Smarta kläder ger dövblinda ett språk

Ett plagg som agerar som ett kommunikativt gränssnitt för dövblinda är målet för ett EU-projekt som startar i februari. Med hjälp av sensorer och andra teknologier ska plagget ta in information och omsätta det till språk.

8 september 2017 digit

AdobeStock_27247370_2.jpg

Dövblinda är i princip helt beroende av andra människor för att förnimma omvärlden. Nu ska forskare inom EU-projektet som förkortas SUITCEYES ta fram en prototyp av smarta textilier som kan ge dövblinda nya kommunikationsmöjligheter. Högskolan i Borås koordinerar projektet som innefattar lärosäten och företag från sju olika länder. 

– Den ska möjliggöra språklig kommunikation och det kommer också att möjliggöra inlärning samt tillföra något roligt för bäraren, berättar Nasrine Olson, som är  universitetslektor inom Biblioteks- och informationsvetenskap på Bibliotekshögskolan i Borås.

Ständig kontakt

Tanken är att plagget överför informationen till bäraren genom ett haptiskt språk, alltså ett språk genom beröring och rörelser, och kan till exempel tala om för bäraren om någon tittar på honom eller henne, eller var ett tappat föremål finns i rummet.

– Smarta textilier är perfekt att använda när vi ska utveckla gränssnittet då vår kropp ständigt är i kontakt med textilier. Det är i stort sett bara i duschen den inte är det, säger Nils-Krister Persson, docent och forskningsledare inom Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

SUITCEYES står för Smart, User-friendly, Interactive, Tactual, Cognition-Enhancer that Yields Extended Sensosphere. Nu pågår kontraktsskrivning mellan parterna och EU inom ramen för forsknings- och innovationsprogrammet Horizon2020. Projektet beräknas starta i början av 2018 och pågå under tre år.

Källa: Högskolan i Borås

Senaste nytt

Ny studie: Svenskar önskar mer kontroll över sin data

30 maj 2023

Majoriteten av svenska konsumenter vill ha mer kontroll över sin data och är villiga att skippa bekvämlighet för större ägande. Speciellt gäller detta inom finansiella tjänster (77 procent) samt hälso- och sjukvård (73 procent). 

Appen som kan alla parkeringsskyltar

29 maj 2023

KTH-studenterna Zakarias Hedenfalk och Maximillian Claesson blev trötta på alla krångliga parkeringsregler och böter. Därför skapade de appen Nofine, som kan läsa av och förklara parkeringsskyltar.

8000 svenska betalkort till salu på dark web

26 maj 2023

Två av tre kort som säljs på dark web, säljs tillsammans med annan privat information. Experter menar att de stulna betalkorten endast är ”toppen av isberget”. Korten säljs bland annat med användarens adress och telefonnummer, men också med personnummer och socialförsäkringsnummer. Detta visar NordVPN:s senaste undersökning.

Ny PTS-rapport: Surf i 5G-nätet ökar snabbt

25 maj 2023

Minskat antal ringda minuter i telenätet, men en snabb ökning av 5G-nätsanvändningen. Det visar Post- och Telestyrelsens (PTS) rapport Svensk telekommarknad 2022.

Digitaliseringsrådet får förnyat förtroende

25 maj 2023

Regeringen har beslutat att Digitaliseringsrådets uppdrag förlängs till sista december 2026. Rådet ska fortsätta arbeta för att främja genomförandet av den allmänna digitaliseringspolitiken och digitaliseringen av kommuner, regioner och myndigheter.

Stäng