Robot byter jobb med kläderna

Glöm Transformers. Nu har forskare vid MIT utvecklat en robot som kan utföra flera olika uppgifter genom att byta arbetskläder. Primer kan gå, rulla, segla och glida med hjälp av olika exoskelett i plast.

2 oktober 2017 digit

AdobeStock_51256495_2.jpg

De fantasieggande Transformer-filmerna till trots är dagens robotar fortfarande ganska oföränderliga. Som regel har varje del en fast struktur och ett definierat syfte. Egenskaper som gör det svårt för dem att utföra flera olika aktiviteter. Men allt det här vill en grupp forskare vid MITs Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, CSAIL, ändra på. Forskargruppen har utvecklat en ny formskiftande robot som genom att byta till olika ”outfits” kan utföra en rad olika uppgifter.

Exoskelett

Forskarna kallar den Primer, den kubformade roboten som med hjälp av magneter kan gå, rulla, segla och glida. Primer utför respektive moment genom att byta mellan olika exoskelett som består av speciella plastark som värms upp och viks till olika former. När Primer ska byta arbetsuppgift byter den så att säga kostym genom att lösa upp sitt befintliga exoskelett i vatten.

– Det är egentligen inte särskilt effektivt att använda robotar som är specialiserade på en uppgift. Det nya metamorfosliknande tillvägavångssättet ökar kapaciteten hos en robot som kan användas i en rad olika situationer, säger Daniela Rus, CSAIL-chef och projektets huvudforskare.

Flyta, segla, rulla

Primers olika former erbjuder flera möjligheter. Till exempel har Wheel-bot hjul som gör det möjligt att flytta dubbelt så fort som Walk-bot. Boat-bot kan flyta på vatten och bära nästan dubbla sin vikt. Glider-bot kan sväva över stora avstånd, vilket kan vara användbart för att distribuera robotar eller helt enkelt förflytta sig. Primer kan ha på sig flera exoskelett samtidigt.

Forskarna på MIT ser spännande möjligheter för framtiden med Primer.

– Vi ser möjliga tillämpningar till exempel inom framtidens rymdforskning när man kan skicka en enda robot med en uppsättning olika exoskelett för olika arbetsuppgifter på Mars, säger Shuguang Li i forskarteamet.

Källa: MIT

Senaste nytt

AI-generade nakenbilder på tjejer sprids på skolor

27 september 2023

I Spanien har ett nytt skoldilemma dykt upp: AI-generade nakenbilder på elever som delas via sociala medier. Åtminstone en elev har även krävts på pengar för att bilderna inte ska spridas vidare. 

Cyberbrott och AI gäckar försäkringsbranschen

25 september 2023

För andra året i rad hamnar cyberbrott i topp när försäkringsbranschen får nämna sina största orosmoln. Det visar den återkommande kartläggningen Insurance Banana Skins. 

EU:s lag för inhemsk chipproduktion

25 september 2023

EU:s så kallade Chips Act har vunnit laga kraft. Syftet med lagen är att lyfta den europeiska förmågan att utveckla halvledarkomponenter och att konkurrera med dagens jättar i Asien och USA.

Nytt inom AI – Bard i mailen och Dall-E 3 i ChatGPT

25 september 2023

Racet inom generativ AI fortsätter. Senaste veckan har Google integrerat Bard med bland annat Gmail och Google Drive, medan Open AI har integrerat bildgeneratorn Dall-E 3 i ChatGPT. 

Cisco köper Splunk för 315 miljarder

22 september 2023

Cisco offentliggör att man avser att förvärva amerikanska mjukvarubolaget Splunk för 28 miljarder dollar, runt 315 miljarder kronor. Splunks plattform erbjuder övervakning och analys av data. 

Stäng