolfsson Foto Kristian Pohl 15 juli 2016 digit

anna johansson pixlr.jpg

Infrastrukturminister Anna Johansson. Fotograf: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

Tidigare under veckan har Voister skrivit om Västtrafiks och Stockholmstågs digitaliseringsresa. Som avslutning av serien har vi pratat med personen som sitter i pole position med beslutandeklubban i hand - infrastrukturminister Anna Johansson.

 Vi har bara sett början av digitaliseringen inom kollektivtrafiken, vilket i framtiden kommer leda till ett mycket smidigare resande för alla, säger hon.

Hur kan digitaliseringen utveckla resandet framöver?

 Just nu arbetas det mycket med mobility as a service. Vi hoppas att man framöver ska kunna ha ett och samma reskort, i till exempel en app i sin mobil, i sitt kontokort eller på annat smart ställe. På det kortet ska man kunna resa över länsgränser, till exempel med både Västtrafik och Hallandstrafiken. Man ska kunna ha biljetter från flera olika system och kunna kombinera dem i en och samma lösning.

 Vi tänker också att man inom det systemet ska kunna beställa en hyrcykel, gå in i en bilpool eller dylikt.

För att få till detta fullt ut krävs en skillnad i inställning. Ska man vara ett framgångsrikt företag framöver får man inte bara se till egna affären utan då krävs mer samarbete, menar Johansson. Vilket hon också har sett blir allt vanligare, öppenheten mot andra branscher och företag blir allt större.

 Det blir vanligare att samarbeta med andra i ett större system för att på så sätt skaffa fler resenärer. Alla vinner på att samarbeta med taxi, bilpooler eller biluthyrare. De är inte hot längre utan ökar istället värdet. Där börjar vi se en annan, mer tillmötesgående inställning vilket är otroligt viktigt och bra.

Vilka städer och länder ser du som föredömen?

 Västtrafik i Göteborgsområdet ligger långt fram i Sverige. Sedan är Schweiz ett föredöme, där använder man ett kort för alla resor inom landet. Det blir svårt att fixa i Sverige då vi är ett större land, men det finns definitivt aspekter man kan lära av andra länder.

 Vi måste börja dela öppna data mer, det vill säga öppna tidtabellerna så att de blir en fri resurs. På så sätt kan apputvecklare använda dem för att utveckla nya tjänster. Det handlar inte bara om kollektivtrafiken utan även om trafiken på vägarna. Där skulle man till exempel kunna se information om köbildning: ”väntar du ett tag så kommer du fram den här tiden”, och så vidare.

Finns det inga negativa aspekter av öppenheten och digitaliseringen?

 En parallell diskussion blir ju isåfall integritetsfrågan. Om all denna data tillgängliggörs och strömmar ut, hur säkerställer vi att den inte hotar den personliga integriteten? Och vem äger stordatan? Den sistnämnda frågan kommer bli en nyckelfråga och där finns det inga riktiga svar än.

Rekommenderad läsning

digital signage sofia bjureblad

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.

RedHatSummit2_960x640.jpg

"Bygg datacenter med öppen källkod"

30 jun 2016 digit

Det mjukvarudefinierade samhället är den fjärde industriella revolutionen. Det var budskapet från Jim Whitehurst, CEO på Red Hat, som inledde årets Summit. 

AdobeStock_93393870-Anders_960x640.jpg

Människan - smartare än tekniken

27 jul 2016 digit

Att dra med fingret över skärmen är en självklar handling för vilket barn som helst idag, men många företag släpper avancerad teknik utan att tänka på den som ska hantera den: människan.

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

AdobeStock_98581063_960x640.jpg

Uträknad i dimman

26 aug 2016 digit

Samtidigt som cloud computing växer i betydelse och omfattning sker det motsatta: fog computing, beräkningar i molnets utkant, blir också allt viktigare.

463A1142_960x640.jpg

Appar ger åkeriet järnkoll

9 sep 2016 digit

En ny applösning sparar kostnader och ger bättre överblick över verksamheten för åkeriet Bröderna Pudas specialtransporter.