Varning för digitala diagnoser

Öroninflammation och halsfluss bör inte diagnostiseras digitalt. Det kan leda till överförskrivning av antibiotika, enligt Samverkan mot antibiotikaresistens, Strama.

7 November 2017it i vården
halsflussWEBB.jpg

Foto: Adobestock

– Detta är vår bedömning utifrån den evidens som finns i dag. Patienten ska få god vård och behandling som ger nytta, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark, ordförande för Stramas programråd, till tidningen Dagens Medicin.

Strama är ett nätverk inom olika delar inom svensk sjukvård som arbetar gemensamt för en rationellare antibiotikaanvändning. I deras senaste rekommendationer står bland annat att det ”bedöms som oacceptabelt” att söka diagnostisera öroninflammation på annat sätt än vid ett fysiskt möte.

Samma sak gäller för halsfluss – det är heller ingen diagnos som ska ställas digitalt, eftersom evidens för att det skulle fungera på ett önskvärt sätt saknas.

– Här tycker vi att SBU och Socialstyrelsen kunde ha en roll för att följa utvecklingen. Vi inom Strama vill inte bli ett slagträ i debatten om den digitala vården, utan bara vara sakliga utifrån den kunskap vi har i dag, säger Stephan Stenmark till Dagens Medicin.

Källa: Strama, Dagens Medicin

Strama

Strama är ett nätverk som funnits sedan år 1995 och som från början var en akronym för Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens.

År 2016 tog regeringen ett nytt beslut om en uppdaterad strategi för arbetet kring antibiotikaresistens. Idag finns flera samverkansparter inom Strama, som till exempel Folkhälsomyndighetens samverkansgrupp för Strama-arbete och Lokala Strama-grupper inom samtliga landsting.

 

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng