Ta bättre bilder än proffsen

Nu utvecklar MIT och Google en algoritm som retuscherar dina foton till proffskvalitet så snabbt att du ser slutresultatet innan bilden är taget.

11 augusti 2017 digit

AdobeStock_84633338_2.jpg

Gharbis algoritm kan bland annat kompensera för den soliga bakgrunden i en selfie.

Att ta Instagramvärdiga foton är en sak – att redigera dem är något helt annat. Men lösningen kan vara på väg. Nu har forskare från MIT och Google presenterat en maskininlärningsalgoritm som kan retuschera foton till proffskvalitet.

Ta din bild och neuronnätet identifierar svindlande snabbt och exakt hur den kan förbättras: öka kontrasten någon nyans, tona ner ljusstyrkan … oavsett vad som behövs görs ändringarna på mindre än 20 millisekunder, alltså 50 gånger per sekund. Uppkallad efter sin upphovsman på MIT innebär Gharbis algoritm att bilden förbättras så snabbt att du kan se slutresultatet innan du tar den.

De flesta redigeringsfilter omfattar hela bilden. Gharbis algoritm kan identifiera specifika detaljer i bilden och förbättra dem. Algoritmen kan till exempel lära sig att automatiskt lysa upp en selfie med en solig bakgrund.

5 000 proffsbilder

Algoritmens förmåga att tolka visuella nyanser är ett resultat av att forskarna tränat den på manuellt retuscherade bilder. Neuronnätet presenterades för 5 000 professionellt redigerade foton och lärde sig på så sätt vilka redigeringsregler som gäller för foton av hög kvalitet. Det innebär att algoritmen kan lära sig reproducera din stil som fotograf om du över tid presentera dina egna bilder för neuronnätet.

Som om inte detta är svindlande nog har Gharbi och hans medforskare utvecklat programvaran så att den kan användas i smartphones. Projektet beskrivs fortfarande som forskning men låt oss hoppas att resultatet snart kommer ut på marknaden.

Källa: wired.com

Senaste nytt

Linkedin kan få GDPR-böter på 4,5 miljarder

2 juni 2023

Linkedin kommer att få en bot på över 4,5 miljarder kronor för att ha brutit mot GDPR. Santkionsavgiften är inte offentlig än men Microsoft flaggar redan nu för att den är på ingång.

EU och USA enade om uppförandekod kring AI

1 juni 2023

Vid handelstoppmötet i Luleå kom EU och USA överens om att införa en frivillig uppförandekod för AI. Uppförandekoden ska gälla fram tills dess att EU:s AI-lagstiftning AI Act är på plats. 

Nytt upprop: AI ett lika stort hot som kärnvapenkrig

31 maj 2023

350 personer som är ledande inom AI-området har i ett nytt uttalande pekat ut AI som ett lika stort hot som kärnvapenkrig och pandemier. Bland namnen syns exempelvis OpenAI:s vd Sam Altman och Max Tegmark från MIT. 

Ny studie: Svenskar önskar mer kontroll över sin data

30 maj 2023

Majoriteten av svenska konsumenter vill ha mer kontroll över sin data och är villiga att skippa bekvämlighet för större ägande. Speciellt gäller detta inom finansiella tjänster (77 procent) samt hälso- och sjukvård (73 procent). 

Appen som kan alla parkeringsskyltar

29 maj 2023

KTH-studenterna Zakarias Hedenfalk och Maximillian Claesson blev trötta på alla krångliga parkeringsregler och böter. Därför skapade de appen Nofine, som kan läsa av och förklara parkeringsskyltar.

Stäng