Säkerhet som universitetsutbildning

It-säkerhet är komplext och handlar både om vad som måste göras och hur det ska göras. Därför startar Örebro universitet en masterutbildning i informatik med inriktning på informationssäkerhet.

14 augusti 2017 digit

AdobeStock_101193476_2.jpg

– Vår inriktning är ledning och styrning av informationssäkerhet. Med den kunskapen ska studenterna sedan kunna arbeta med informationssäkerhet på ledningsnivå, säger Ella Kolkowska, programansvarig på den internationella masterutbildningen som startar höstterminen 2018.

Skandalen vid Transportstyrelsen har gjort säkerhet, eller bristen på, till ett mycket aktuellt ämne. Men planeringen av den nya masterutbildningen har pågått i 1,5 år.

– Det som har hänt på Transportstyrelsen är ett exempel på att medvetenheten om informationssäkerhet generellt är dålig. Det fanns en it-säkerhetsansvarig som varnade men ledningen förstod inte allvaret i varningarna. 

Utvecklad med MSB

De flesta svenska masterutbildningar i informationssäkerhet handlar om teknik. Örebro universitet inriktar sig istället på ledning och styrning, där organisationen och kunskaper hur människor agerar är lika viktigt som tekniska skydd.

Masterutbildningen på Örebro universitet har utvecklats i samarbete med företag i it-branschen och offentliga organisationer som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Källa: Örebro universitet

Senaste nytt

Studie: Så kan hemarbete halvera dina utsläpp

21 september 2023

Hemarbete kan leda till halverade utsläpp av växthusgaser. Den ökade användningen av it-utrustning vid distansarbete är relativt obetydlig jämfört med den energianvändning som kontor och resor dit står för, enligt en ny studie.

Teknikföretagen: Både högt och lågt i regeringens höstbudget

20 september 2023

Regeringen har lämnat in sin höstbudget och Teknikföretagen ställer sig positiv till vissa delar och negativ till andra. Arbetsgivarorganisationen välkomnar satsningen på cybercampus och fler ingenjörer, men oroas över att den industrinära forsknings- och innovationspolitiken ska hamna på efterkälken. 

Zuckerbergs nya filantrop-AI

20 september 2023

Metas grundare Mark Zuckerberg planerar att inom ramarna för välgörenhetsorganisationen The Chan Zuckerberg Initiativ bygga ett AI-system med fokus på att studera mänskliga celler och sjukdomar.

Svenska chefer: Cybersäkerhet inte en styrelsefråga

20 september 2023

Mindre än hälften av vd:ar på svenska företag tycker att cybersäkerhet är en styrelsefråga. Och endast 26 procent av vd:ar kan bedöma de finansiella konsekvenserna av en lyckad cyberattack mot dem. Det visar en ny undersökning.

USA backar Ukrainas krigföring med 3d-skrivare

19 september 2023

Ukraina har tagit emot ett antal 3d-skrivare från USA som kan tillverka reservdelar till lastbilar, raketsystem och andra vapen. En skrivare har storleken av en lastbil och kan användas direkt vid fronten.

AI ska hjälpa polisstudenter med fysiska prov

19 september 2023

Hur kan träningsklockor tillsammans med AI skräddarsy polisträning och göra att fler studenter klarar av polisutbildningen? Detta ska två adjunkter vid Institutionen för idrottsvetenskap utreda i ett nytt projekt.

Stäng