Voister förklarar

Hur fungerar ett hybridmoln och vilken är nyttan?

moln.jpg

Vilken molnlösning som passar vilket företag varierar, men en lösning som allt fler väljer är hybrida moln. Så väljer du bästa mixen för ditt företag. 

Det finns huvudsakligen tre typer av molnlösningar - publika, privata och hybrida. Det publika molnet är helt enkelt en tjänst du köper av en extern leverantör som står för det tekniska som serverdrift och managering medan du betalar för kapaciteten du använder i form av exempelvis lagring, processorkraft och nätverk. Det publika molnet har en fördel i att det ofta är mer kostnadseffektivt och skalbart än andra former.

Det privata molnet är raka motsatsen mot det publika. Det är alltså det egna företaget som står för servrarna och driften vilket ofta ger högre kostnader men större kontroll och högre säkerhet vilket kan vara en ödesfråga för många företag.

Hybridmolnet är en kombination av de två som egentligen sammanlänkar ett privat och ett publikt moln under samma managering. Det innebär att man kan använda det privata molnet för känsligare funktioner, och det publika för mer vardagliga uppgifter.

Hur implementerar man ett hybridmoln?

Att implementera ett hybridmoln går att göra på olika sätt. Ett sätt är att olika leverantörer samarbetar för att tillhandahålla både privata och publika moln som en integrerad tjänst. Det kan också gå till så att en molntjänstleverantör visar upp ett komplett hybridpaket. Ett tredje alternativ är att organisationer som sköter sina egna privata moln kan implementera en publik molntjänst som de sedan integrerar i sin infrastruktur.

Varför skulle jag vilja implementera ett hybridmoln?

Privata moln kan ha en funktionell skalbarhet men de publika kan erbjuda en skalbarhet med färre begränsningar. Genom att flytta så mycket okänsliga funktioner som är möjligt, rimligt och önskvärt till det publika molnet kan organisationen dra nytta av en högre skalbarhet samt en minskad belastning på det privata molnet. De publika molnen har också ofta större potential för stordriftsfördelar, och på så vis en högre kostnadseffektivitet än privata moln.

Att ha den privata delen som ingår i ett hybridmoln är fördelaktigt för att hålla en hög säkerhetsnivå kring affärskritisk information, men det är också lämpligt för att uppfylla juridiska krav på datalagring och hantering när dessa finns, som till exempel med det kommande GDPR. 

Finns det fler fördelar?

Genom att ha tillgång till resurser i hybridmolnet som är både säkra och skalbara kan företag eller organisationer få en högre flexibilitet i att testa olika sätt att bedriva sin verksamhet på. Att till exempel sätta upp en ny miljö för utvecklare och skala upp vid plötsliga trafikbelastningar går snabbare utan att för den skull tumma på säkerheten.

19 april 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonVoister förklararFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng