Smarta kläder ger dövblinda ett språk

Ett plagg som agerar som ett kommunikativt gränssnitt för dövblinda är målet för ett EU-projekt som startar i februari. Med hjälp av sensorer och andra teknologier ska plagget ta in information och omsätta det till språk.

8 September 2017digit
AdobeStock_27247370_2.jpg

Dövblinda är i princip helt beroende av andra människor för att förnimma omvärlden. Nu ska forskare inom EU-projektet som förkortas SUITCEYES ta fram en prototyp av smarta textilier som kan ge dövblinda nya kommunikationsmöjligheter. Högskolan i Borås koordinerar projektet som innefattar lärosäten och företag från sju olika länder. 

– Den ska möjliggöra språklig kommunikation och det kommer också att möjliggöra inlärning samt tillföra något roligt för bäraren, berättar Nasrine Olson, som är  universitetslektor inom Biblioteks- och informationsvetenskap på Bibliotekshögskolan i Borås.

Ständig kontakt

Tanken är att plagget överför informationen till bäraren genom ett haptiskt språk, alltså ett språk genom beröring och rörelser, och kan till exempel tala om för bäraren om någon tittar på honom eller henne, eller var ett tappat föremål finns i rummet.

– Smarta textilier är perfekt att använda när vi ska utveckla gränssnittet då vår kropp ständigt är i kontakt med textilier. Det är i stort sett bara i duschen den inte är det, säger Nils-Krister Persson, docent och forskningsledare inom Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

SUITCEYES står för Smart, User-friendly, Interactive, Tactual, Cognition-Enhancer that Yields Extended Sensosphere. Nu pågår kontraktsskrivning mellan parterna och EU inom ramen för forsknings- och innovationsprogrammet Horizon2020. Projektet beräknas starta i början av 2018 och pågå under tre år.

Källa: Högskolan i Borås

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng