Voister förklarar

Vad är EMM och vilka är fördelarna med Enterprise Mobility Management?

Emm, Mobility Management, Telefon Med Lampa Idé Lampa Ovanför Mot Gul Bakgrund

EMM, eller Enterprise Mobility Management som det heter, underlättar för företag och organisationers it-avdelningar och gör att användarna kan jobba säkert oavsett verktyg och plats. Så här funkar EMM.

EMM består av flera olika komponenter men de vanligaste förekommande delarna är Mobile Device Management (MDM), Mobile Application Management (MAM), och Mobile Content Management (MCM). Man kan säga att EMM är företagsmanagering av hårdvara, mjukvara och innehåll, och nästa generation av tidigare nämnda MDM.

MDM styr funktioner i användarnas mobila enheter, såsom exempelvis hur mobilkameran får nyttjas samt möjligheten att spara dokument lokalt.

MAM ger tillgång till och hanterar inställningar för appar i verksamhetens mobila enheter.

Precis som namnet antyder styr MCM över innehållet, det vill säga om och hur användarna får ta del av och skapa information via intranät, portaler och andra lagringsytor i mobila enheter.

Varför växer detta?

EMM har blivit vanligare på grund av ett ökat behov av mobila enheter och appar i verksamheten. Ett EMM-system ger en överblick för organisationen som därmed får ett sätt att hantera enheter som ansluter sig till företagens nätverk utan att dessa blir säkerhetshål genom vilka känslig information kan läcka ut.

Varför ska man använda EMM?

Med EMM kan de anställda på ett företag få en effektiv och säker åtkomst till mobila lösningar men även tillgång till rätt uppgifter från rätt nätverk och med rätt applikationer, en grundförutsättning för att på ett kontrollerat vis ge förutsättningar för ett mobilt arbetssätt.

Vad kommer härnäst?

Ett begrepp som börjar nämnas mer och mer i branschen är också Unified endpoint management, UEM, som inte bara innefattar mobila operativsystem utan även datorer, bilar, klockor – egentligen allt som har en internetuppkoppling. UEM har alltså, till skillnad mot EMM, ett gränssnitt för hantering av alla typer av enheter.

Än så länge är EMM mycket mer frekvent förekommande än UEM, och några av de vanligare EMM-lösningarna som finns på marknaden är VMware Airwatch, Citrix Xenmobile, IBM Maas360 och Microsoft Intune.

10 maj 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson Voister förklararFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng