Störningsfritt med smarta algoritmer

Störningar i onlinetjänster är ett allt vanligare problem som kostar både pengar och tålamod. Nu har Umeåforskaren Olumuyiwa Ibidunmoye utvecklat automatiserade algoritmer för att förhindra störningar i tjänster vars data lagras i en molnserver.

3 januari 2018 digit

AdobeStock_62649637_2.jpg

Driftstörningar i onlinetjänster har blivit vanligt och svårare att hantera på grund av den snabba tillväxten av webbtjänster, den oförutsägbara volymen av användartrafik samt storlek och komplexitet hos den datorinfrastruktur som tjänsterna nyttjar.

För att minimera påverkan eller förhindra att det händer igen är det nödvändigt att kontinuerligt mäta status på systemen med två slags felsökningar. Den första innebär att upptäcka och diagnostisera symptom på anomalier, som oväntade belastningstoppar, i systemets status över tid. Den andra innebär att intelligent bestämma och genomföra korrigerande åtgärder för att återställa tjänstens funktion.

– Jag har utvecklat och undersökt tekniker som automatiskt avslöjar symptom på problem och intelligent rangordnar dem med begränsad mänsklig inblandning, anpassar sig till förändringar i systemets tillstånd och löser servicefördröjningar genom stegvis anpassning av serverresursernas kapacitet baserat på efterfrågan, säger Olumuyiwa Ibidunmoye, dataforskare vid Umeå universitet som i sin avhandling introducerar ett automatiserat tillvägagångssätt för att lösa dessa två problem, till exempel som effekt av att flera applikationer delar samma servrar i molnsystemet.

Förlorade miljoner

Tröga och otillgängliga internettjänster har både ekonomiska och operativa konsekvenser. Till exempel kan en enskild timmes störningsepisod kosta en e-handelswebbplats som Amazon.com miljoner dollar i förlorad försäljning medan tjänsteleverantörer spenderar mycket arbetstid med att återställa tjänsten.

Avhandlingsarbetet har utförts på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet i samarbete med forskare vid Intel Labs i Irland.

Källa: Umeå universitet

Senaste nytt

Nya Teams – snabbare, smidigare och med AI-assistans

29 mars 2023

Nya Microsoft Teams blir snabbare att öppna upp, använder 70 procent mindre lagringsutrymme och får en helt ny design. Därtill kommer AI att integreras för att underlätta arbetet innan, under och efter dina möten. 

Svenska forskare undersöker hur en typisk hackare ser ut

29 mars 2023

Vilka socioekonomiska, demografiska och tekniska aspekter är signifikanta för cyberbrottslighet? Det ska forskare från tre svenska lärosäten ta reda på. Syftet är att stärka det förebyggande arbetet mot cyberbrott.

IMY:s nya innovationshubb

28 mars 2023

Inom sitt regeringsuppdrag har Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) utfört ”metod- och kunskapsutvecklande insatser" för olika aktörer i samhället. Detta har nu mynnat ut i en ny innovationshubb.

AI-styrda drönare ska sköta Eon:s besiktning

27 mars 2023

Drönare som styrs av AI ska ersätta helikoptrar när det gäller Eon:s årliga kontroller av det 24 000 kilometer långa luftburna elnätet. Drönarna ska öka kvaliteten och leveranssäkerheten samt minska bolagets miljöpåverkan. 

44 procent av kommuner och regioner utsatta för cyberattacker

27 mars 2023

Närmare hälften av Sveriges kommuner och regioner har utsatts för it-attacker det senaste året, visar en ny enkät. Ett exempel är förra veckans attack mot 150 kommuners trygghetslarm, som misstänks vara en rysk aktion. För att komma tillrätta med problemen krävs bland annat att offentlig sektor ställer ökade krav på sina leverantörer.

Stäng