Nu blir roboten moderator

Hur var det egentligen på senaste jobbmötet? Fick alla oavsett kön komma till tals? Nu tar forskare på KTH en robot till hjälp för att studera hur mycket män och kvinnor pratar, och hur balansen ser ut i olika konstellationer. Resultaten kanske överraskar.

20 April 2017Digit
Furhat single 06_2.jpg

En Furhat-robot hjälper forskarna studera mäns och kvinnors kommunikation.

Gabriel Skantze, universitetslektor på KTH, har tillsammans med några forskarkollegor programmerat roboten Furhat för att studera hur mycket män och kvinnor pratar i olika konstellationer. I en vetenskaplig studie som genomförts på Tekniska museet i Stockholm har roboten varit en del i ett flerpartssamtal där två besökare åt gången spelat ett spel och diskuterat olika lösningar.

Resultaten är intressanta. I snitt pratade två kvinnor 45 procent av tiden med två män pratade 26 procent. En kvinna tillsammans med en man pratade lika lite som två män överlag, det vill säga 26 procent av tiden. Noterbart är även att när det var två kvinnor var det väldigt mycket överlapp i talet, det vill säga att de talade samtidigt. I 27 procent av deras taltid talade de samtidigt. Motsvarande siffra för två män, eller en man och en kvinna, var 13 procent.

– Detta går delvis emot tidigare studier som har funnit att män tenderar att dominera samtal när man blandar kön. Men det beror sannolikt väldigt mycket på samtalskontext. Jag vill även poängtera att de diskuterade skillnaderna mellan olika åldrar och kön handlar om genomsnitt. I de flesta samtal dominerade en av samtalsparterna, även om det ibland till exempel kunde vara kvinnan som dominerade och ibland mannen.

Nu arbetar forskarna vidare för att studera hur roboten balanserar samtalet mellan en dominant och mindre dominant talare, till exempel genom att ”bjuda in” med öppna frågor.

Källa: kth.se

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng