Första självkörande fartyget

Nästa år går jungfrufärden för världens första autonoma, elektriska nollutsläppsfartyg. Då sjösätts Yara Birkeland för kustnära trafik med hemmahamn Larvik i Norge.

4 augusti 2017 digit

yara-birkeland-1_2.jpg

I likhet med självkörande bilar kommer det autonoma containerfartyget Yara Birkeland vara utrustat med en GPS och olika typer av sensorer, inklusive radar och kameror. Hon kommer att kunna styra sig genom havet, undvika andra fartyg och docka sig själv. Wall Street Journal uppskattar prislappen till cirka 25 miljoner dollar, ungefär tre gånger kostnaden för ett konventionellt fartyg av samma storlek. Men när fartyget går i drift tjänas pengarna in eftersom det inte behöver vare sig traditionella drivmedel eller en stor besättning.

Ny era

Med en kapacitet på upp till 150 containers kommer det batteridrivna fartyget att vara litet i förhållande till moderna standarder. Det största containerskeppet i världen rymmer 19 000 containrar och ett medelstort fartyg rymmer 3 500 men lanseringen representerar en ny era i den globala sjöfartsindustrin. 

Yara Birkeland utvecklas gemensamt av två norska företag: jordbruksföretaget Yara International, och Kongsberg Gruppen, som bygger vägledningssystem för både civil och militär användning.

Fartyget seglar mellan tre hamnar i södra Norge och levererar Yara Internationals gödsel från en produktionsanläggning till hamnen i Larvik. Den planerade routen är 37 sjömil, och fartyget kommer att ligga inom 12 sjömil från kusten.

Ersätter 40 000 transporter

Förutom att minska bränsleutsläppen kommer Yara Birkeland uppskattningsvis att ersätta 40 000 lastbilstransporter per år genom södra Norge. Det finns redan planer på att bygga ett större fartyg som kan segla längre sträckor.

Källa: Singularity Hub, Yara International

Senaste nytt

Nya Teams – snabbare, smidigare och med AI-assistans

29 mars 2023

Nya Microsoft Teams blir snabbare att öppna upp, använder 70 procent mindre lagringsutrymme och får en helt ny design. Därtill kommer AI att integreras för att underlätta arbetet innan, under och efter dina möten. 

Svenska forskare undersöker hur en typisk hackare ser ut

29 mars 2023

Vilka socioekonomiska, demografiska och tekniska aspekter är signifikanta för cyberbrottslighet? Det ska forskare från tre svenska lärosäten ta reda på. Syftet är att stärka det förebyggande arbetet mot cyberbrott.

IMY:s nya innovationshubb

28 mars 2023

Inom sitt regeringsuppdrag har Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) utfört ”metod- och kunskapsutvecklande insatser" för olika aktörer i samhället. Detta har nu mynnat ut i en ny innovationshubb.

AI-styrda drönare ska sköta Eon:s besiktning

27 mars 2023

Drönare som styrs av AI ska ersätta helikoptrar när det gäller Eon:s årliga kontroller av det 24 000 kilometer långa luftburna elnätet. Drönarna ska öka kvaliteten och leveranssäkerheten samt minska bolagets miljöpåverkan. 

44 procent av kommuner och regioner utsatta för cyberattacker

27 mars 2023

Närmare hälften av Sveriges kommuner och regioner har utsatts för it-attacker det senaste året, visar en ny enkät. Ett exempel är förra veckans attack mot 150 kommuners trygghetslarm, som misstänks vara en rysk aktion. För att komma tillrätta med problemen krävs bland annat att offentlig sektor ställer ökade krav på sina leverantörer.

Stäng