Säkrare gruvor med drönare
Autonoma drönare som inspekterar svåråtkomliga gruvschakt bidrar till säkrare arbetsmiljö.
– Drönare kan användas för inspektion av farliga miljöer. Efter sprängning kan den autonoma drönaren först kartlägga omgivningen innan människor eller fordon skickas in, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation vid Luleå tekniska universitet.
Efter en sprängning i en underjordsgruva återstår ett mörkt schakt fyllt av fragmenterat berg och spränggaser. Till skillnad från en fjärrstyrd drönare, så kan en autonom drönare ”se själv” och få betydligt jämnare resultat av analyser och avskanningar av till exempel nysprängt berg i gruvan.
Autonoma drönares förmåga att kartlägga en okänd miljö är ett av två uppdrag som robotikforskarna från Luleå tekniska universitet arbetar med inom ramen för projektet SIMS, Sustainable Intelligent Mining Systems. Det andra är att vidareutveckla användningen av fjärrstyrda skutknackare. Skutknackarna kombineras med AR för att skapa ett mer fysiskt och reellt gränssnitt för operatören som styr maskinen.
SIMS är ett treårigt projekt och majoriteten av finansieringen kommer från Horizon 2020, EU:s största forsknings- och innovationsprogram.
Källa: MyNewsdesk