Stockholmståg förenklar pendlarlivet

stockholmståg pixlr.jpg

Prognosalgoritmer samt information om tågmodell och tillgänglighet till sittplats. Mycket är nytt hos Stockholmståg.

Stockholmståg har under det senaste dryga halvåret kommit ut med tre digitala nyheter. Först ut var Minpendel.se, tvåa var appen Pendelprognos - en uppdatering av Pendelkollen - och nu har driftledningssystemet Komplett lanserats.

 Komplett kommer att innebära stor skillnad för det visar hur tågen håller sig till regulariteten. Resenärer är intresserade av hur regelbundet tågen går, alla tåg kan vara 30 minuter sena men ändå avgå ”i tid” från stationen, säger Thor Boström, CIO på Stockholmståg.

Stockholmstågs verksamhet är mitt inne en digitaliseringsfas och har gjort om en hel del under det senaste året. Kanske är det de två senaste nyheterna, Pendelprognos och Komplett, som ger störst resenärsnytta, det menar iallafall Thor Boström. Pendelprognos använder sig av en prognosalgoritm som har fått uppmärksamhet från bland annat Forbes och Washington Post.

Pendelprognos.JPG

I appen Pendelprognos får du bland annat en prognosalgoritm samt information om hur mycket platser det finns på tåget.

 Det är en ganska unik app för pendlare som vill planera sina resor. Utöver sittplatsinformation får man fram en prognosalgoritm. Den indikerar ankomsttid utifrån historisk data beräknat på tidigare störningar.

 Man kan också se ankomsttid till slutstationen och på så sätt räkna ut om man hinner med ett anslutande tåg.

En annan ännu mer sprillans nyhet är Komplett - ett driftledningssystem som visar tågens regularitet. Med hjälp av färgmarkeringar på respektive station visar applikationen resenärsupplevelsen, om till exempel tågen på en viss sträcka har mer än tio minuters avvikande frekvens tänds de stationerna och blir gula och om avvikelsen är ännu större blir de röda.

ThorB.jpg

Thor Boström, CIO, Stockholmståg, tror att digitaliseringen inom kollektivtrafiken kommer att fortsätta.

 De flesta pendlare är mer intresserade av ifall det kommer ett tåg exempelvis var 15:e minut som ska till Märsta än att just det tåget som ursprungligen var planerat att gå till Märsta ankommer till stationen. Här brainstormade vi ordentligt och kom fram till vilka behov vi och pendlarna har.

Synonymt för Minpendel.se och de andra applikationerna som lanserats är att det även går att avläsa belastningen mot hjulen. Den datan omvandlas till information om hur många personer som är ombord på tåget. Grön innebär oftast plats på egen stolsrad, gul betyder ett antal sittplatser lediga, röd innebär begränsat med sittplatser och svart betyder ont om ståplatser. Det är bara på x60-tågen som dessa mätningar är möjliga. Ifall det är ett sådant som anländer eller om det är ett äldre x10-tåg går att se på hemsidan, vilket kan vara vital information för bland annat rullstolsbundna. 

 X10 har ett insteg med trapp vilket leder till svårigheter att kliva ombord med rullstol eller barnvagn. Därför gjorde vi den informationen tillgänglig. Vissa ännu nyare tåg har också laddningsstationer för mobiltelefoner, om det är ett sådant man ska åka med kan man också se på hemsidan.

Vad händer framöver, ser du några ytterligare utvecklingsmöjligheter inom den här branschen?

 Det finns fler områden där appen skulle kunna hjälpa resenären. Exempelvis vid störningar i trafiken med bättre riktad information med mera. Komplett kan kompletteras med mer resenärsinformation så att driftledningen får en större resenärsförståelse. Det råder ingen brist på idéer så vi får se vad som händer framöver. 

13 juli 2016 Uppdaterad 20 november 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Digitaliseringen inom kollektivtrafiken

Voister har tidigare i veckan skrivit om Västtrafiks digitaliseringsresa. På fredag fortsätter serien med en intervju med infrastrukturminister Anna Johansson. 
– Vi har bara sett början av digitaliseringen inom kollektivtrafiken, vilket i framtiden kommer leda till ett mycket smidigare resande för alla, säger hon bland annat.

Rekommenderad läsning

Stäng